Genç kızlara uygunsuz fotoğraf gönderenlerin sayısı artıyor! Çözüm ne?

Haberleşme ve akademik bilginin yayılması için keşfedilen internet maalesef bu amacını unuttu. Dolandırıcılığın yanında cinsel taciz vakaları da artık internetin ayrılmaz bir parçası. Genç kızlara gönderilen uygunsuz fotoğrafların ise sanılandan daha büyük bir sorun olduğu ortaya çıktı.

Son Güncelleme:

İnternet kuralsız sınırsız bir ülke olarak 1990’ların başında insanların hayatına girdiğinde bugünkü formuna kavuşacağı pek de tahmin edilmiyordu. Fizikçiler arasında akademik bilgi yayılımı için kurulan WWW’nun ardından internet akademik bilgiden çok daha fazla başka amaçlara hizmet eder oldu. 2000’lerin ikinci yarısı sosyal medya devrinin kapısını açarken, bu devirle birlikte çocukların interneti güvenli kullanması da en çok üzerinde durulan kavramlardan biri.

Netflix’in çocuk profili, güvenli internet kullanımı için oluşturulan filtreler dahi pek çok önlem ile gençler internetteki zararlı içeriklerden korunmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalara göre; özellikle Instagram genç kızların psikolojisine zararlı ve ‘beğenilme’ kalıplarını şekillendiriyor. Facebook da bu zararın farkında.

AİLELERİ İLE PAYLAŞMAYA UTANIYORLAR

Kent Üniversitesi ve University College London (UCL) tarafından yapılan bir araştırmaya göre; genç kızların yüzde 50’sine hayatlarında en az bir kez hiç talep etmemelerine rağmen karşılarındaki erkek muhataplarından sosyal medya aracılığı ile cinsel içerikli fotoğraflar gönderilmiş. Kızlar başlarına gelen bu durumu aileleri ile de paylaşmaya çekinmiş.

Araştırmanın detaylarına göre; genç kızlar başlarına bu durum geldiğinde kişiyi sosyal medya şirketine şikayet etmek yerine engellemeyi seçiyor. Durumu şikayet etmeyen kızların büyük bir bölümü şikayetin işe yaramayacağını düşünüyor. Uygunsuz cinsel içeriklere maruz kalan genç kızların sadece yüzde 17’si resmi şikayette bulunmuş.

'İNTERNETTE CİNSEL SALDIRI KRİZİ'

UCL’in eğitim enstitüsünden Profesör Jessica Ringrose, “Birleşik Krallık’taki genç insanlar arasında internette cinsel saldırı krizi yaşanıyor. Özellikle genç kızlara cinsel içerikli mesaj gönderildiğinde bu kızla iğrenme, utanma ve kafa karışıklığı gibi duygularla baş başa kalıyorlar. Bir yere şikayet etmenin durumu daha kötü hale getireceğini düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

Ringrose’a göre; bu tür içeriklerin gönderilmesi cinsel taciz suçu kapsamında değerlendirilmeli.

Araştırma yaşları 12-18 arasında değişen 480 kız ve erkek çocuk arasında yapılırken, bu gençlerin 144’ü ile odak grupları oluşturularak görüşüldü. Bu görüşmelerde kendilerine rızaları olmadan uygunsuz fotoğraf gönderenlerin yüzde 25’i konuyu bir arkadaşına açmış sadece yüzde 5’i ailesine haber vermiş. Yüzde 2’si ise olay okul çevresinde gerçekleştiyse okul yönetimine şikayette bulunmuş.

YÜZDE 50'Sİ ANONİM HESAPLAR

Araştırmaya katılan 88 genç kızın yüzde 75’i kendilerine erkek cinsel organı fotoğrafı gönderildiğini söylüyor. Bu fotoğrafların yüzde 50’si ise anonim sosyal medya hesaplarından gönderilmiş.

Instagram’ın çatı şirketi Meta’nın sözcüsü gençleri korumanın uygulamanın bir numaralı önceliği olduğunu söyledi ve bu mesajlar için platform ile iletişime geçilmesini istedi. Snapchat’in sözcüsü ise, “Sistemimizi kötü niyetli kullanmak isteyenler olacaktır. Topluluğumuzu korumak için yeni aile denetim mekanizmaları kuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Wall Street Journal gazetesine Facebook içinden sızdırılan bilgilerde platformun genç kızlar için zararlı bir yapıya sahip olduğunu bildiği ortaya çıktı. Sadece uygun olmayan içerikli mesajlar değil aynı zamanda sosyal medya platformunun genç kızların beslenme alışkanlıklarını bile etkilediği, platform tarafından ön plana konulan düzgün fiziğe sahip kadınlar gibi olmak istedikleri ve bu sebeplerden yanlış beslenme alışkanlıklarını benimsedikleri ortaya kondu.

Geçen aralık ayında ABD federal hükümetinin ülkedeki beslenme alışkanlıklarıyla ilgili yayımladığı bir rapora göre; ülkedeki genç kızların yüzde 80’inde kalsiyum yetersizliği görülüyor.

Ayrıca söz konusu kızların yüzde 20’sinde anemi (kansızlık) var. Raporu kaleme 20 kadar doktor ve akademisyen genç kızların kötü beslenmesini ‘bir halk sağlığı sorunu’ olarak nitelerken uzmanlar gençlerin yeme alışkanlıklarının pandemide daha da kötüleştiğini söylüyor.

Cleveland Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Ergenlik Tıbbı bölümünün başındaki Doktor Ellen Rome’a göre; genç kızların kemik gelişimi için 11-14 yaşları arası oldukça kritik, bu sebepten bu yaşlarda kalsiyum ve D vitamini almak çok önemli.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü The Guardian’da Richard Adams imzası ile yayımlanan ‘Three in four girls have been sent sexual images via apps, report finds’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber