Dağılmıyor ve içi iyi pişiyor! Şef usulü lahana sarması yapmanın yolu
Bu tarifle yapacağınız lahana sarması çok daha lezzetli olacak. İşte bilmeniz gereken tarif.
Lahana sarması, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. İnce lahana yapraklarına sarılan iç harcı genellikle pirinç, kıyma, soğan, salça ve çeşitli baharatlarla hazırlanır. Lahana yaprakları haşlanarak yumuşatılır, ardından hazırlanan harçla sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine limon dilimleri eklenip sos dökülerek kısık ateşte pişirilir. Hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilebilir.
Lahana Sarması İçin Gereken Malzemeler:
1 orta boy lahana
250 gram orta yağlı kıyma
1 adet büyük soğan
Bir avuç kırık pirinç
Yeteri kadar Tuz ve karabiber
İç harcı için 2 defa makineden geçirilmiş kıymaya pirinç, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber katılarak iyice yoğrulur.
İç hazırlanınca lahana yaprakları teker teker yayılıp her yaprağın ortasına bir parça iç koyulduktan sonra sarılır.
Tencereye dolmaları yerleştirmeden önce dibine 1-2 sıra lahana yaprağı yayılır. Yaprakların üstüne düzenli bir biçimde sarılmış dolmalar yerleştirilir.
Yapraklar sarılıp tencereye yerleştirildikten sonra üzerine 1 parmak geçecek kadar su konur.
Dolmaların üstüne ters çevrilmiş bir tabak yerleştirilip tencerenin kapağını da kapattıktan sonra ateşe oturtulur ve pişmeye bırakılır.
Dolmalar piştikten sonra servis tabağına alınıp, sıcak sıcak tüketilir.
İsteğe göre bu dolma sade veya yoğurtlu olarak servis edilebilir.