Prize takılı bırakılan şarj cihazları 1 yılda ne kadar elektrik harcıyor?

Prize takılı bırakılan şarj cihazları 1 yılda ne kadar elektrik harcıyor?

ABD'de gerçekleştirilen bir test, bir akıllı telefon şarj aletinin bir yılda ne kadar enerji harcadığını ve ne kadar paraya mal olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre Türkiye'de bir yılda harcanan elektrik 1,20 TL'ye mal oluyor

Birçok akıllı telefon kullanıcısı, telefonunu şarj ettikten sonra şarj cihazını prize takılı şekilde bırakıyor. Çünkü artık günün her alanında kullanılan telefonlar, özellikle de pil kapasiteleri yeterli değilse çokça şarj ediliyor. Bu yüzden kullanılmaya hazır bir şekilde prizde bekletilen şarj cihazları, bilinenin aksine belli bir elektrik gücü kullanıyor. Şarj cihazlarının kullanılmazken ne kadar elektrik harcadığı, yakın zamanda bir haber yazarı tarafından test edildi.

Öncelikle elektrik gücünün ne kadar sürede ne kadar harcandığını göstermek adına birkaç örnekte vermek gerekiyor. Harcanan elektrik kilowatt saat (kWh) ölçü birimiyle hesaplanır. 1000W ibaresi bulunan bir cihaz, 1 saatte 1 kWh güç harcar. 100W ibaresi bulunan bir cihaz ise bu gücü 10 saatte harcar. Türkiye'de 1 kWh elektrik enerjisinin ücreti yaklaşık olarak 70 kuruşa denk geliyor.

ABD'DE TEST EDİLDİ

Web Tekno'da yer alan habere göre; yapılan testte iPhone 11'in 5W güç ibaresine sahip şarj cihazı kullanıldı. Prize takılan şarj cihazı birkaç gün telefona bağlanmamış şekilde bırakıldı. WhatsUp PRO güç ölçer kullanılarak yapılan ölçümler sonucunda harcanan gücün yok denecek kadar az olduğu tespit edildi.

Apple iPhone şarj cihazı, bir ayda 135 watt güç harcadı. Bu da yaklaşık olarak yılda 1,5 kilowatt ile eşit miktarda oluyor. Bu rakamlarla birlikte hesaplandığında, bir yıl boyunca iPhone şarj cihazını prize takılı bırakmak deneyin gerçekleştirildiği ABD'de 30 sente bile mal olmuyor.

TÜRKİYE'DE NE KADARA MAL OLUYOR?

Türkiye'de aynı cihazla aynı deney gerçekleştirildiğinde, bir yılda harcanan elektrik aşağı yukarı 1,20 TL'ye mal oluyor.