Mars'tan gelen bu fotoğraf bilim insanlarını heyecanlandırdı

Mars
Mars'tan gelen bu fotoğraf bilim insanlarını heyecanlandırdı

NASA'nın Mars'a gönderdiği Perseverance keşif aracının gönderdiği 142 fotoğraftan özellikle biri bilim dünyasında ses getirdi.

Perseverance keşif aracının Mars'taki Jezero Krateri üzerinde çektiği 142 fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulan panoramik görüntü tek başına bilim dünyası için büyük bir anlam ifade ediyor.

Ancak o 142 kare arasında bir tanesi var ki, onun anlamı başka. 

İlk gelen görüntüler arasında bir tanesi bilim insanları arasında heyecan yarattı. 

Fotoğrafta bazı delikli kayalar görülüyor. Bu kayaların volkanik olabileceği ya da su vasıtasıyla bu deliklerin oluşmuş olabileceği ihtimali bulunuyor.

Mars'tan gelen bu fotoğraf bilim insanlarını heyecanlandırdı - Resim : 1

PERSEVERANCE'IN ÖZELLİKLERİ

NASA'nın ürettiği Perseverance keşif aracı, Kızıl Gezegen'e gönderilen şu ana kadar ki en gelişmiş araç olarak biliniyor. Perseverance'ın tasarımı,Curiosity'den esinlenilerek oluşturuldu.

20 kamerasının yanı sıra kimyasal analizörü, robotik bir eli, kaya matkabı ve minik bir helikopter drone'u bulunan araç, Mars'ta 2 yıl boyunca kalarak Dünya'ya veri gönderecek.

PERSEVERANCE'IN GÖREVİ NE?

Perseverance, Mars'ta astrobiyolojik açıdan ilgili bir antik ortamın araştırılması; gezegensel yaşanabilirliğin mümkün olup olmadığı, Mars'taki yaşamın yaşamın gerçekleşme olanağı, potansiyelinin değerlendirilmesi ve erişilebilir jeolojik malzemelerdeki biyolojik imzaların korunması dâhil olmak üzere yüzeydeki jeolojik süreçlerin ve tarihinin araştırılması görevini üstlendi.

Gelecekte olası bir Mars geri dönüş görevi tarafından alınmak üzere rotası boyunca numune konteynerleri depolayacak olan keşif aracı, Mars 2020 görevi, NASA tarafından 4 Aralık 2012'de San Francisco'daki Amerikan Jeofizik Birliği'nin sonbahar toplantısında duyurulmuştu.

 

Kaynak: Haber Global TV

mars fotoğrafları Kızıl Gezegen