Duşu ne zaman değil nasıl aldığınız önemli! İşte uzmanından tüyolar

Sağlık Yaşam Haberleri
Duşu ne zaman değil nasıl aldığınız önemli! İşte uzmanından tüyolar

Ne sıklıkta ve günün hangi saatinde duş aldığınız önemli. Sabah ya da gece duş almanın vücuda farklı faydaları var. Ancak dermatologlar, "Cilt için önemli olan nasıl duş aldığınız" diyor. İşte uzmanlardan sağlıklı bir cilt için doğru duş alma tavsiyeleri!

Jay Maharath hatırlayabildiği kadar uzun bir süredir geceleri duş alıyor. Ailesinin kendisine aşıladığı bu alışkanlık çocukluğundan beri onu takip ediyor. Çocukken her günün sonunda yıkanıyor olmak canını biraz sıkıyormuş ancak şimdi yaşı ilerledikçe her gece duş alıp uyumanın kıymetini daha çok anladığını söylüyor.

ABD'nin Maryland eyaletinde yaşayan 26 yaşındaki Maharath “Dürüst olmak gerekirse daha temiz hissediyorum” diyor:

“Bir kez dışarı çıktığınızda, özellikle yaz aylarında tozlar, pislikler, böceklerle iç içesiniz. Ayrıca gece duş almak beni rahatlatıyor uyku moduna daha rahat geçiyorum.”

'DÜNYAM DEĞİŞTİ!'

Zaid Al-Hamdan'ın problemi ise uyanmaya dair. Daha önceleri geceleri duş alan Al-Hamdan, yaklaşık 10 yıl önce bu alışkanlığını değiştirmiş. Anında modunun yükseldiğini ve üretkenliğinin arttığını söylüyor:

“Dünyam değişti. Sabah kalktığınızda aldığınız duşla adeta vücudunuzu küçük bir şoka sokuyorsunuz ve bu uyanmanızı sağlıyor.”

Yılın belli dönemlerinde ABD'nin başkenti Washington DC, belli dönemlerinde ise Katar'ın başkenti Doha arasında yaşayan 28 yaşındaki girişimci, “Ofise gittiğimde içeri adımımı atar atmaz çalışmaya hazır oluyorum. Yarım saat uyanmaya çalışmak için kahve üstüne kahve içmiyorum” diyor.

Duş almaya ilişkin doğru saatin ne olduğu çok eskiye dayanan bir tartışma. Uyku uzmanları, doğru sıcaklıkta gece duş almanın uykuya dalmaya yardımcı olacağını söylüyor ve uyumakta zorlananlara soğuk suyla olmadığı müddetçe yatmadan önce duş almayı tavsiye ediyor. Uyanmakta zorlananlar için ise tam tersi uygun seçenek.

Lakin dermatologlar cilt sağlığı ve hijyen söz konusu olduğunda ne zaman değil, nasıl duş alındığı ile ilgileniyorlar. Yale Tıp Fakültesi'nde klinik dermatolog olarak görev yapan Doç Dr. Mona Gohara “Ne zaman duş aldığınız bilimsel bir karar değil, kişisel bir karardır” diye konuşuyor ve şöyle devam ediyor:

“Aldığınız duşun cildinize faydalı olup olmayacağı duşta ne kullandığınız ve duştan sonra ne yaptığınıza bağlı. Sabahları ya da geceleri duş alıyor olabilir ve kullandığınız berbat ürünler nedeniyle cildinizi mahvediyor olabilirsiniz.”

Dermatologlar, birçok insanın pandemide daha az duş aldığını söylüyor. Bu durum muhtemelen günlük rutinlerde minimalizmi benimseme yönündeki daha büyük bir eğilimin parçası ve aslında dermatologların yıkanma ve şampuanlanma konusundaki yönergelerinden bazılarıyla da örtüşmekte. Peki dermatologların tavsiyeleri neler?

SICAKLIK VE DUŞ SÜRESİ ÖNEMLİ!

Banyoda sıcak suyun altında uzunca süre kalmak bazısı için çok rahatlatıcı ancak cildiniz kuruysa ya da egzama gibi cilt problemleriniz varsa uzun süre sıcak suya maruz kalmak sizin için zararlı olabilir.

Dermatolog Ivy Lee, “Sıcak suyla uzun süre duş almak aslında ciltte dehidrasyon yapar ve cildi kurutur. Zira gözenekler uzun süre açık kaldığı için bu cildin suya tutunma kabiliyetini azaltır” diyor. Uzmanlar ılık suyla 10 dakika duş almayı tavsiye ediyor.

BAZEN DAHA AZ DAHA İYİDİR!

Louisiana Devlet Üniversitesi'nden Dermatolog Doç. Dr. Chad Prather cilt kuruluğuna ve aktivite sıklığına göre duş öneriyor. Örneğin cildiniz kuruysa ve çok hareket etmiyorsanız sık duş almak terleme yapacaktır ve sizi zararlı etmenlere daha açık bir hale getirecektir.

Uzmanlar saç tipine göre saç yıkama sıklığının da değişeceğini söylüyor. Önemli olan şampuan uygularken kafaya masaj yapmak, çitilemek değil! Dermatologlar ekseriyetle günde bir kez ya da gün aşırı duş almanın yeterli olacağı görüşünde.

SEÇTİĞİNİZ ÜRÜNE DİKKAT!

Mutlaka cilt tipinize uygun ürünler tercih etmeye çalışın ve alacağınız ürünün içeriğine dikkat edin. Bir ürünü kullanmaya başladıktan sonra cildinizin verdiği tepkilere dikkat edin. Örneğin yüzünüzün gerildiğini hissediyorsanız bu bir SOS olabilir!

CİLDİNİZE NAZİK DAVRANIN!

Yalnızca nesneler fırçalanır ya da ovalanır! Cildiniz değil. Sabunu ya da duş jelini elinizle uygulamanız daha doğru ancak illa ki bir şey kullanacaksanız çok yumuşak lifler ve pamuklu bezler kullanabilirsiniz. Dermatologlar sert ovalamaların ciltte mikrotravmalara neden olabileceğini söylüyor.

DUŞ SONRASI BAKIM

Vücut tipinize göre seçeceğiniz nemlendiriciler, kremler, yağlar ve losyonlar cildinizi sağlıklı bir nemlilik seviyesinde tutacaktır. Uzmanlar ayrıca kurulamanın havluyla sertçe sürterek değil vücuda hafifçe vurarak yapılması gerektiğini söylüyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Washington Post'ta “Save your skin: How you shower matters more than when, dermatologists say” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel