Bilgisayarları insan yapmaya çalışan Douglas Lenat hayatını kaybetti

Bilgisayarları insan yapmaya çalışan yapay zekâ araştırmacısı Douglas Lenat 72 yaşında öldü

Son Güncelleme:

Yaklaşık 40 yılını bilgisayarlara sağduyu kazandırmaya çalışarak geçiren ve insan muhakemesini her seferinde bir mantıksal kuralla yeniden yaratan yapay zekâ araştırmacısı Douglas Lenat'ın, Teksas eyaletinin Austin kentinde yaşamını yitirdiği bildirildi. 

Eşi Mary Shepherd, ölüm nedeninin safra kanalı kanseri olduğunu söyledi.

Lenat, 1970'lerin sonunda Stanford Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörü olarak Eurisko adını verdiği (eski Yunanca 'keşfediyorum') bir yapay zekâ sistemi geliştirdi. Bu sistem, verileri analiz ederek yeni bilimsel kavramların, yöntemlerin ve yasaların keşfini otomatikleştirmek üzere tasarlanmıştı.

1981'de bu sistemi, oyuncuların bir savaş gemisi filosu tasarlamak ve konuşlandırmak için trilyon dolarlık bir bütçe kullandığı Traveller Trillion Credit Squadron adlı son derece karmaşık bir rol yapma oyununun kurallarını analiz etmek için kullandı. Daha sonraki yıllarda satranç, Go ve Jeopardy gibi bu oyun da en son yapay zekâ teknolojisi için ideal bir deneme alanıydı.

Eurisko her gece Traveller kural kitabının birçok cildini taradıktan sonra oyunu kazanmanın yeni yollarını belirledi. Bazıları saçmaydı, bir noktada, kazanmanın en iyi yolunun kuralları değiştirmek olduğunu öne sürdü. Ancak diğerleri umut vericiydi.

Lenat her sabah sistemi ayarlıyor, saçma olandan uzaklaştırıp pratik olana doğru itiyordu. Sağduyusunun rehberliğinde Eurisko sonunda alışılmışın dışında ama güçlü bir strateji buldu. Diğer oyuncuların yaptığı gibi trilyon dolarlık bütçeyi büyük, hareketli, iyi korunan savaş gemilerine harcamak yerine, zar zor hareket eden ve iyi korunmayan ancak muazzam ateş gücü taşıyan yüzlerce küçük gemi inşa etmeyi önerdi.

Eurisko düzinelerce bilgisayarla çalışarak Lenat'ın keşfedemediği olasılıkları keşfedebilirdi. Ancak insan muhakemesinin yardımına ihtiyacı vardı. Sağduyu sahibi olmadıkları sürece makinelerin gerçekten zeki olamayacağını fark etti.

Projeye Cyc adı verildi. "Aynı anda iki yerde birden bulunamazsınız "dan "bir fincan kahve içerken açık ucunu yukarıda tutarsınız"a kadar her şeyi içeren, dünyanın nasıl işlediğini özetleyen temel ama büyük ölçüde söylenmemiş yasaları tanımlamak için yola çıktı.

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber