Hakkari'de keşfedilen yılan türü literatüre kazandırıldı

Hakkari

Hakkari Üniversitesi öğretim üyeleri, kırsal alanda yürüttükleri araştırmalar sırasında, "yarışçı" olarak adlandırılan yeni bir yılan türü keşfetti.

Hakkari Üniversitesi, kentteki biyoçeşitliliğin ortaya çıkarılması ve yeni türlerin tespit edilmesi amacıyla, “Hakkari ili Amfibi ve Sürüngen Türlerinin Morfolojik Olarak Tanımlanması ve Biyoçeşitliliğe Katkısı” projesini yürütüyor. Öğretim üyeleri, proje kapsamında kırsal alanda yürüttükleri çalışmalar sırasında yeni bir yılan türü tespit etti.

“Platyceps rhodarachis” ismiyle literatüre dahil edilen yılan, hızıyla diğer türlerden ayrılması sebebiyle “yarışçı” olarak da adlandırılıyor.

Hakkari'de keşfedilen yılan türü literatüre kazandırıldı - Resim : 1

Kentte daha önce yeni örümcek ve çekirge türlerinin tespit edildiğini hatırlatan Hakkari Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Yılmaz, “Bu yılan türü ülkemizde 60’ıncı yılan türü olarak kayıt altına alındı. Platyceps cinsinin en önemli özelliği diğer yılanlara göre çok hızlı olması. Ayrıca zehirsiz bir yılan türü. Buna ilişkin makalemizi Zoology in the Middle East dergisinde yayımlayarak bu türü bilim dünyasına kazandırdık. Bu yılan türü İran ve Irak'ta mevcuttu. Yaptığımız çalışmayla ülkemize de geçtiği tespit edildi” dedi.

Kaynak: AA

Hakkari