Bilim dünyasında çığır açan gelişme: Yumurtasız, spermsiz sentetik insan embriyosu geliştirildi

Bilim insanları, yumurta veya sperm olmadan kök hücreden sentetik insan embriyosu oluşturdu.

Son Güncelleme:

Çığır açan bir gelişmeyle bilim insanları, sperm ve yumurta kullanmadan kök hücrelerden sentetik insan embriyoları oluşturmayı başardı.

Kök Hücre Araştırmaları Derneği'nin Boston'daki yıllık toplantısında açıklanan gelişme büyük ses getirdi.

Cambridge Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Magdalena Zernicka-Goetz yaptığı açıklamada "Hücreleri yeniden programlayarak insan embriyosu benzeri modeller oluşturabiliyoruz" dedi.

Henüz bilimsel bir dergide makale olarak yayınlanmayan bu çalışmadan önce İsrail'deki Weizmann Enstitüsü ve Zernicka-Goetz'un ekibi farelerden alınan kök hücreleri embriyo benzeri yapılara dönüştürmeyi başarmıştı. O günden beri aynı şeyi insan hücreleriyle yapmak için bilim insanları birbirleriyle yarışıyordu.

KISITLAMALAR VAR

Bu tür embriyonlar, bilim insanlarına, doğal embriyoların kullanımına ilişkin kısıtlamalar nedeniyle erken gelişim dönemini gözlemleme imkânı sunması açısında bilimde değerli kabul ediliyor.

Uluslararası düzenlemelere göre bilim adamlarının doğal embriyoları laboratuvarda yalnızca 14 güne kadar yetiştirmelerine izin veriliyor.

Zernicka-Goetz sentetik embriyoların 14 günlük sınırın hemen ötesinde bir noktaya kadar geliştirildiğini söyledi. Rapora göre embriyo farklı hücre çizgileri oluşturmaya başladığında, her biri gastrulasyon olarak bilinen bir noktaya ulaştı. İşte bu nokta embriyoların henüz atan bir kalbi ya da beyin oluşumunun başlangıcı bulunmuyor.

Bu oluşturulan embriyoların bir insan rahmine implante edilmesi halinde bir fetüse dönüşüp dönüşemeyeceği net değil. Hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde erken bir aşamanın ötesine geçilemedi.

GASTRULASYON NEDİR?

Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede, ektoderm ve endoderm oluşur.

 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber