RTÜK Başkanı'ndan Netflix açıklaması

RTÜK Başkanı'ndan Netflix açıklaması

RTÜK'e yeni yönetmelik kapsamında lisans başvurusu yapmadığı için Türkiye'den çekileceği konuşulan Netflix, öğleden sonra bir açıklama yapacağını duyurdu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

1 Ağustos tarihinde RTÜK'ün dijital alanlarda yayın yapmak için lisans zorunluluğu getirmesi üzerine gözler Netflix'e çevrilmişti. RTÜK'ün bu kararı ile üzerine Netflix'in Türkiye'den çekileceği söylentileri kulislerde yayıldı. 

RTÜK'e yeni yönetmelik kapsamında lisans için başvuran 320 şirket arasında yer almayan Netflix, öğleden sonra ABD ile eş zamanlı bir şekilde açıklama yapacağını duyurdu.

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, lisans almak için Üst Kurul'a başvuran kurumların sayısının 590 olduğunu söyledi.

Bilişim Hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise Twitter hesabı üzerinden, Netflix'in lisans almak için RTÜK'e başvurmadığını belirtti ve şu ifadede bulundu:

"Netflix kuvvetle muhtemel bugün Türkiye pazarından çıkacağını açıklayacak.


1 Ağustos'ta "Radyo, Televi̇zyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeli̇k" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve RTÜK'ün bu platformları denetleyeceği açıklanmıştı.

Buna göre isteğe bağlı dijital yayıncılık platformları olarak adlandırılan bu ortamlar RTÜK'ten lisans almadan hizmet veremeyecek.
Yazar Jared Wall, Twitter'dan yaptığı paylaşımla kendisine gelen duyumu paylaşmış ve önümüzdeki süreçte Netflix'in Türkiye'den çekileceğini iddia etmişti.

RTÜK BAŞKANI'NDAN NETFLIX AÇIKLAMASI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin Netflix'in Türkiye'den çıkmayacağını internetten yayıncılık için lisans başvurusu yapan kurumlar arasında olduğunu söyledi.

RTÜK başkanı Ebubekir Şahin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:



NEDİR BU NETFLIX? BU AŞAMAYA NASIL GELİNDİ?

Dünyanın en büyük online film ve televizyon içeriği portalı Netflix, ABD'de 1997'de kuruldu. İnternet üzerinden sipariş almaya başlayarak, tüketicinin dükkana gitme zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Aslında online dvd'ci gibi çalışan netlfix fiziksel dvd tesliminden çıkana kadar dvd kiralama zinciri Blockbuster'ın iflasına bile neden oldu. Sekiz yıl gibi bir sürede Netflix ABD'deki evlerin yarısına girmeyi başardı. 2007'de online medya akışına (streaming) geçtikten sonra önce Kanada'ya sonra Latin Amerika'ya sonra Avrupa, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya pazarlarına girdi. Kişisel bilgisayarlar, akıllı televizyonlar ve telefonlar, tabletler, oyun konsolları gibi internet bağlantısı olan hemen her cihazdan ulaşılabiliyor. Netflix dizilerin box-set'lerinin pahalı olduğu bir zamanda bütün bölümleri birden yayınlamaya başladı. Ve Netfilx'i artık bir yapım şirketine dönüştüren ise kendi ürettiği yepyeni içeriklerin de tamamını bir anda yayınlaması oldu.

Netflix'in Türkiye macerası da oldukça hızlı başladı. Las Vegas'da düzenlenen CES'te (Consumer Electronics Show /Tüketici Elektroniği Fuarı) Netflix CEO'su 130'dan fazla ülkede erişilebilir olduklarını açıkladı ve "Global bir televizyon şebekesinin doğuşuna tanıklık ediyorsunuz şu anda," diye başladığı konuşmasını "Artık bütün dünyadaki tüketiciler Singapur'dan St. Petersburg'a, San Fransisco'dan Sao Paolo'ya bütün dünyayla aynı anda, beklemeden istediğini izleyebilecek. İnternetin yardımıyla gücü alıyor, nerede, ne zaman, hangi cihazla izleyeceğine kendi karar versin diye, tüketicinin avucuna koyuyoruz," diye sürdürdü. Böylece üstü kapalı olarak Netflix'e artık Türkiye'den de erişilebiliyor demiş oldu. Gerçekten de üye olmak isteyenler platforma erişerek bu bilginin doğruluğunu teyit etti.

Tabir yerindeyse Türkiye pazarına girer girmez ışık hızıyla yükselen Netlfix için karmaşa yeni RTÜK yönetmeliğiyle başladı. RTÜK'ün isteğe bağlı yayınların internet ortamında sunumunu da denetleme kapsamına alınca Netflix, Türkiye pazarını girişini geciktiren sorunla bir anda burun buruna geldi. Şimdi gözler Netlfix'in açıklamasına çevrilmiş durumda. Bugün Türkiye'den Netflix'in bundan sonra izlenip izlenemeyeceği bu açıklamayla netleşecek.

Netflix türkiye ABD RTÜK