Rusya 'bağımsız' internet için harekete geçti, ABD medyası Dijital Demir Perde olarak nitelendirdi

Rusya 'bağımsız' internet için harekete geçti, ABD medyası Dijital Demir Perde olarak nitelendirdi

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla başlayan dünyadan bağımsız internet ağı projesi ABD medyasında ilginç bir yoruma yol açtı: Dijital Demir Perde mi geliyor?

Rusya'da 2019 yılının başında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla başlayan dış dünyadan bağımsız bir internet ağı kurulmasına ilişkin hazırlıklar tamamlandı ve bu sistemin yasal altyapısını oluşturan yasa tasarısı da yürürlüğe girdi. RuNet adı verilecek olan ve ABD hakimiyetinde olan global internet ağından bağımsız çalışacak bu yeni bağımsız internet modeli, ABD medyasında "Dijital Demir Perde" olarak nitelendirildi. 

 Rusya'daki internetin istikrarına veya çalışma şekline tehdit gelmesi halinde merkezileştirilmiş ağ kontrolünün Roskomnadzor'a geçmesini sağlayacak yasayla, ülkedeki internet kullanıcılarına ait bilgilerin de detaylı bir şekilde kayıt altına alınması da sağlanabilecek. 

Bazı uzmanlar, söz konusu yasanın ülkedeki internet sansürünü çok daha katı bir hale getirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. 

Rusya, internetin "yerelleştirilmesi" için yaklaşık 20 milyar rublelik bir bütçe ayırırken, projenin tam anlamıyla 2021'de devreye girmesi bekleniyor.

Yasaya karşı global internetin tekeli olan ABD'nin medyası da oldukça ilginç bir tanımlama yaptı. CNN tarafından yayınlanan bir haberde, yasanın dünyada yeni ve dijital bir Demir Perde yaratacağını öne sürdü.

Yasanın tüm internet sağlayıcılara Rusya Federal Radyo ve Televizyon Denetim Kurulu (Roskomnadzor) tarafından temin edilecek bazı sistemleri indirmeyi zorunlu kıldığına dikkat çeken CNN, bu yolla da Derin Paket Denetimi teknolojisi kullanılarak ağdan geçen tüm datanın detaylarının en ince ayrıntısına kadar denetlenebileceği, bunun da özellikle siyasi sansür gibi uygulamaların önünü açabileceği iddiasında. Yasaya göre, sistemlerin kurulumuna ve bakımına ilişkin masraflar da devlet bütçesinden karşılanacak. 

Benzer bir sistemin Çin tarafından da kullanıldığını haberinde belirten CNN, birçok aktivistin bu yasayla birlikte internette sansür ve izleme konusunda kaygıları olduğunu öne sürdü.

İnsan Hakları İzleme Komitesi Avrupa ve Orta Asya Direktörü'nün "Böylece hükümet içeriği doğrudan sansürleyebilir, hatta halka neyi neden yaptığını bile açıklama ihtiyacı duymadan Rusya'nın internetini tamamen kapalı bir sistem haline dönüştürebilir" sözlerine de haberde yer verildi.

Rusyanın bazı bölgelerinde lokal olarak test edilen sistemle ilgili yasanın ne zaman uygulamaya geçeceği henüz belirsiz olsa da bu testlerde bağımsız çalışacak Rus interneti için gerekli sistemsel altyapının halihazırda kullanılmakta olduğu açıklandı.

 

Rusya