Üretimi durdurulan iPod neyi değiştirdi?

apple iphone
Üretimi durdurulan iPod neyi değiştirdi?
iPod'u büyük kitlelerle buluşturan diğer bir model olan Mini, Apple'ın kurucusu Steve Jobs'ın elinde. Fotoğraf: Reuters

Müzik sektörünün dijitalleşmesini sağlayan iPod artık üretilmeyecek. 2001 yılında piyasaya çıkan cihaz endüstriyi kökünden değiştirdiği gibi Apple'a da iPhone'u yapacak özgüveni vermişti.

Bazı teknolojik ürünler sadece şirketine çok para kazandırmaz aynı zamanda bir yaşam tarzını sembolize eder. Oyun sektörünü kökünden değiştiren Playstation veya çıktığında herkesin sahip olmak istediği iPhone gibi. Apple iPhone’dan önce ise iPod ile bilgisayar dışında da bir donanım inşa edebildiğini tüm dünyaya kanıtlamıştı.

iPod sadece Apple’ın satışlarını katlamadı, ona iPhone’u inşa edecek özgüveni de verdi. Pixar’dan sonra tekrar Apple’a dönen Steve Jobs’un bu fikri Apple’ı dünyanın en değerli şirketi yaptı, aynı zamanda internet üzerinden müzik satışını da bir ekonomi haline getirdi.

Bugün Spotify ve Apple Music gibi platformlardan önce ücretini ödeyerek şarkı satın alabildiğiniz iPod’a uyumlu iTunes programı vardı. Apple iPod’un fişini çekiyor. Uzun yıllardır tekerlek kadran yerine dokunmalı modelleri piyasada olan cihazın son stokları tükenince yerlerine yenisi gelmeyecek.

'HARİTANIN DIŞINDA BİR ŞEYLER YAPMAK'

Apple’ın Eski Başkan Yardımcısı Tony Fadell, “Eğer iPod olmasaydı, iPhone ortaya çıkmazdı. iPod bize özgüven verdi. Steve’e (Jobs) haritanın dışında da bir şeyler yapabileceğimiz konusunda güven kazandırdı” açıklamasında bulundu.

iTunes ile birlikte ABD’de kullanıcılar 0.99 dolara şarkı indirebiliyorlardı. 2001 yılında piyasaya çıkan iPod, kısa süren MP3 çalar yarışını da resmen başlatmış oldu. Akıllı telefonların gelişmiş özellikleri ile birlikte MP3 çalarların dönemi kapanırken iPod da bundan nasibini aldı. Apple 2014 yılından bu yana bilançosunda ayrı olarak açıklamıyor ancak 2014’te iPod satışları bir önceki yıla göre yüzde 24 düşmüştü.

İlk iPod 2001 yılında çıktıktan sonra Apple iPod Mini ve 2006 yılında iPod Nano’yu çıkardı. Cihaz her seferinde biraz daha küçülüp ceplere giriyordu. Apple’ın son iPod’u (26.) üç sene önce çıkan yedinci nesil iPod Touch oldu.

Üretimi durdurulan iPod neyi değiştirdi? - Resim : 2
Steve Jobs ilk Pod'u tanıtırken. Fotoğraf: Susan Ragan/Reuters

'NE ÇOK PARA BİRİKTİRDİK'

Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları da iPod üretiminin durdurulması hakkında yorumlarını paylaştı. Kimileri zamanında almak için ne çok para biriktirdiklerinden bahsederken kimileri ise Apple’ın kararının ‘geç kaldığını’ belirtti. Bazıları iPod'unun fotoğrafını paylaşarak “Yılların benden koparamadığı o nadide eser” paylaşımını yaparken Z kuşağının büyük bir bölümünün ‘iPod ne?’ sorusunu sorduğu görüldü.

İlk iPhone piyasaya sürüldüğünde 1000 şarkı kapasitesi bulunuyordu. Bugüne kadar cihazdan yaklaşık 450 milyon tane satıldığı belirtiliyor. Endüstri uzmanlarına göre; Apple geçen yıl 250 milyon adet iPhone satarken, karşılığında 3 milyon iPod satabildi.

iPod’un çıktığı yıllardaki en büyük özelliklerinden biri büyük bir hafızaya sahip olmasıydı. Bu hafızayı geliştiren isim ise zamanında Apple’ın mühendislik birimini yöneten John Rubenstein oldu. Rubenstein Japonya’ya yaptığı bir iş gezisinde taşınabilir Toshiba hard disklerden çok etkilenmişti.

Üretimi durdurulan iPod neyi değiştirdi? - Resim : 3

'TIPKI KASET, PLAK ALIR GİBİ'

iPod’u asıl tamamlayan şey ise hafızanın yanında sanal bir müzik market oldu. Steve Jobs 2003 yılında şu ifadeleri kullanmıştı: “İnsanların internetten indirerek müzik satın almayı isteyeceklerini düşündük, tıpkı plak alır gibi, tıpkı kaset alır gibi, tıpkı CD alır gibi.” Jobs’ın dediği gibi de oldu.

O yıllarda Napster, insanların istediği müziği, istediği an ve istediği kişi ile paylaşmasına imkan vererek interneti kasıp kavuruyordu.

Apple ilk iPod’u piyasaya sürdüğünde satışlar o kadar da patlamadı. Ancak ne zaman iPod Mini piyasaya çıktı, bir yıl içinde 22.5 milyon satış adedi görüldü. Apple Universal Music ile anlaşarak dünyanın en büyük müzik kütüphanesini de kendi sanal mağazasına bağladı. O saatten sonra alanında rakipsizdi. Intertrust Technologies isimli firmanın CEO’su Talal Shamoon, “Dünyaya atom bombalarının olduğunu gösterdiler, beş yıl sonra ise karşımıza bir nükleer cephane çıkardılar. O andan sonra Apple’ın herkese sahip olacağı hakkında hiçbir şüphe yoktu” diyor.

*Kaynaklar: Wall Street Journal, New York Times, Twitter

Kaynak: Web Özel