iOS 16 ile gelen 'kilit modu' nasıl çalışıyor?

Apple'ın güncellediği mobil işletim sistemi iOS 16 ile iPhone'lara gelen 'Kilit Modu' büyük ilgi gördü. Peki telefonunuzun 'bodyguard'ı olan bu özellik nasıl çalışıyor? İşte detaylar

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

Kilit modu özelliğini getiren Apple, ‘’pozisyonları veya yaptıkları iş nedeniyle en karmaşık dijital tehditlerden bazılarının hedefi olabilecek az sayıda kişi için tasarlanan, isteğe bağlı, olağan dışı bir korumadır’’ olarak tanımlıyor. Kilit modu özelliği, yüksek güvenlik odaklı bir özellik. Apple’ın dikkat ettiği ve neredeyse her cihazında ön planda tuttuğu ‘güvenlik’ noktası artık bir özellik ile iPhone’lara geliyor. Apple’ın yeni özelliği hakkındaki açıklamasının bir kısmı şu şekilde:

‘’ Kilit Modu etkinleştirildiğinde aygıtınız normalde olduğu gibi çalışmayacaktır. Hedefi özel olarak belirlenmiş kiralık casus yazılımların suistimal edebileceği saldırı yüzeyini azaltmak için belirli uygulamalar, web siteleri ve özellikler güvenlik nedeniyle katı bir şekilde sınırlandırılır ve bazı deneyimler hiç kullanılamayabilir. Kilit Modu, iOS 16'da mevcuttur ve yakında iPadOS 16 ve macOS Ventura'da kullanıma sunulacaktır.’’

Kilit modunun cihazları nasıl koruduğunu Apple şöyle açıklıyor:

Kilit Modu etkinleştirildiğinde, aşağıdakiler dahil bazı uygulamalar ve özellikler farklı şekilde çalışır:

Mesajlar: Belirli resimler, videolar ve sesler dışında mesaj eki türlerinin çoğu engellenir. Bağlantılar ve bağlantı önizlemeleri gibi bazı özellikler kullanılamaz.

Web'de dolaşma: Bazı karmaşık web teknolojileri engellenir. Bu da bazı web sitelerinin daha yavaş yüklenmesine veya düzgün çalışmamasına neden olabilir. Ayrıca, web fontları görüntülenmeyebilir ve görüntüler yerine görüntü yok simgesi gösterilebilir.

FaceTime: Daha önce aramadığınız kişilerden gelen FaceTime aramaları engellenir.

Apple Hizmetleri: Ev uygulamasında bir evi yönetme davetleri gibi Apple Hizmetleri için gelen davetler, söz konusu kişiyi daha önce davet etmediyseniz engellenir.

Paylaşılan albümler: Paylaşılan albümler Fotoğraflar uygulamasından kaldırılır ve yeni Paylaşılan Albüm davetleri engellenir. Bu paylaşılan albümleri, Kilit Modu devre dışı olan diğer aygıtlarda görüntüleyebilirsiniz.

USB aksesuarları: Aygıtınızı bir USB aksesuarına veya başka bir bilgisayara bağlamak için aygıtınızın kilidinin açılması gerekir.

Konfigürasyon profilleri: Konfigürasyon profilleri yüklenemez ve aygıt, Kilit Modu etkinken Mobil Aygıt Yönetimi'ne veya aygıt denetimine kaydedilemez.

iPhone'da Kilit Modu'nu etkinleştirme (Haberimizin devamında)

Kaynak: Diğer