Elon Musk, Twitter'ı aldı da... Peki şimdi ne yapacak?

Beklenen oldu ve dünyanın en zengin insanı Elon Musk, nihayet Twitter'ı satın aldı. Pek çok soru işareti ve tartışmalar arasında Twitter yönetimi de satışa ikna olurken "Peki Elon Musk, Twitter'la ne yapacak?" sorusu öne çıkmakta. Sahiden Musk neyi amaçlıyor?

Son Güncelleme:

Tesla’nın CEO’su Elon Musk bir süredir gündemi meşgul eden satın almayı nihayet gerçekleştirdi. Dünyanın en zengin insanı, Twitter'ın yeni sahibi oldu. 44 milyar dolarlık anlaşmanın ardından, akıllardaki soru neredeyse tüm çevreler için aynı: Elon Musk, Twitter'la ne yapacak?

İlk etapta Musk’ın şirketi almasını zorlaştırmak için bazı finansal hamlelere başvuranlar da “Bu doğru bir yol… Bütün kalbimle inanıyorum” diyen Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey de sıradan Twitter kullanıcıları ve dünya çapındaki politik aktörler de Twitter'da yaşanacak değişimleri merakla bekliyor.

Satış sonrasında Elon Musk'a bütün kalbiyle inandığını söyleyen Dorsey, “Elon güvendiğim tek çözüm” ifadesini de kullandı. Jack Dorsey, kurucusu olduğu ve CEO'luğunu yürüttüğü Twitter'daki idari görevlerinden Kasım 2021'de istifa etmişti.

Bu süreçte Twitter'ın gideceği yol da merak ediliyordu... Peki Musk, Twitter'ın direksiyonunu nasıl bir yöne çevirecek?

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ' VURGUSU

İlk konu başlığı ifade özgürlüğü. Elon Musk, 25 Nisan tarihli açıklamasında şu sözlere yer veriyordu:

“İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital kent meydanıdır.”

Bu önemli bir başlık zira dünyanın dört bir yanından, sosyal medya ağlarını denetlemek ve bireyleri burada yaptıkları paylaşımlara ilişkin doğrudan sorumlu tutmak adına adımlar atılmakta. ABD'de ise Cumhuriyetçiler, Twitter'ın sansürcü bir mekanizmaya sahip olduğu görüşü öne çıkmaktaydı. Özellikle Kongre Baskını sonrasında dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabının kapatılması Cumhuriyetçiler'in büyük tepkisini çekmişti.

İlk açıklamalarına bakacak olursak Donald Trump'ın Twitter'a Elon Musk yönetiminde dahi dönmeyi düşünmediği görülüyor. Fox News'a konuşan Trump, “Elon iyi bir adam ama ben Truth'ta kalmaya devam edeceğim” diye konuştu.

'YA VAZGEÇERSE' İHTİMALİ

Trump'ın kararı bir kenarda dursun; Twitter yönetimini neredeyse satışı engelleyecek, “zehir hapı” olarak da adlandırılan, “hisselerin maksimum yüzde 15'ine sahip olabilme” kısıtlamasını düşünmeye iten durum ise şu:

Tek bir sahip altında şirketin bir noktada ifade özgürlüğü noktasından “vazgeçebilme” ihtimali. Bunu zaman gösterecek.

Ancak teknoloji yazarları, ifade özgürlüğünü ve kişisel verilerin gizliliğini vurgulamak adına Twitter'ın direkt mesaj (DM) özelliğini güçlendirecek, uçtan uca şifreli bir mesajlama sistemi kurması gerektiğini ifade ediyor. Öte yandan daha uzun tweet'lere izin vermek ve tweet düzenleme seçeneğini kullanıcılara sunmak da hızlıca hayata geçebilecek gelişmeler.

Elon Musk'ın bir diğer vurguladığı konu ise algoritmaların açık hale getirilmesi. Musk şunları söylüyor:

“Ürünü yeni özelliklerle geliştirerek, güveni artırmak için algoritmaları açık kaynak haline getirerek, spam botları bertaraf ederek ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak, Twitter’ı her zamankinden daha iyi hale getirmek istiyorum.”

Elon Musk'ın Twitter'daki önemli odak noktalarından biri algoritmalar. Açık kaynak kullanımının arkasındaki teori, kullanıcılara ne gördükleri ve nerede oldukları konusunda şeffaflık sunmak. Algoritmalar özellikle kullanıcılara siyasi ya da ticari reklam gösterme noktasında Facebook'un başını epey ağrıtmıştı.

Açık kaynak kodlu yazılım; kaynak kodun sahibinin, yazılımı kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği, bağımlılığın az, denetlenebiliriliğin ve şeffaflığın yüksek olduğu, inovasyonlara açık bir yazılımı türüdür.

1.1 MİLYONLUK ANKET

Bu konuda Jack Dorsey de aynı görüşte. Musk, 24 Mart'ta Twitter'da bir anket düzenlemiş ve “Twitter algoritması açık kaynaklı olmalı” demişti. Ankete katılan 1.1 milyon kullanıcının yüzde 82.7'si Musk'la aynı görüşteydi. 25 Mart'ta bu tweet'i alıntılayan Jack Dorsey de “Hangi algoritmanın kullanılacağı (ya da kullanılmayacağı) herkese açık olmalıdır” demişti.

Son olarak Musk'ın açıklamasında yer alan “Twitter’ın muazzam bir potansiyeli var” ifadesi de Twitter'ın gelir elde edeceği abonelik, kripto desteği, haber bülteni Revue'nün geliştirilmesi gibi seçeneklere yönelmesi de muhtemel.

*The Verge, BBC, The Street, The Guardian, Ekonomist, Haber Global

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber