Türkiye'ye siber saldırı! Garanti, Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell'de sorun mu var?

Türkiye'ye siber saldırı! Garanti, Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell'de sorun mu var?

27 Ekim 2019 Pazar günü sabah saatlerinden itibaren başlayan siber saldırıların Garanti Bankası başta olmak üzere Türk sitelerini hedef aldığı, ardından Türk Telekom altyapısı üzerinden tüm operatörleri etkilediği belirtiliyor. Türk Telekom açıklama yaptı

Dün internet altyapısında zaman zaman yaşanan kesintiler, Garanti Bankası başta olmak üzere bazı Türk kurumsal sitelerde baş gösterdi. Ardından Türk Telekom altyapısı üzerinden tüm operatörlere yansımaya başlayan kesintilerin kaynağının yurt dışı kaynaklı bir siber saldırı olduğu iddia edildi.

GARANTİ BANKASI NEDEN ÇALIŞMADI?

Garanti Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Dijital hizmetlerimize yönelik yoğun internet trafiği nedeniyle dijital kanallarımızda erişim sıkıntısı yaşamaktayız. İnternet servis sağlayıcılarımızla beraber sorunu gidermek için çalışıyoruz. Müşterilerimizin yaşadığı mağduriyet için özür dileriz." ifadeleri yer alırken, Türk Telekom da gece yarısı yaptığı açıklama ile siber saldırıları doğruladı.

Dün uzun bir süre hem internet sitesi hem de bankacılık uygulaması yanıt vermeyen Garanti Bankası'nın uygulaması ve internet sitesi bu sabah itibariyle sorunsuz şekilde çalışmaya başladı.

Türkiye'ye siber saldırı! Garanti, Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell'de sorun mu var? - Resim : 1

TÜRK TELEKOM'DAN SİBER SALDIRI AÇIKLAMASI: DURDURULDU

Türk Telekom'un açıklamasında, "27 Ekim 2019 Pazar günü yaşanan 'Siber Saldırı' ile ilgili Türk Telekom olarak halkımızı ve paydaşlarımızı bilgilendirme sorumluluğumuz çerçevesinde Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç açıklamada bulunmuştur:

Dünyada pek çok kurumun hatta devletlerin maruz kalabildiği siber saldırılardan birini biz de ülkemizdeki bazı kuruluşlara yönelik olarak yaşamak durumunda kaldık. 

Saldırı, Türkiye'nin bilgi, iletişim ve teknoloji şirketi Türk Telekom'un alanında yetkin siber güvenlik uzmanları tarafından zamanında müdahale edilerek durdurulmuştur. 

Ülkemizin en büyük Siber Güvenlik Merkezine sahip olan şirketimizin aldığı önlemlerle yurt içi ve yurt dışı internet trafiği herhangi bir olumsuzluğa meydan vermeksizin normal seyrinde devam etmektedir. 

Diğer operatör ve servis sağlayıcılarını da etkilemiş olan saldırıya karşı bu kuruluşlar da bildiğimiz kadarıyla gereken çalışmaları yürütmektedirler. 

Benzer durumlar her zaman olabilir. Önemli olan buna karşı hazırlıklı olmaktır. Türk Telekom'un her türden saldırıya karşı savunma sistemi sağlamdır… 

Vatandaşlarımızın iletişim teknolojilerinden huzur içinde yararlanması birinci önceliğimizdir…"​​​ denildi.

Saldırının kaynağı ve türü konusunda ise resmi bir açıklama yapılmasa da bazı iddialar söz konusu. 

turk-internet'in iddiasına göre saldırı aslında çok büyük paketlerle değil 100 GB'lık bir güçte gerçekleştirildi. 

Türkiye'ye siber saldırı! Garanti, Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell'de sorun mu var? - Resim : 2

Siber saldırı Garanti Bankası türk Telekom