Bir efsanenin sonu! Yahoo Groups'tan köprüden önce son çıkış çağrısı

İlk önce eGroups olarak biliyorduk. Sonra Yahoo Groups oldu. Google henüz bugünkü Google değilken, facebook ve twitter yokken herkes onunla sosyalleşti. Şimdi de Yahoo duyurdu: Bir devrin sonu geliyor. Yahoo Groups artık bildiğimiz haliyle olmayacak

Son Güncelleme:

İnternetin Türkiye'de kitleselleştiği dönemle özdeşleşmiş bir hizmet: Yahoo Groups. Google'ın çok açık bir şekilde interneti domine etmeye başladığı, ardından ise önce Facebook, sonra twitter gibi sosyal paylaşım platformlarının girişiyle hepten kullanımının azaldığı Yahoo Groups bir zamanlar, özellikle elektronik posta adresleriyle entegre, önemli bir sosyalleşme alanıydı. Fakat Yahoo Groups'un tek özelliği bu da değildi. Burada paylaşılan içerikler geri dönüp aradığınızı bulabilmeniz açısından önemli bir veritabanı hizmeti de görüyordu. Anketler, bağlantılar, önemli takvimler vs... Yahoo Groups'un kullanıcılarına gönderdiği son mail ise artık Yahoo Groups kullanıcıları için tam bir "köprüden önceki son çıkış" uyarısı. Yahoo, kullanıcılarına bir Final Notification yani "Son Bildirim" göndererek 14 Aralık tarihinden itibaren Yahoo Groups'ta paylaşılan tüm içerikleri sileceğini duyurdu.

21 Ekim Pazartesi'den bu yana ise kullanıcılar gruplara yeni içerikler yükleyemiyor. 

Yahoo, gönderdiği uyarı mailinde bundan sonra herkesin istediği gruba giremeyeceğini, yani Public ya da Türkçesiyle herkese açık grupların ortadan kalkacağını, public olan grupların otomatik olarak private yani üyeliği izne ve onaya tabi hale dönüştürüleceğini de duyurdu. Yani artık kullanıcılar herhangi bir gruba üye olmak isterse buradan ya bir davet bekleyecek ya da başvurup kabul edilmeyi...

Yahoo, kullanıcılara silenecek olan içeriklerini zip halinde indirebilecekleri linkleri de göndererek bu içerikleri eğer istiyorlarsa 14 Aralık 2019 Saat 00:00'a kadar indirmelerini istedi. Eğer bir kullanıcı örneğin 23:59'da indirme işlemini başlatmışsa indirme tamamlanana kadar da içeriklerin silinmeyeceğini taahhüt etti.

Yahoo'nun sileceği içeriklerin listesi şu şekilde:

Dosyalar 

Anketler

Bağlantılar

Fotoğraflar

Klasörler

Takvim

Veri tabanı

Ekler

Sohbetler

E-posta güncellemeleri

Mesaj Listesi

Mesaj Geçmişi

NEREDEN NEREYE?

2000 yılında Yahoo'nun eGroups'u satın almasının ardından 2001 yılında yeni ismiyle yani Yahoo Groups olarak hizmet vermeye başladı. Yahoo, hizmeti uygulamaya verir vermez ilk yaptığı şey yetişkin içerik üretilen grupları silmek olmuştu. Ardından oldukça hızlı bir büyüme dönemi yaşayan Yahoo Groups, özellikle e-postalar ile entegre haline getirdiği sistemle bir dönem neredeyse rakipsiz bir sosyal paylaşım alanı haline dönüştü. Fakat yıllar içerisinde diğer birçok teknoloji hizmeti gibi sosyal medya platformlarının rüzgarında savruldu. Fakat Yahoo Groups'un arşiv özelliği hizmetin bugünlere kadar gelmesinde en büyük rolü oynadı. Hızlı büyüme dönemindeki veriler çok net olmasa da 2008 yılında Yahoo Groups'un 118 milyon kullanıcısı, 9 milyon grupta toplam 22 ayrı dilde hizmet veriyordu. Ve bu rakama, e-postadan grup paylaşımlarına girenlerin sayısı dahil değildi.

HANGİ PLATFORM NE ZAMAN KURULDU?


Sonraki Haber