Google, Facebook ve Oracle, cinsel içerikli film izleyenleri takip ediyor
Carnegie Mellon ve Pensilvanya üniversiteleri, 22 bin 484 cinsel içerikli film sitesini inceledi. Sitelerde, Google ve Facebook'un bu siteleri ziyaret edenleri izleyebildiği yazılımlar bulundu
Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Google ve Facebook'un, kullanıcıların hangi cinsel içeriği izlediğini takip ettiğinin belirlendiğini yazdı.
NYT'nin haberine göre Mart 2018'de Microsoft, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Pensilvanya Üniversitesi tarafından yapılan araştırma kapsamında 22,484 cinsel içerikli film sitesi incelendi.
Bu sitelerin yüzde 74'ünde Google'ın, izleyenleri takip edebildiği yazılımı olduğu belirlendi.
Sitelerin yüzde 24'ünde Oracle, yüzde 10'unda da Facebook'un izleme yazılımları bulundu.
22 BİN SİTENİN 17 BİNİNDE GOOGLE YAZILIMI
Bu sonuçlar Google'ın 16,638, Oracle'ın 5,396, Facebook'un da 2,248 cinsel içerikli film sitesinde yazılımlarının olduğu anlamına geliyor.
Google'ın kullanıcı gizliliği ve sosyal paylaşım sitelerinin ise kullanıcıların gizli bilgilerine ulaşma konusunda son dönemde Avrupa'da çok sayıda cezaya maruz kaldığı bir dönemde ortaya çıkan bu bulgu oldukça çarpıcı. Geçtiğimiz günlerde de Facebook'un Messenger aracığılıyla, üçüncü bir aracı kullanarak, kullanıcıların sesli mesajlarını bile dinleyebildiği ortaya çıkmıştı.
Bloomberg'e konuşan söz konusu üçüncü kişilerden bir şahıs, sesli mesajın kime ait olduğunu, nereden geldiğini bilmediklerini, kendilerinden sadece deşifre hizmeti istendiğini belirtti. Kimliği gizlenen kişi Facebook'un deşifre işlemlerinde çalışan yüzlerce kişiye ödeme yaptığını söyledi.
Facebook ise Bloomberg'e yaptığı açıklamada sesli mesajların yazıya dönüştürüldüğünü kabul etti ancak Apple ve Google gibi bu uygulamadan bir hafta önce vaz geçtiklerini açıkladı.
Facebook bu uygulamadan yalnızca 'transcription tool' denilen deşifraj seçeneğini onaylamış kişilerin etkilendiğini belirtti.
'SESLİ MESAJLARIN ALTINDA İÇERİĞE DAİR YAZILI METİN DE GÖRÜLEBİLİYOR'
Transcription tool ile gönderilen sesli mesajların altında içeriğe dair yazılı metin de görülebiliyor.
DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Facebook çalışanların deşifraj fonksiyonunun konuşulanları doğru algılayıp algılamadığını kontrol etmekle görevlendirildiğini söyledi.
Geçtiğimiz haftalarda Amazon, Apple ve Google da eleştirilerin hedefi olmuştu. Üçü de ses kayıtlarını dinleyerek Alexa, Siri ve Google Asistan adlı yapay zeka asistanlarını geliştirmeyi amaçladıklarını açıklamışlardı.