Çin metanla çalışan roketi fırlatmayı başardı: Uzay seyahatinde kilometre taşı olabilir!

Özel bir Çinli şirket tarafından geliştirilen metanla çalışan bir roketin yörüngeye üç uydu fırlatması, aracın ticari kalkışlara hazır olup olmadığını test etme misyonunda bir kilometre taşı oldu.

Son Güncelleme:

Bu, maliyetleri düşürmeye yardımcı olabileceği ve yeniden kullanılabilir roketleri daha temiz ve daha verimli bir şekilde destekleyebileceği düşünülen potansiyel bir roket yakıtı olarak metana olan yatırımcı güvenini artırabilir.

Pekin merkezli LandSpace Technology'nin Zhuque-2 Y-3 taşıyıcı roketi, Çin'in İç Moğolistan bölgesindeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden havalanarak uyduları kaldırmayı başaran metanla çalışan ilk roket oldu.

Metan-sıvı oksijen roketinin aynı zamanda daha az kirletici, daha güvenli, daha ucuz ve yeniden kullanılabilir bir roket için uygun bir itici yakıt olduğu düşünülüyor.

Temmuz ayında LandSpace, Elon Musk'ın SpaceX'i ve Jeff Bezos'un Blue Origin'i gibi ABD'li rakiplerinin önünde metan-sıvı oksijen roketi fırlatan dünyanın ilk şirketi oldu.

LandSpace, iki fırlatmanın Zhuque-2'nin ticari fırlatmalar için yeterince güvenilir olduğunu gösterdiğini açıkladı. 

Şirket, fırlattığı üç uydunun 460 km güneşle eşzamanlı yörüngeye ulaştığını bildirdi, ancak uyduların türleri ve toplam ağırlıkları hakkında bilgi vermedi.

Spacety'nin açıklamasına göre, Zhuque-2 Y-3, Çinli girişim Spacety tarafından geliştirilen ve biri Hongqing adlı bir şirketin teknolojilerini benimseyen 50 kg'lık iki test uydusu taşıdı.

Hongqing açıklamada, roketin ağırlığını açıklamadan kendi test uydularından birini de taşıdığını belirtti ve fırlatmada Hongqing bağlantılı iki test uydusunun düşük yörüngeli bir uydu takımyıldızı oluşturmayı desteklemek üzere tasarlandığını kaydetti. 

Çinli ticari uzay firmaları, hükümetin sektörde özel yatırıma izin verdiği 2014 yılından bu yana sektöre hızlı bir giriş yaptı.

LandSpace, müşterilerine 2024 yılında yaklaşık üç fırlatma sağlamayı ve 2025 yılında bunu ikiye katlamayı planlıyor. 

OrienSpace ve Galactic Energy gibi diğer Çinli girişimler de önümüzdeki aylarda yörüngeye uydu fırlatacak ya da sıraya girecek

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber