'Dijital bataklık' WhatsApp gruplarından nasıl kazasız belasız çıkabilirsiniz?

WhatsApp anlık mesajlaşmanın en yaygın uygulaması. Yıllardır hayatın bir parçası olan WhatsApp, yaşamı çok kolaylaştırdığı gibi pek çok gruba da bizi üye yapıyor. Bu gruplardan çıkmak kişisel bir tercih. Ama çık çıkabilirsen...

Son Güncelleme:

Anlık mesajlaşma teknolojisi hayatımıza girdiğinden beri iletişim farklı bir seviyeye geldi. Yaşı erenler ICQ, MIRC gibi programlara aşina. Bu programlara yetişemeyenler ise MSN ile anlık mesajlaşma ile tanıştı. Anlık mesajlaşma adı üstünde bir mesajın gönderildikten sonra anında iletilmesi ve karşı tarafın yanıt beklemeye başlaması sürecine verilen isim.

Cep telefonlarının ‘akıllı’ olup birer cep bilgisayarına dönüşmesiyle birlikte anlık mesajlaşma aynı zamanda mobil bir hal aldı. 2009 yılında kurulan WhatsApp çok değil birkaç sene içinde piyasanın hakimi oldu ve neredeyse tekel program halini aldı. (Son zamanlarda veri güvenliği tartışması sebebiyle alternatiflerine de bir yönelim olduğunu eklemek gerek)

WhatsApp da tıpkı kendisinden önceki anlık mesajlaşma uygulamaları gibi grup görüşmelerine de imkan veriyor. İşte sorun burada başlıyor. Çoğu insanın çok sayıda WhatsApp grubu var ve bunların hepsi de onlar için gerekli değil.

İKİ KİŞİNİN SOHBETİNE DÖNÜŞEBİLİYOR

Kendinizi düşünün, bir tane aileniz, bir veya daha fazla iş ve ondan çok daha fazla arkadaş grubunuz var. Öğlen bir toplantıdayken gelen Yiğit Özgür karikatürü veya akşam tam dalmadan önce tropik bir fırtınayla ilgili bir felaket videosu ansızın ekranınıza düşebilir. Bazen de grubun amacına uygun olsun olmasın iki arkadaş kendi arasında grupta sohbet edebiliyor. (Tabii grupları sessize almak kesin çözüm)

WhatsApp grupları sayesinde gün içerisinde telefona çok daha fazla bakıyoruz. IPSOS MORI’nin İrlanda’da Deloitte için yaptığı bir araştırmaya göre; Bir İrlandalı günde 55 kez cep telefonuna bakıyor.

 'DİJİTAL BATAKLIK'

Görgü kuralları uzmanı Orla Brosnan’a göre; tek seferlik kurulan gruplarda ayrılırken “Etkinlik için çok teşekkür ederim, herkese iyi günler” yazmak kibarca bir grubu terk etmenin yolu.

Brosnan WhatsApp gruplarını dijital bir bataklığa benzetiyor ve “Bir kez girdiniz mi çıkmak zordur” diyor.

Gruplardan çıkmak isteyenlere başka bir tavsiye ise cep telefonu hafızasının yetersiz olduğu bahanesi. Gruptan direkt çıkın ve kendinizi açıklarken “İnternetten böyle yapmam gerektiğini okudum, depolama alanım mı dolmuş neymiş” öğüdünü verenler de var.

ÖRGÜTLÜ VELİLER

Her WhatsApp grubu sizi yoracak anlamına da gelmez. Bazılarında olmaktan gerçekten keyif alabilirsiniz, bazıları da işinize yarayabilir. Örneğin okul çağında çocuğu olan her bir veli WhatsApp grubuna kayıtlıdır. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans tezini hazırlayan Hacer Ocak’ın “Okul whatsapp grupları: Ebeveynlerin anlık grup mesajlaşma deneyimleri üzerine bir çalışma” isimli araştırmasına göre; veli WhatsApp grupları sayesinde yeni arkadaşlıklar gelişiyor aynı zamanda veliler okula karşı ortak hareket etmek istediklerinde (servis, ders düzeni vb.) buradan organize olabiliyor.

‘AYIP OLUR, ÇIKAMIYORUM’

Konuştuğumuz ismini vermek istemeyen A.Y., bir WhatsApp grubuna alındığında eğer grup ilgisini çekmiyorsa uzun süre konuşmuyor ve ardından sessizce çıkış yapacak medeni cesareti gösterebiliyor. Başka bir arkadaşı ise gruptan çıkmaya gerek duymadığını eğer sohbet ilgisini çekmiyorsa grubu sessize aldığını anlatıyor. 29 yaşındaki bir yazılımcı ise ilgisini çekmeyen bir gruptan saniyesinde çıktığını söylüyor.

Ünlü bir tekstil markasının muhasebe bölümünde çalışan başka bir personel çok iş grubu olmasından şikayetçi ve özel hayatlarındaki gruplardan çıkmak istiyor ama ‘ayıp olur’ diye çıkamıyor.

WHATSAPP’TA NE KONUŞUYORUZ?

Selçuk Üniversitesi’nde görevli akademisyenler Abdullah Koçak ve Öznur Yüksek Vergiveren WhatsApp gruplarının kuşaklar arası kullanım amaçlarını araştırdı. 2019 yılında yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre; Z kuşağı yaygın olarak WhatsApp kullanıyor, X kuşağı ise uygulamayı bir şekilde yaşamına almış.

663 kişiyle yapılan anket sonucu WhatsApp gruplarının ağırlıklı olarak profesyonel amaçlar ile (%73) kullanıldığı onu etkinlikler, (%55.1) dedikodu, (%44.5), kültürel meseleler (%41.5), haberler (%39.3), politika (%26.4), insani yardım (%25.6) ve reklam (%8.3) gibi amaçların izlediği ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre kadınların özel hayatlarındaki ayrıntıları WhatsApp gruplarında daha çok dile getirdikleri dikkat çekti. Erkeklerin ise kadınlardan daha çok politika konuşmaya meyilli oldukları gözlendi.

Sözün özü gruplardan çıkmanın kolay bir yanı yok. Ama biraz medeni cesaret ile size gelecek tepkileri sınırlandırabilir veya sihirli bir şekilde gruplarınızı sessize alabilirsiniz.

Kaynaklar: The Irish Times, A study of parental experiences with instant group messaging, Group-Based Communication: Contents and Practices of WhatsApp Group Use by Generations and Genders, haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber