Nasıl bir Dünya Kupası finali bizi bekliyor? Dev maçın şifreleri...
Dünya Kupası finalinde Fransa ile Arjantin karşı karşıya gelecek. Messi'nin son Dünya Kupası maçından zaferle ayrılıp ayrılamayacağı ve Fransa'nın 2018'in ardından yeniden şampiyon olup olamayacağı merak konusu. Peki sahada nasıl bir oyun izleyeceğiz? İki takım bizlere nasıl bir oyun sunacak?
Dünya Kupası'nda artık son söz söylenecek. Arjantin ile Fransa, finalde kozlarını paylaşacak ve şampiyon belli olacak. İki ülke de tarihindeki üçüncü dünya şampiyonluğunu hedefliyor. Karşılaşmanın açık bir favorisi yok. Fransa, 1962'de Brezilya'nın elde ettiği zaferden bu yana Dünya Kupası'nı üst üste iki kez kazanan ilk ülke olmak istiyor. Horozlar'ın 23 yaşındaki süperstarı Kylian Mbappe, genç kariyerine ikinci Dünya Kupası zaferini sığdırmayı hedeflerken son kez bu sahnede boy gösteren Lionel Messi ise ilk şampiyonluğunu yaşayıp “tüm zamanların en iyisi” tartışmasına büyük ölçüde nokta koymanın peşinde.
Fakat finale dair akıllardaki bir numaralı soru iki ülkenin nasıl bir oyun ortaya koyacağı yönünde. Geçmiş maçlar bize ne gösteriyor? Finalde nasıl bir oyun izleyeceğiz?
ARJANTİN:
Final öncesinde The Athletic için bir Arjantin değerlendirmesi kaleme alan Teknik Direktör Mauricio Pochettino çok net bir ifade kullanıyor ve “Bu Arjantin, Messi varsa, onun için koşmak gerektiğini biliyor” diyor. Arjantin, kreatif kararların ekseriyetle Messi tarafından verildiği bir takım. Haliyle Messi'ye alan açmak hem de onu ekonomik kullanabilmek için iyi korumak gerekiyor.
Bunun dışında taktiksel olarak Arjantin'in değerlendirebileceği iki nokta dikkat çekiyor. Turnuvanın başında talihsiz bir biçimde sakatlanan Lucas Hernandez'in yerine formayı devralan Theo Hernandez, sol bekte yarı final maçında gol perdesini açacak kadar ciddi bir hücum katkısı verse de takımın savunma hattındaki en zayıf halkası da kendisi.
İngiltere çeyrek finalde bu alanı değerlendirmeyi başardı. Kane ikinci penaltıyı kaçırmasa skor 2-2'ye gelecekti. Yarı final maçında Fas tabelayı değiştiremese de özellikle bu noktadan tehlikeli pozisyonlar bulmayı başardı. Arjantin Teknik Direktörü Scaloni bu alanı işlemeye çalışabilir. Yıldız 10 numaranın kullanacağı bir başka alan ise merkez orta sahadaki deneyim eksikliği olacaktır. Messi bundan da faydalanmak isteyecektir.
Fransa çok sıkı bir takım görüntüsü çizse de turnuva boyunca sadece Fas'tan gol yemediler. Bu Messi ve arkadaşlarının mutlaka fırsat bulacağı anlamına da geliyor.
NASIL GELDİLER: Suudi Arabistan'a karşı şok bir yenilgi alarak turnuvaya başlayan Arjantin, bu krizden Meksika ve Polonya'yı yenerek çıktı. Grubunu lider bitiren Tangocular, son 16'da Avustralya'yı 2-1'le, çeyrek finalde ise Hollanda'yı dramatik bir şekilde 2-2 biten maçta penaltılarla devirdi.
FRANSA:
Fransa, 2018'de yarı finalde Belçika'yı mağlup ederken de şimdi 2022'de Fas'ı aynı turda geçerken de “daha etkili taraf” gibi gözükmemişti. Ancak Fransa güvenli ve güçlü oyunuyla yine adını finale yazdırmayı başardı. Fas maçında da İngiltere maçında da (ama özellikle İngiltere maçında) Fransa'nın düşünüldüğü kadar Mbappe'ye bağımlı olmadığı ortaya çıktı.
Turnuvanın gizli kahramanı ise kesinlikle Antoine Griezmann. Sağ açıkta göz dolduran Dembele ve santrforda çok eleştirildiği 2018'in aksine fazlasıyla skor katkısı da veren Giroud'nun yanı sıra iki ceza sahası arasına olağanüstü bir dinamizm katan Tchouameni de Fransa'nın önemli silahlarından.
Fransa eğer orta sahayı Arjantin'den almayı başarabilirse oldukça etkili bir maç çıkarabilir. Öte yandan geçişlerde bu orta saha üstünlüğü Fransa'ya ciddi bir avantaj sağlayabilir. Turnuva boyunca bu kadar kaliteli bir hatla karşılaşmayan Arjantin savunması için Fransa'nın güçlü hücum hattı büyük sorun çıkaracaktır.
Turnuva boyunca pek çok analiz, Fransa için Griezmann'ı merkezde, Mbappe'yi ise kanatta izole etmenin önemini ortaya koyarken sahadaki oyunda Griezmann'ın izole olmasının Fransa için muhtemelen daha kıymetli olduğu görülüyor. Sert Arjantin orta sahası ile Fransa orta sahasının düellosu maçın genel gidişini belirleyecek.
NASIL GELDİLER: Grupta Avustralya ve Danimarka'yı geri düşmesine rağmen mağlup etmeyi başaran ve ikinci maçta gruptan çıkmayı garantileyen Fransa, son maçında Tunus'a yenilse de grubunu lider bitirdi. Son 16'da Polonya'yı rahat geçen Horozlar, çeyrek finalde ise erken final niteliğindeki maçta favorilerden İngiltere'yi 2-1'le devirdi. Son şampiyon, turnuvanın sürpriz ekibi Fas'ı ise 5 ve 79'da bulduğu gollerle 2-0 mağlup ederek finale yükseldi.
Kaynaklar: The Athletic, Reuters, FIFA, The Mastermindsite
Kaynak: Web Özel