Dünyanın en zengin insanı canının her istediğini yapabilir mi?
Dünyanın en zengin insanı her gün Twitter kullanınca aklından geçen her şeyi biz de biliyoruz. Elon Musk Twitter'ın tamamını almak istiyor. Kimilerine göre parasıyla kabadayılık yapan bir milyarder. Peki Musk'ın Twitter'ı satın almasının arkasındaki gerçek motivasyonu ne?
Dünyanın en zengin adamı istediği her şeyi yapabilir mi? Yasalar ve kanunların olduğu modern dünyada bunun yolu yok. Herkes kanunlar önünde eşit kabul ediliyor. Peki dünyanın en zengin insanının aklından geçen her şeyi bilseniz, günlük olarak ne düşündüğünü size söylese ona bakışınız nasıl olur? Örneği uzakta aramaya gerek yok. 251 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk her gün düşündüklerini 81 milyon takipçisi ile paylaşıyor.
Geçen yıl attığı tweetler ile Bitcoin pazarını birbirine katarken bu yıl ise kafayı Twitter’a takmış durumda. Musk geçen hafta Twitter’ın yüzde 9,2’lik hissesini satın almıştı. Bu oran Tesla’nın CEO’sunu şirketin en büyük hissedarı yaparken, Musk yönetim kurulunda olmayacağını açıkladı.
Dün ise şirketin tamamını almayı teklif etti. Elon Musk Twitter’a 43 milyar dolarlık bir değer biçerken hisse başına 52 dolar ödemek istiyor. Bu talebini ABD Sermaye Piyasaları Kurumu’na (SEC) da yazılı olarak iletti.
Twitter tarafı teklife henüz bir yanıt vermedi. CEO Parag Agrawal dün çalışanlarla yaptığı bir soru cevap seansında Musk’ın teklifini değerlendirdiklerini söyledi. Agrawal Musk’ın teklifini dışlamadıkları mesajını verirken kararı “Yatırımcıların çıkarına” vereceklerini belirtti.
BÖYLE BİR PARAYA İHTİYACI YOK
Peki Musk Twitter’ı neden satın almak istiyor? Şirketin büyük bir ekonomik getirisi olacağı muhakkak ama Musk’ın böyle bir paraya ihtiyacı yok. Dün katıldığı TED konferansında satın alma isteğinin ‘ifade özgürlüğünü korumak’ olduğunu belirtti. Yani Musk Twitter’ın ifade özgürlüğü konusunda problemli bir yer olduğunu düşünüyor. Bu tartışma 6 Ocak 2021 Kongre baskınının ardından platformun ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabını kapatmasıyla gündeme gelmişti. Trump, ABD Kongresi’nin basılması sürecinde öfkeli kalabalığı tahrik etmekle suçlanıyordu.
Elon Musk Twitter üzerinde enteresan bir profil çiziyor. Alışıldık zenginler gibi değil. 2016 yılında şöyle bir tweet atmıştı: Trafik beni deli ediyor. Bir tünel inşa edeceğim ve şimdi kazmaya başladım. (Şaka yapmıyordu, Las Vegas ve Miami’de bunu yapmaya başladı.)
1987 yılında Mel Brooks’un Spaceballs filmindeki lav silahlarından bahsettikten sonra bir lav silahı da üretti. Bunlardan 20 bin tane satmayı başardı.
'KURTARILMALI'
Pek çok milyarder harcayamayacağı kadar çok parası olunca bunu ailesi adına bir vakfa aktarır. Musk ise Twitter’ı almaya çalışıyor. Cumhuriyetçiler Musk’ın teklifinden memnun. Trump’ın danışmanlarından Jason Miller, “Musk Twitter’ın kurtarılması gerektiğini açıkça belirtti. Yönetimi tamamen değişmeli” ifadelerini kullandı.
Twitter’ın en büyük hissedarlarından olan ve Suudi Arabistan rejimi ile ters düştüğü için uzun süre ev hapsinde tutulan Prens Velid bin Talal, Twitter’ın Musk’ın teklifini kabul etmemesi gerektiğini söylüyor. Prens teklifin Twitter’ın gerçek değerini yansıtmadığı görüşünde. Musk’ın kendisi de Twitter’ı satın alabileceğinden şüpheli. Şirkete yakın farklı kaynaklar Musk dışında da yönetim kurulunun masasında teklifler olduğunu aktarıyor. Finansal analist Dan Ives’a göre Musk dünyanın en zengin insanı olmasına rağmen Twitter için 15-20 milyar dolar borç bulması gerekecek çünkü bir anda o kadar Tesla hissesini satıp nakde çevirmek istemiyor.
YA BEZOS WASHINGTON POST’U SATIN ALDIĞINDA?
2013 yılında Amazon’un sahibi Jeff Bezos Washington Post’u satın almıştı. Sloganı ‘Demokrasi karanlıkta ölür’ isimli bir gazeteyi o dönem dünyanın en zengin insanı olan Bezos’un satın almasının ardından gazetenin editöryel bağımsızlığını kaybedeceği üzerine çok yorum yapılmıştı. Kimileri Bezos’un gazete binasına dahi uğramadığını söylerken kimileri ise Bezos’un gazeteye etkisi olmamasının imkansız olduğunu düşünüyor. Bezos bugüne kadar en gurur duyduğu yatırımlarından birinin Washington Post olduğunu söylüyor. Gazetenin yazarlarından Cemal Kaşıkçı'nın, İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülmesinin ardından Bezos, Kaşıkçı’nın anma töreni için İstanbul’a gelmişti.
Kaynaklar: The Verge, New York Times, The Atlantic
Kaynak: Web Özel