Ay'a çarpan Rus uzay aracı: Başkan suçu bakın kime attı!

Rusya Uzay Ajansı Başkanı, Luna-25 uzay aracının motorlarının doğru şekilde kapanmaması nedeniyle Ay'a çarptığını söyledi ve aksilikten ülkenin Ay araştırmalarına on yıllardır ara vermesini sorumlu tuttu.

Son Güncelleme:

Pilotsuz Luna-25'in Pazartesi günü iniş yapması planlanıyordu. Bilim insanlarının önemli donmuş su ve değerli element rezervlerinin var olabileceğine inandıkları bir alan olan Ay'ın güney kutbuna inen ilk uzay aracı olmayı hedefliyordu.

Roscosmos Genel Müdürü Yury Borisov, Luna-25'i "iniş öncesi yörüngeye" oturtmak için uzay aracının motorlarının hafta sonu çalıştırıldığını ancak düzgün bir şekilde kapanmayarak aracı Ay yüzeyine çakıldığını söyledi.

Borisov, devlet kanalı Russia 24'e yaptığı açıklamada, "Planlanan 84 saniye yerine 127 saniye çalıştı. Acil durumun ana nedeni buydu" dedi.  

Roscosmos'un uzay aracıyla Cumartesi günü yerel saatle 14:57'ye kadar temas halinde olduğunu, bu sırada iletişimin kesildiğini anlatan Borisov "aracın açık bir Ay yörüngesine geçerek Ay'ın yüzeyine çarptığını" söyledi.

Ay görevi Rusya'nın Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğu 1976 yılından bu yana gerçekleştirdiği ilk görevdi. Sadece üç ülke Ay'a başarılı inişler gerçekleştirebilmiş durumda: Sovyetler Birliği, ABD ve Çin.

"Ay programının neredeyse 50 yıl boyunca kesintiye uğramasının yarattığı olumsuz deneyim, başarısızlıkların ana nedenidir" diyen Borisov, Rusya için programı şimdi sona erdirmenin "şimdiye kadarki en kötü karar olacağını" dile getirdi. 

Luna-25, güney kutbuna ilk ulaşan araç olmak için 14 Temmuz'da fırlatılan Hint uzay aracıyla yarış halindeydi. Her ikisinin de 21-23 Ağustos tarihleri arasında Ay'a ulaşması bekleniyordu.

Hindistan'ın 2019 yılında Ay'ın güney kutbuna inmek için yaptığı bir önceki girişim, uzay aracının Ay'ın yüzeyine çarpmasıyla sona ermişti.

Luna-25 10 Ağustos'ta Rusya'nın Uzak Doğusundaki Vostochny Cosmodrome'dan fırlatıldı. Uzay üssü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gözde projelerinden biri ve Rusya'yı bir uzay süper gücü haline getirme çabalarının anahtarı.

Fırlatmadan önce, Roscosmos, Rusya'nın "Ay'a yük gönderebilen bir devlet olduğunu" göstermek ve "Rusya'nın Ay yüzeyine garantili erişimini sağlamak" istediğini açıkladı. 

Kazanın ardından Rus uzay ajansı Ay görevinin uzun vadeli "savunma kabiliyeti" ve "teknolojik egemenlik" sağlamakla ilgili olduğunu bildirdi. 

Borisov, "Ay'ın doğal kaynaklarını geliştirme yarışı başladı. Gelecekte Ay, derin uzayın keşfi için ideal bir platform haline gelecektir" dedi.

Yaklaşık 18 ay önce Ukrayna'da savaş başlatmasından bu yana Rusya'ya uygulanan yaptırımlar uzay programını etkiledi ve Batı teknolojisine erişimi zorlaştırdı.

Analistler, Luna-25'in başlangıçta küçük bir gezginci taşımasının planlandığını, ancak güvenilirliği arttırmak amacıyla aracın ağırlığını azaltmak için bu fikirden vazgeçildiğini belirtiyor. 

Ay'ın güney kutbu, sürekli gölgede kalan kutup kraterlerinin kayaların içinde gelecekteki kaşiflerin hava ve roket yakıtına dönüştürebilecekleri donmuş su içerebileceğine inanan bilim insanlarının özellikle ilgisini çekiyor.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber