Instagram da paralı olma yolunda mı?
Instagram içerik üreticileri için daha fazla para kazanma özelliğini uygulamaya başladı. İçerik üreticilerine abone olmak veya beğendiğiniz reels'lara hediye göndermek artık mümkün. Peki bu durum uygulamanın geleceğiyle ilgili olarak ne söylüyor?
Teknoloji dünyasının tek gündemi Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması. 44 milyar dolarlık anlaşmadan sonra Musk şirketin yönetim kurulunu kovdu. Bu hamlenin ardından en büyük tepki ise, mavi tik özelliğine 8 dolar tutarında ücret biçileceğinin duyurulmasından sonra geldi. Elon Musk, Twitter’daki mavi tik sahibi kullanıcıların ayda 8 dolar ödeyerek Twitter Blue hizmetini almasını istiyor.
Bu hizmet ile birlikte kullanıcılar aramalarda ve bahsedilmelerde öncelik alacaklar ve ödeme duvarının arkasında olan bazı haberleri okuyabilecekler. Pek çok kişi bu ödemeye tepki gösterirken Musk, Twitter’da paylaştığı bir görselle istedikleri aylık ücretin bir kahve parası olduğunu söyledi.
Musk’ı bir tarafa bırakacak olursak, günlük hayatımızda sıkça ziyaret ettiğimiz pek çok internet sitesi zaman içerisinde abonelik modelini ve ücretli bazı hizmetleri devreye sokuyor. Youtube reklamsız bir deneyim için Youtube Premium hizmetini devreye almıştı, Spotify da aynı hizmet için Premium servisine yönlendiriyor.
Facebook ise ücretsiz, hatta şirketin bir dönem internet sitesi açıldığında “Ücretsiz ve hep öyle kalacak” yazısı kullanıcıları karşılıyordu. Fakat aynı şirket bünyesindeki bir diğer sosyal medya platformu Instagram işin içine biraz para katmaya kararlı görünüyor. Instagram, Snapchat’ten aldığı ‘hikayeler’ özelliği ve TikTok’tan aldığı ‘reels’ özelliği ile uygulama içerisinde farklı hizmetler de vermeye başladı.
ABONELİK ÜCRETİ 99 DOLARA KADAR ÇIKABİLECEK
Şirket, yılın başlarında ünlü bazı içerik üreticilerinin abonelik sistemine geçebileceğini ifade etmişti. Böylece ayda 99 dolara kadar çıkabilecek bir ücreti ödeyen içerik tüketicileri, söz konusu içerik üreticisinin gönderilerine yorum yazma önceliği ve özel bir rozeti profillerinde taşıma hakkı kazanacaklar. Instagram bu hafta yaptığı bir duyuruda, ABD’de 10 bin takipçi sayısını geçmiş her kullanıcının abonelik satabileceğini açıkladı. Şirket 2024 yılına kadar bu abonelik ücretlerinden herhangi bir pay almayacak ve pazarın nasıl geliştiğini görecek.
ŞOVU BEĞENEN YILDIZ VERECEK
Instagram’ın işin içine asıl parayı kattığı yer ise ‘reels’lar olacak. İçerik tüketicileri performanslarını beğendikleri kişilere yıldız (stars) gönderebilecek. Bu yıldızların türlerine göre verilecek maddi destek de artacak. Örneğin bir içerik üreticisinin yavru köpeklerle ilgili içeriklerine destek olmak istiyorsanız, yavru köpek motifli bir yıldızı ona gönderebileceksiniz. Yeni hediye sistemi ile birlikte sadece reels'lara değil, fotoğraflara ve yazılı içeriklere de yıldız göndermek mümkün olabilecek.
Sosyal medya içeriklerine para ödeme dönemi TikTok ile başladı. Bugün TikTok’ta açılan herhangi bir canlı yayına destek olmak için para gönderilebiliyor. Bu sistemi eleştirenler de yok değil. Bazı canlı yayınlarda hiçbir şey yapmadan sadece hediye gönderilmesi için çağrıda bulunan insanlar var. BBC bu duruma ‘sömürücü yalvarma’ ismi veriliyor. TikTok 1.000 takipçiden sonrasına canlı yayınlardan para kazanma izni veriyor. Her hediyenin farklı bir fiyat tarifesi var. Örneğin panda 5 para, 'drama queen' 5 bin para. Bu sanal paralar ise gerçek para karşılığında satın alınıyor.
BBC’nin araştırmasına göre; özellikle dünyanın çeşitli yerlerindeki bazı mülteci kamplarında kalan aileler arasında canlı yayında yardım isteme durumu var. Bu ailelere, TikTok için gerekli ekipman ve teknik destek aracılar tarafından sağlanıyor. Bu aracılar, Batılı ülkelerin SIM kartları ile telefonlarını kullanıyor çünkü içeriklerin bu coğrafya tarafından görüntülenmesi isteniyor.
Kaynaklar: Meta, BBC, Twitter, Haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel