Eurofighter Typhoon savaş uçağı nedir, özellikleri nelerdir? İşte Türkiye'nin F-35'lere alternatif savaş uçağı: Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon savaş uçakları özellikleri Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Türkiye’nin 40 adet Eurofighter savaş uçağı almayı planladığını açıklamasının ardından gündem konusu oldu. Peki, Eurofighter Typhoon hangi ülke tarafından üretiliyor, üreticisi kim, özellikleri neler?

Son Güncelleme:

Eurofighter Typhoon, Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya tarafından ortaklaşa geliştirilen ve kullanılan bir çokrollü bir avcı uçağı olarak tanımlanabilmektedir. Typhoon’un geliştirilmesinin asıl nedeni Avrupa ülkelerinin savaş uçağı ihtiyacını karşılamaktı. Aslında projeye beş ülke başlamıştı fakat Fransa daha sonra kendi uçağı Rafale’yi geliştireceği için söz konusu projeden ayrıldı.

EURO FİGHTER ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

İlk uçuşunu 1994 yılında gerçekleştiren Eurofighter Typhoon’un genel özellikleri şu şekilde:

MOTOR

Çift motorlu Eurojet EJ200 turbofan motorları kullanır.

PERFORMANS

Maksimum Hız: Mach 2+

Operasyonel Menzil: 1,389 mil (2,230 km)

Yükseklik: 65,000 ft(19,812 m)

Yüksek irtifada 2495 km/s’ye; deniz seviyesinde 1530 km/s’ye çıkabilir.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Uzunluk: 15,96 m (52.4 ft)

Mürettebat: 1 (2)

Kanat açıklığı: 10,95 m (35.9 ft)

Kanat açıklığı: 5,28 m (17.3 ft)

Kanat alanı: 51,2 m²

Boş ağırlık: 11,000 kg (24.000 lb)

Yüklü Ağırlığı: 16.000 kg

SİLAH SİSTEMLERİ

27 mm Mauser BK-27 topuna sahip.

Harp başlıklı füzeler, hava-hava füzeleri ve hava-yer füzelerini taşıyabilir.

Eurofighter Typhoon, AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) ve IRIS-T (InfraRed Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled) gibi füzeleri kullanabilir.

EuroDASS Elektronik Destek Sistemi (DASS): Radar uyarı alıcıları, lazer uyarıcıları, radar tespit ve karıştırma (ECM) yetenekleri içerir.

CAPTOR (Captured Radar) radarı: Multi-mode, mevcut hedefler üzerinde hem hava-hava hem de hava-yer modlarında çalışabilen bir radar sistemidir.

KOKPİT VE KONTROLLER

Aviyonik ve uçuş kontrol sistemleriyle donatılmış modern bir kokpite sahip.

Geniş bir bilgi ekranı ve aviyonik sistemlere kolay erişim sağlamak için gelişmiş bir kokpit düzenine sahip.

TASARIM

Tasarımı, Fransız Dassault Rafale, İsveçli Saab Gripen ve Rus MiG 1.44 uçakları temel alınarak yapılmıştır.

F- 35, EURO FİGHTER, F-16 SAVAŞ UÇAKLARI ARASINDAKİ FARKLAR

Bu uçakların konseptleri, diğer bir ifadeyle kullanım şekilleri farklı. F-35 savaş uçağı, görünmezlik teknolojisiyle hedefe yaklaşma ve uzaktan mühimmatı hedefe sevk etme esasına göre tasarlanan bir istihbarat uçağı niteliğindedir. Yazılımı gelişmiş ve anlık veri aktarımı ile görev etkinliği üst düzeyde. Dezavantajı ise uçağın tedarik ve bakım maliyetlerinin yüksek olması ve ABD’den merkezi kontrole tabi tutuluyor olması. Diğer bir ifadeyle, milli görevleri F-35’ler ile icra etmek ABD’nin "oluruna" tabi. Halen yaşanan teknik sıkıntılar ise uçağa yönelik güveni zedeliyor.

Eurofighter Typhoon ve F-16 savaş uçakları ise görünmezlik teknolojisine sahip değil. F-16 savaş uçağı yeni kitlerle modernize edilirse 4,5'uncu nesil bir uçak olabiliyor. Bu kapsamda radar sisteminin değiştirilmesi veya uçuş kontrolü yazılımı gibi ilave işlemlerin yapılması gerekiyor. Öte yandan Eurofighter, teknoloji ve kapasite bağlamında çok rollü görevler icra edebilecek iyi bir uçak. Servis tavanı yani çıkabildiği irtifa F-16’dan daha iyi. Sürat yüksek olmakla birlikte hız yakıt tüketimini yani görev süresini sınırlıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse Eurofighter, Fransızların Rafale uçaklarına denk bir uçak olmakla birlikte manevra kabiliyeti, servis tabanı ve sürati Rafale’den daha iyi.

Hatırlanacağı üzere, Yunanistan tedarik ettiği 20 Rafale ile Türk F-16’larına karşı Ege cenahında havada üstünlük sağladı. Bu nedenle, Türkiye’nin bu adımı Yunanistan’ın Fransız Rafale'sine karşı Türkiye’nin Avrupalı Eurofighter’ı şeklinde değerlendirilebilir. Öte yandan Yunanistan, 24 Rafale savaş uçağı yanında 58 adet F-16’sını modernize ediyor. İlaveten 28 opsiyon yanında 20 adet F-35 de alıyor. Gazze konusu patlak verdiğinde ABD’nin uçak gemilerini Doğu Akdeniz’e sevk etmesi de dikkate alınırsa Türk Hava Kuvvetlerinin caydırıcı ve göreve hazır bir yapıda olması artık acil bir ihtiyaç. Bu bağlamda Kaan Projesi hızlandırılırken hazır alımla dengenin sağlanması gerekiyor ancak F-35’lerin 5'inci nesil uçaklar olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber