Orkide soluyorsa böyle bakılmalı! Daha canlı olmasını sağlıyor
Evde orkide bakarken bilmeniz gerekenler. Orkideye bakın nasıl bakılmalı.
Orkide, tropikal ve subtropikal bölgelerde doğal olarak yetişen, zarif görünümleri ve hoş kokularıyla bilinen bir bitki türüdür. Genellikle süs bitkisi olarak tercih edilen orkide, farklı renk ve şekillerde çiçeklere sahiptir. Bakımı dikkat ve özen gerektirir; doğru ışık, sulama ve nem koşullarının sağlanması bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için önemlidir. Orkideler, hem estetik hem de sembolik anlamlarıyla özel bir yere sahiptir ve genellikle zarafetin, sevginin ve güzelliğin bir ifadesi olarak değerlendirilir.
ORKİDE BAKARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Orkide bitkisi, gönderilen kişiye “çok özel olduğu” mesajını iletmesiyle bilinir. Ancak orkide bakımı da oldukça özenli bir süreç gerektirir. Eğer siz de evinizde orkide yetiştirmek istiyorsanız, bu yazımızda orkide bakımında püf noktalarını bulabilirsiniz.
UYGUN ŞARTLARI SAĞLAYIN
Öncelikle, orkide bitkisi almadan önce evinizde uygun ortamın ve şartların oluşmasını sağlamalısınız. Eğer kış mevsiminde orkide satın alıyorsanız, eve getirene kadar soğuk havada çok iyi muhafaza etmelisiniz. Naylonun üzerine koruyucu bir kağıt kapatabilirsiniz.
UYGUN ISI ÖNEMLİDİR
Orkide bakımında ısı çok önemlidir. Orkidelerin uzun ömürlerini sürdürebilmeleri için gece-gündüz arasında 6 ila 8 derecelik bir ısı farkına ihtiyaçları vardır. Cinsine göre değişse de gündüz 20 ila 25; gece 16 ila 17 derece en ideal aralıktır.
ORKİDE IŞIK SEVER
Orkide bakımında diğer önemli hususlardan biri ışıktır. Doğrudan ışık almayan; fakat aydınlık ve bol ışıklı mekanları sever orkideler. En ideal nokta sabah ve akşam güneşini alan pencere kenarlarıdır.
ORKİDEYİ SULARKEN SULAMA SUYUNA DİKKAT EDİN
Sulama konusu da yine bitkiniz için epey önemli bir konudur. Musluk suyu klor ve kireç ihtiva ettiğinden bu sert yapıdaki su, orkideniz için uygun değildir. Oda sıcaklığında olan doğal kaynak suyu, hazır su yahut yağmur suyu kullanabilirsiniz. Bitkinin toprağı her zaman hafif nemli olmalıdır.
Orkide bakımında nem oranı da hayati hususlardan biri. Orkide bitkisi için yüksek nem oranı gerekir. Bir püskürtücü aygıt vasıtasıyla yapraklara her sabah ılık su püskürtmeli ama çiçeklerin ıslanmamasına itina edilmelidir.
Beslenme hususu da yine hayati kısımlardan birisi. Bitkinizin sıhhatli ve uzun ömürlü olması, beslenme şekliyle doğrudan ilgilidir. Evde orkide bakımı için özel olarak hazırlanmış sıvı gübre ile, bitkinizi yazın 2; kışın ise 4 haftada bir beslemelisiniz.
ORKİDE SAKSISINA DİKKAT EDİN
Orkide bakımında dahil olan maddelerden birisi de bitkinizin saksısını değiştirme şekli ve sıklığıdır. Eğer bitki sağlıklıysa olabildiğince az saksı değişimi yapılmalıdır.
Son olarak, havalandırma konusu da oldukça önemlidir. Orkidelerin en huzursuz ve sağlıksız oldukları ortam havasız, kuru ve çok sıcak ortamlardır. Bitkinize, kış ayları da dahil havadar ortamlar sunmalısınız.
Evde orkide bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu şekilde sıralayabiliriz. Eğer bu hususlara dikkat ederseniz, orkideniz uzun süre sizinle olacaktır.