Akdeniz'de karanlık plan, Hedef enerji ve ticaret güzergahı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'ye yönelik sözlerinden sonra Orta Doğu ve Doğu Akdeniz'deki stratejik dengelerin nasıl şekilleneceği merak konusu. Trump'ın, hem Davut Koridoru hem Afrika'daki değerli madenlere erişim hem de Doğu Akdeniz'deki enerji yataklarını ele geçirme planı için düğmeye bastığı belirtiliyor. Stratejistlere göre ABD-İsrail ittifakının Kıbrıs ve Doğu Akdeniz planlarına karşı Türkiye ve Mısır'ın mutlaka yakınlaşması gerekiyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Gazze'yi İsrail'den devralacağız ama Amerikan askerleri Gazze'ye girmeyecek. Filistinlilere yeni, modern, güzel evler yapacağız" sözleri tartışılmaya devam ediyor. Trump'ın, Davut Koridoru, Afrika'daki değerli madenlere erişim ve Doğu Akdeniz'deki enerji yataklarını ele geçirme amacıyla düğmeye bastığı belirtilirken, Türkiye-Mısır ilişkilerinin önemine dikkat çekiliyor. Ortak görüş ise Doğu Akdeniz'deki tansiyonun yükseleceği yönünde.

Doç. Dr. Deniz Tansi (Uluslararası İlişkiler Uzmanı)
HEDEF TİCARET GÜZERGAHI
"Trump, birinci başkanlık döneminde Golan Tepelerinin İsrail'e ait olduğunu açıklamış, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmişti. Trump'ın ikinci başkanlık dönemindeki hedefi ise Gazze ve Batı Şeria'nın İsrail'e peşkeş çekilerek, Filistinlileri ortadan kaldırmak. Trump, Hindistan'dan başlayıp, İsrail'in Akdeniz kıyısına uzanan ticaret güzergahını ele geçirmek istiyor. Böylelikle hem Hindistan'ın BRICS ve Çin ile yakınlaşmasının önü kesilmiş olacak hem de Avrupa, Rus enerjisine bağımlılıktan kurtarılacak. Ayrıca Süveyş Kanalının tümüyle kontrol edilmesi de plan dahilinde."
SADECE TÜRKİYE VAR
"Filistinlilerin yaşadıkları zulme tek ses çıkartan ülke Türkiye. Arap dünyasındaki liderleri taht ve zenginliklerini kaybetmemek için Trump'ın planına karşı çıkacaklarını düşünmüyorum. Türkiye'yi KKTC üzerinden sıkıştırmak isteyecekleri kesin. Türkiye ile Suriye yönetimi arasında vakit kaybetmeden Deniz Yetki alanı anlaşmaları imzalanmalı."
İRAN İKİLİ OYNUYOR
"Mısır, kendisine yönelen İsrail tehdidine karşı ne kadar sağlam duracak bilmiyoruz. Bu ülke hem yönetim hem de ekonomik açıdan kırılgan. İran ise ikircikli davranıp, Türkiye'ye yönelik hamlelere soyunuyor. Siyonistler, kadük kalan Irak, İsrail petrol boru hattının hayata geçirilmesi için Davut Koridorunun kurulmasını istiyor."

Deniz Kutluk (Emekli Tümamiral)
"YIĞINAK AFRİKA İÇİN"
"Trump'ın Gazze açıklaması, bir devlet başkanı olarak değil adeta bir müteahhit olarak söylenmiş sözler. Ancak söylediklerinin hayata geçme şansı olduğunu düşünmüyorum. Gazze'yi Riviera haline getirmek için mega lojistik faaliyet ve yatırımlara ihtiyaç varken, bu finansmanı kimse kaldıramaz. Öte yandan Kıbrıs Rum Kesimindeki ABD ve İsrail yığınağı Afrika stratejisine yönelik hamleler. Afrika'daki zengin madenlere erişmek istiyorlar. ABD bir yandan da Rum Kesiminde yüzde 15'lik tabanı olan Rus politik hakimiyetini sonlandırmak istiyor."
"5 VE 6. BÖLGELER" ÖNEMLİ
"İsrail'in hem Rum kesimi hem de KKTC'de büyük yatırımları söz konusu. Plan, Kıbrıs üzerinden ticaret ve enerji hatlarının ele geçirilmesi. Adanın her iki tarafında da İsrailliler için 5 bine yakın ev inşa edildiği iddiası var. Türkiye için Doğu Akdeniz'deki gaz ve petrol araştırmalarında 5 ve 6. bölgeler çok önemli. KKTC'nin 5 ve 6. sahaların kendine ait olduğunu iddia ederek ruhsatlandırması lazım. Türkiye'de bu ruhsatlandırmaya göre bölgede sismik ve sondaj araştırmaları yapmalı. Bu adımların atılmadığını görüyoruz."

GÜNÜ KURTARMA DERDİNDE
Coşkun Başbuğ (Emekli İstihbarat Albay)
"Mısır, 100 milyonluk nüfusu ile Afrika'nın dinamosu olsa da Sisi'nin ülkede tam olarak hakimiyet kurduğunu söyleyemeyiz. Ancak Mısır'da, arka planda Türkiye ile yakınlaşmak isteyen güçlü bir politik irade olduğunu biliyoruz. Bu irade Sisi'ye baskıyı artırırsa iki ülke arasında yakınlaşma başlar. Ancak Sisi, günü kurtarma hamlelerini sürdürürse kaybedenlerden biri olacak. Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve İran gerçekten bir araya gelse, Filistin sorunu çözülür ancak Araplar'ın her biri ayrı telden çalıyor."
SON ÇARE İLHAK
"İran, ABD'ye yanaşıyor. İran'da devlete yakın akademisyenler, terör örgütü YPG/PKK'ya destek çağrısı yaparken, ABD ile yakınlaşma çağrısında bulunuyor. Kıbrıs üzerinde batı dünyasının gizli bir işbirliği söz konusu. Paris ve Londra anlaşmalarına göre garantör ülkeler dışında asker olmaması gereken adada ABD piyadeleri cirit atıyor. İngilizler olup, bitene ses çıkartmıyor. Kıbrıs özelinde BM kararlarına aykırı durum söz konusu."
Kaynak: Web Özel