DuckDuckGo'dan Google'a suçlama
DuckDuckGo'nun kurucusu Gabriel Weinberg, ekipman üreticileriyle yaptığı anlaşmalar nedeniyle küçük arama motoru şirketlerinin Google ile rekabet etmesinin zor olduğunu söyledi.
Son çeyrek yüzyılın en büyük antitröst davasında ifade veren Weinberg Washington'daki ABD Bölge Mahkemesi'nde yaptığı açıklamada "Google'ın sözleşmeleriyle ilgili bir engelle karşılaştık" dedi.
ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın Apple ve Verizon gibi şirketlere ödeme yaparak arama motorunu birçok dizüstü bilgisayar ve akıllı telefonda varsayılan seçenek olarak kilitlemek suretiyle rekabeti engellediğini savunuyor. Google ise ürününün rakiplerinden daha iyi olması nedeniyle internet arama pazarına hâkim olduğunu savunuyor.
Google, akıllı telefonlarda ve diğer cihazlarda varsayılan olarak yer alsa bile, kullanıcıların birkaç tıklamayla rakip arama motorlarına geçebileceğini görüşünü dile getiriyor.
Ancak, Weinberg, kullanıcıların Google'dan geçiş yapmalarını sağlamanın karmaşık olduğunu, tüm cihazlarında varsayılanları değiştirmek için 30 ila 50 adım gerektirdiğini, oysa sürecin her cihazda yalnızca bir tıklama ile kısaltılabileceğini ifade etti. Weinberg, "Arama varsayılanları birincil engel. Çok fazla adım var" dedi.
Adını çocuk oyunundan aldı
MIT mezunu olan Weinberg, DuckDuckGo'yu 2008 yılında bodrum katında kurdu ve adını bir çocuk oyunundan aldı. Birkaç yıl sonra şirket, kullanıcıların ne aradıklarını ya da nerede olduklarını takip etmeyeceğini vaat ederek kendisini insanların mahremiyetine saygı duyan bir arama motoru olarak konumlandırmaya başladı. Weinberg, bu tür izleme sonuçlarının ayrıntılı kullanıcı profilleri ve "ürpertici reklamlar" oluşturmak için kullanılabileceğini belirterek, "İnsanlar kendilerini takip eden reklamlardan hoşlanmazlar" dedi.
DuckDuckGo'nun şirket içi anketlerinin, gizliliğin kullanıcılar arasında en büyük endişe kaynağı olduğunu ve en iyi arama sonuçlarına ulaşma arzusunu geride bıraktığını gösterdiğini söyledi.
DuckDuckGo hâlâ reklâm satıyor, ancak bunları "bağlamsal reklâmcılık" olarak bilinen bir teknikle, insanların o anda arama motoruna ne sorduklarına dayandırıyor. Gizliliğe odaklanması, Edward Snowden olayının çevrimiçi gözetimin yaygınlığı konusunda farkındalık yaratmasının ardından şirketin daha fazla kullanıcı çekmesine yardımcı oldu. Facebook'un Cambridge Analytica skandalı, dijital hizmetlerden elde edilen kişisel bilgilerin diğer veri simsarlarına nasıl aktarılabileceğine dair bir pencere açtıktan sonra daha da fazla müşteri kazandı.
DuckDuckGo özel bir şirket olduğu için mali durumunu açıklamıyor. Ancak birkaç yıldır kârlı olduğunu ve yıllık 100 milyon dolardan fazla gelir getirdiğini söyledi. Bu rakam, geçen yıl 283 milyar dolar gelir elde eden Google'ın ana şirketi Alphabet için oldukça düşük bir rakam.
Weinberg'in verdiği ifadeye göre DuckDuckGo halen ABD'deki arama sorgularının yalnızca yüzde 2,5'ini gerçekleştiriyor.
Kullanıcı verileri yerine yapay zekâ
Google'ın eski bir yazılım mühendisi olan Eric Lehman, daha önceki sorgulamalarında Adalet Bakanlığı'nın temel argümanlarından birini sorgular gibiydi: Google'ın hâkimiyeti, kullanıcı tıklamalarından topladığı ve şirketin gelecekteki aramaları rakiplerinden daha hızlı iyileştirmek için kullandığı büyük miktarda veri nedeniyle yerleşmiş durumda.
Ancak Lehman, makine öğreniminin son yıllarda hızla geliştiğini ve bilgisayarların kullanıcı tıklamalarından gelen verileri analiz etmeye gerek kalmadan metni kendi başlarına değerlendirebildiğini söyledi.
2018 yılında mahkemeye sunulan bir e-postada Lehman, Google'ın Microsoft, Amazon, Apple, Çinli Baidu, Rus Yandex ve hatta yeni kurulan şirketler gibi rakiplerinin internet aramalarını iyileştirmek ve Google'ın sektördeki liderliğine meydan okumak için makine öğrenimini kullanabileceğini yazdı.
"Büyük miktarlardaki kullanıcı geri bildiriminin yerini büyük ölçüde ham metnin denetimsiz öğrenimi alabilir" dedi.
Lehman, mahkemede, en iyi tahmininin arama motorlarının büyük ölçüde kullanıcı verilerine dayanmaktan makine öğrenimine dayanmaya geçeceği yönünde olduğunu söyledi.
Kaynak: Ajans Bizim