Arjantin ve Messi'nin Dünya Kupası yolculuğu... Kupaya nasıl yürüdüler?
Dünya Kupası, Arjantin'in zaferiyle sona erdi. Fransa'yı finalde penaltılarla mağlup eden Arjantin, tarihinde üçüncü kez bu zaferi elde ederken gözlerin çevrildiği Lionel Messi ise kariyerindeki en büyük eksikliği tamamladı. Peki Arjantin ve Messi, kupaya nasıl yürüdü? İşte serüvenin detayları..
Dünya Kupası heyecanı sona erdi. Futbolseverler, dört yıl boyunca hasret kalacakları olağanüstü karnavala veda ediyor. Pek çok farklı detayıyla tarihe geçen ve unutulmaz olarak şimdiden hafızalara kazınan 2022 Dünya Kupası, Lionel Messi'nin zaferle ayrıldığı kupa olarak da oldukça özel bir yerde duracak. Şimdi ise sıcağı sıcağına şampiyona bir bakmakta fayda var. Arjantin 1978 ve 1986'nın ardından 2022'de şampiyonluğa ulaştı ve armasının üstüne üçüncü yıldızını ekledi. Peki Arjantin, bu zorlu yolu nasıl geçti? Messi ve arkadaşları engelleri nasıl teker teker aştı?
COPA AMERICA:
Dünya Kupası serüveninden önce bu kupadan söz etmek gerek. 13 Haziran ve 10 Temmuz 2021 tarihleri arasında Brezilya'da gerçekleştirilen turnuvada Arjantin, finalde ev sahibi ve ezeli rakibi Sambacılar'ı yenerek şampiyonluğa ulaştı. Bu, Messi'nin Arjantin'le kazandığı ilk kupa olarak tarihe geçiyordu. Messi'nin omuzlarından büyük bir yük kalkarken takımın yıldız 10 numaraya olan bağlığı da dikkat çekiyordu. Arjantin, çok net bir şekilde Messi'nin takımı olmayı başarmıştı.
DÜNYA KUPASI GRUP AŞAMASI:
Elemeleri yenilgisiz biçimde güle oynaya geçen Arjantin'in grup aşamasını da kolayca geçmesi bekleniyordu. Tangocular'ın rakipleri Polonya, Meksika ve Suudi Arabistan'dı. İlk maçta Suudi Arabistan'la karşılaşan Arjantin'de işler planlandığı gibi gitmeyecek ve Tangocular, 1-0 öne geçtiği maçta Suudi Arabistan'a 2-1 mağlup olacaktı. Bu tokadın ardından sosyal medyada hüsran beklentileri artsa da Arjantin, Polonya ve Meksika'yı mağlup etmeyi başararak grubunu lider bitirecekti.
ELEME TURLARI:
Son 16'da Avustralya'yı görece daha rahat geçen Messi ve arkadaşları, çeyrek finalde ise Louis Van Gaal'in Hollandası ile karşı karşıya geliyordu. Dünya Kupası'nda (penaltılar hariç) mağlubiyet yüzü görmemiş kurt hocanın takımına karşı 2-0'ı bulan Arjantin, 83 ve 90+1'de Weghorst'un gollerine engel olamadı...
Büyük bir şokla uzatmaya taşınan maçı Arjantin, penaltılarla kazanmayı bildi. Yarı finalde ise rakip Hırvatistan'dı... 2018'de grup aşamasında 3-0'lık net bir galibiyet elde eden Hırvatlar'ın sorun yaratabileceği düşünülüyordu ancak bu kez aynı skorla Arjantin finale yükseliyordu. 2014'ün ardından Messi yeniden final sahnesine çıkacaktı. Rakip ise son şampiyon Fransa, Paris Saint-Germain'den takım arkadaşı/rakibi Kylian Mbappe'ydi.
FİNAL:
Tam bir film gibi... Dakika 36, skor 2-0, Arjantin önde... Maç öncesi tahminleri yanıltan bir şekilde ilk 11'de başlayan Angel Di Maria döktürüyor. 2014'te sakatlığı yüzünden finali kaçıran, bu turnuvada da çok parlak bir görüntü çizmeyen Di Maria adeta borcunu ödüyordu. Aynı zamanda Teknik Direktör Lionel Scaloni'nin, Messi'ye baskı için zayıf halka olarak görülen kendi soluna öbeklenen Fransa'yı ters kanatta Di Maria'yı izole halde topla buluşturarak gafil avlama planı kusursuz işledi.
Ancak kusursuz bir bölüm sonu canavarı modundaki Mbappe, Arjantin maçta kepenkleri indirmeye hazırlanırken önce 80'de penaltıdan, hemen sonra da 81'de voleyle skoru eşitliyordu. Hollanda'daki kabus yeniden yaşanmıştı. Arjantin'in kaçırdığı pozisyonlarla maç uzarken 108'de Messi sahneye çıkıyor ve sağ ayağıyla karambolde Lloris'ten seken topu ağlara yolluyordu.
İş burada bitmeliydi ama bitmedi! 118'de bir penaltı daha... Mbappe yine fileleri bulurken Arjantin'in bozulan moralini 120+2'de Martinez, yaptığı inanılmaz karşı karşıya kurtarışla düzeltiyordu. Maç penaltılara giderken Arjantin hata yapmıyor, Martinez çoşuyor ve kupa Arjantin'e geliyordu.
KİLİT NOKTALAR:
Martinez, Altın Eldiven alırken turnuvayı 7 maçta 7 kurtarış yaparak noktaladı. Arjantin, asıl görevi Messi'yi korumak ve ona alan açmak, onun sahada rahat hareket etmesini sağlamak olan orta sahası ile aslında çok güçlü bir yapı da kurmuş oldu. Suudi Arabistan da Hollanda da finalde Fransa da anlık boşlukları ve uykuya dalma hallerini çok iyi değerlendirerek Arjantin'i zor durumda bıraktı.
90 Dünya Kupası'ndaki Arjantin'le benzerlikler taşıyan bu takımda Maradona, Caniggia, Goycochea efsane üçlüsünü andıran Messi, Alvarez, Martinez üçlüsü bu kez şampiyonluk getirdi. Bu takım da arkaya atılan toplarla etkili oldu.
Kaynaklar: Goal, The Athletic, ESPN
Kaynak: Web Özel