Christian Eriksen'in durumu gündem oldu: Tespit etmek mümkün mü?

Ülkesinin Finlandiya ile oynadığı maçta kalbi duran ve saha içinde yapılan kalp masajı ile hayata tutunan Danimarkalı yıldız oyuncu Christian Eriksen'in yaşadıkları farklı soru işaretleri de doğurdu. Oyuncular çok mu fazla maç oynuyor, bu durumları önceden tespit etmek mümkün mü?

Son Güncelleme:

12 Haziran akşamı tüm dünyanın kanını donduran o anda, tribünleri pandemi döneminde seyircisiz oynanan maçlardan bile daha keskin bir sessizlik kapladı. The Guardian için bir yazı kaleme alan Danimarka taraftarı Brian Wihrenfeldt Andersen, Parken'deki o anları: “Yere iğne düşse sesi duyulurdu” sözleriyle anlatıyor. Futbol dünyası bu endişeyi tanıyor.

Özellikle yaşı yetenler Marc Vivien Foe ve Miklos Feher ismini maalesef çok net hatırlıyor. Christian Eriksen yere yığıldığında yaşanan şok, kalp masajının başlamasıyla bu korkunç hatıralarla dev bir korkuya dönüştü. Tüm dünyayı rahatlatan, yıldız ismin hayatta ve bilincinin açık olduğunu belgeleyen foto muhabirleri oldu.

'HER ŞEY MÜKEMMELDİ'

Toplam 13 dakika süren bir tedavi ve kalp masajının ardından sahaya döndürülen oyuncu hakkında konuşan Eriksen'in Tottenham'dan eski doktoru kardiyolog Dr. Sanjay Sharma, “Atladığımız bir şey mi var diye düşündüm. Test sonuçlarına baktım ancak her şey mükemmeldi” diyor.

İngiliz basınına konuşan Dr. Sharma, 2013'ten beri oyuncuya düzenli olarak testler yapıldığını ancak anormal bir duruma rastlanmadığını belirtiyor: “2019'a kadar olan testleri tamamen normaldi. Buna kefil olabilirim çünkü testleri ben yaptım.”

'DAHA AYRINTILI KONTROL ŞART'

Sorularımızı yanıtlayan Kardiyolog Uzm. Dr. Murat Şener ise "Olayın kalp krizi olarak yorumlandığını görüyorum ancak profesyonel sporcularda genelde ritimsel problemlerden kaynaklı durumlar oluyor" diyor ve ekliyor:

"Kalp nasıl bu hale geldi bilemiyoruz. Belki de bir ritim boşluğuna girdi ve böyle bir şey oldu. Organizasyonlara, kulüplere ve bireylere düşen daha ayrıntılı kontroller yapmak. Örneğin BT anjiyo yapılabilir. Böyle hastalarda kalp kası köprüsü vardır damar kas içinde seyreder. Ritim bozukluklarında bu durum görülebiliyor. Bu doğuştan gelen bir durumdur."

Uzm. Dr. Şener ayrıca böyle problemlerin hiç kendini göstermeyebileceğini de ifade etti. "Bütün kariyeri boyunca hiç problem yaşamayabilirdi, daha erken de bu durum baş gösterebilirdi" diyor ve pek çok sporcunun ancak kariyerini tamamladıktan sonra ritim bozuklukları gibi problemlerinin tespit edildiğini aktardı.

Yaşadığı durumun detaylarını henüz bilmeyen Eriksen ise yaptığı ilk açıklamada herkese teşekkür ederken hiçbir şey hatırlamadığını da ifade etti. Sonuna kadar mücadele edeceğini dile getiren 29 yaşındaki futbolcunun doktorları ise yıldız 10 numaranın futbol hayatının sona erdiğini söylüyor.

Eriksen'in durumu dolaylı olarak Hollandalı savunmacı Daley Blind'i de etkilemiş gibi duruyor.

KALP PİLİ TAKILDI

Aralık 2019'da Ajax'ın Valencia ile oynadığı Şampiyonlar Ligi maçında baş dönmesiyle bir anda olduğu yere yığılan Daley Blind'e kalp kasının (miyokard) anormal şekilde kalınlaştığı (hipertrofik) bir hastalık olan hipertrofik kardiyomiyopati teşhisi konmuş ve oyuncuya ritim düzenleyici kalp pili (ICD) takılmıştı.

Euro 2020'de Hollanda kadrosunda yer alabilecek kadar performans sergileyen ve geri dönmeyi başaran ve Hollanda-Ukrayna maçının 64. dakikasında gözyaşlarıyla oyundan çıkan Blind, maçtan sonra verdiği demeçte eski takım arkadaşı Eriksen'in yaşadıkları sonrasında maça çıkmadan önce çok zorlandığını ifade etti:

“Oynayabilmek için zihinsel bir bariyeri aşmam gerekti. Başardığım için kendimle gurur duyuyorum. Yaşananları görmek beni derinden etkiledi.”

FLAŞ İDDİA: UEFA BASKI YAPTI

Tartışmanın farklı bir boyut daha var. Müsabaka birkaç saat sonra, aynı gün akşam 21.30'da kaldığı yerden devam etmişti. UEFA açıklamasında kararın oyuncuların isteği üzerine alındığını belirtse de Danimarka basını farklı bir iddiaya sahip.

Politiken gazetesi olayı "UEFA'nın en büyük başarısızlığı" şeklinde tasvir ederken futbolculara “ya aynı gün 21.30 ya da pazar günü 13.00” seçenekleriyle baskı yapıldığını öne sürdü.

Konuyla ilgili, Barcelonalı Martin Braithwaite "En az kötü olan tercihi yaptık" diye konuşurken kaleci Kasper Schmeichel ise "Koyulmamamız gereken bir duruma koyulduğumuzu düşünüyorum" dedi.

Talihsiz olayın ardından yaşanan gelişmeler ve UEFA'nın tutumu, bir süredir konuşulan "Futbolcular çok fazla mı maç oynuyor" sorusunun yeniden masaya yatırılacağını gösteriyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: The Guardian, Politiken, NOS, Goal

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber