Ne oldu da İngiltere'de son penaltı Saka'ya kaldı?
1966'dan bu yana ilk finalini oynayan İngiltere, İtalya'ya penaltılarda boyun eğdi. Yine İngiltere, yine penaltılar, yine hüsran... Son üç penaltıyı genç yıldızlar kaçırırken, son penaltının A takım kariyerinde hiç penaltı atmamış olan 19 yaşındaki Saka'ya düşmesi soru işaretleri doğurdu.
Wembley'de İtalya ile İngiltere'yi bir araya getiren final mücadelesi uzatmalara gittiğinde hem İngiliz taraftarlar hem de futbolseverlerin büyük bir kısmının aklına “Ya penaltılara giderse?” sorusu düştü. Bu soruyu sorduran İngiltere'nin mazisiydi.
Dünya Kupası ve Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde maçları 8 kez penaltılara giden İngiltere, bunların yalnızca 2'sinde sahadan galibiyetle ayrılabilmişti. Bu oran Bukayo Saka'nın penaltı vuruşu sonrasında 9'da 2'ye ve yüzde 22'ye çıktı.
TARİHİN EN BAŞARISIZI...
İngiltere, büyük iki turnuvada üç ve daha fazla maçı penaltılara giden Avrupa ülkeleri arasında en başarısızı olarak tarihe geçerken bu korkunç istatistiğin yanında -hatta bu istatistikten çok daha fazla- tartışılan konu ise Gareth Southgate'in penaltıcı tercihleri oldu.
22% - England have won just 22% (2/9) of their major tournament shootouts (World Cup/EUROs), the lowest ratio of any European nation to have been involved in three or more. Brutal. #ENG #EURO2020 pic.twitter.com/Ehfu5eur4N
— OptaJoe (@OptaJoe) July 11, 2021
Penaltı noktasına İngiltere adına ilk giden isim Harry Kane olurken, golcü kaptan topu ağlarla buluşturdu. İkinci penaltıda ise savunmanın kaptanı konumundaki yıldız stoper Harry Maguire hata yapmadı.
İtalya'da Domenico Berardi ilk penaltıda ağları bulmuş, Andrea Belotti'nin penaltısında ise Jordan Pickford başarılı olmuştu. İngiltere için şeytanın bacağını kırmak için kocaman bir fırsat demekti bu.
Maçın 120. dakikasında oyuna Marcus Rashford ve Jadon Sancho'yu sokan Southgate, bu tercihleri belli ki penaltılar için yapmıştı. Üçüncü penaltıda topun başına geçen isim Rashford'dı. Hakem Björn Kuipers işaretini verdi, Rashford uzunca bir süre bekledi. Neredeyse rahatsız edici uzunlukta bir bekleyişti... Vuruşunu yaptığında top direğe takıldı.
Dördüncü penaltıda ise Sancho, Gianluigi Donnarumma'yı geçemedi. Turnuvanın en iyi oyuncusu seçilen Donnarumma, beşinci ve son penaltıda da Arsenal'ın 19 yaşındaki genç yıldızı Saka'ya geçit vermeyecekti.
KARİYERİNİN İLK PENALTISI
Ancak normal şartlarda son penaltıya sıra bile gelmeyecekti. Oldukça başarılı bir penaltıcı olan Jorginho, Pickford'ı ve direği aşamayınca İngiltere'ye bir şans daha geldi. “Beşinci penaltıyı kim atacak acaba?” diye sorarken profesyonel kariyerinde A takım seviyesinde tek bir penaltı bile atmamış olan Bukayo Saka, Wembley'de 60 bin kişinin önünde İngiltere'nin umutlarını ayakta tutacak, finali seri penaltı atışlarına taşıyacak golü atmak için topun başına geçti.
Karşısında 1.96 metrelik yıldız kaleci Donnarumma vardı. Saka o anda genç kaleciyi olduğundan çok daha devasa boyutlarda görmüş olmalı... Peki İngiltere kadrosunda son penaltıyı atmak neden Saka'ya düştü?
'BUNU ÇALIŞTIK'
Tüm sorumluluğun kendisinde olduğunu, listeyi kendisinin belirlediğini söyleyen Southgate, bunun çalışılmış bir planın parçası olduğunu ifade etti. En iyi beş oyuncusunu seçtiğini ve bu an için hazırlandıklarını belirten Southgate, insanları bu kadronun arkasında durmaya davet etti.
Manchester United'ın efsanevi oyuncularından Roy Keane ise "Sterling ya da Grealish'in kenarda oturup Saka'nın penaltı atması saçmalık. Genç oyuncuyu kenara çekersin, 'Senin için bu penaltıyı atacağım' dersin" ifadelerini kullandı.
MAZİDE BİR YARA DAHA
İngiltere'nin mazisinde bir yara daha açılmış oldu. 1990 Dünya Kupası'nda Almanya'ya; 1998'de Arjantin'e; 2006'da Portekiz'e penaltılarda boyun eğmişti İngilizler... Bu, işin Dünya Kupası boyutu!
Bir de Avrupa Şampiyonası var... Euro 96 yarı finalinde Almanya'ya karşı Gareth Southgate'in kaçırdığı penaltıyla elenen İngiltere, 2004'te Portekiz'e, Vassell'in penaltısını çıplak elle kurtaran ve sonrasında başına geldiği topu ağlara göndererek kahraman olan kaleci Ricardo'nun şovunun gölgesinde elenmişti.
Euro 2012'de ise İtalya'ya karşı Ashley Young ve Ashley Cole kaçırırken, Joe Hart'ın dikkat dağıtmak için yaptığı garip hareketlere Pirlo'nun panenkasıyla cevap vermesi unutulmaz anlar arasında yer almıştı.
Yani bu İngiltere için ilk değil. Son da olmayacaktır. Ancak bu durum ülkenin başına ilk kez geliyormuş gibi davranan ve üç genç siyah yıldızın penaltı kaçırmasıyla ırkçı ifadelere başvuranlar yeni bir gündem yaratacak gibi. Başbakan Boris Johnson, ırkçı yorumları kınarken, pandemi sürecinde ülkenin çocukları için yaptıklarıyla alkış toplayan Marcus Rashford'ın resmedildiği mural, vandalların saldırısına uğradı bile.
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel