Kasetin mucidi Lou Ottens hayatını kaybetti

2021'de hayatını kaybeden ünlüler
Kasetin mucidi Lou Ottens hayatını kaybetti

Bir dönem evimizden arabamızdan eksik olmayan kasetleri icat eden Lou Ottens 94 yaşında hayatını kaybetti.

De Telegraaf'ın haberine göre kasetin mucidi Lou Ottens vefat etti.

1952 yılında Philips'te çalışmaya başlayan Ottens, 1960 yılında şirketin yeni ürün geliştirme departmanını yönetmeye başlamıştı. 

İlk fikri ise kasetti. Filmi makaradan diğerine geçiren hacim bir cihazdaki makaraları çok daha küçük hale getirerek taşınması daha kolay bir cihaza çevirmek isteyen Ottens, 1963 yılında elindeki ilk kaseti "Sigara paketinden daha küçük" sloganıyla bir elektronik fuarda görücüye çıkarmıştı.

Ottens'ın icadı çığır açmış, diğer firmalar da kasetlerin formatını kopyalamaya başlamıştı. Önce kompakt kaset adını aldı, sonra sadece kaset diye anılmaya başladı. 

Ottens Philips ücretsiz patentini kullanarak standart bir kaset boyutunu küresel çapta dağıtmak için Sony ile bir anlaşma yaptı. 

Kasetin mucidi Lou Ottens hayatını kaybetti - Resim : 1

Avrupa'daki kaset dalgası, Philips tarafından 1964'te ABD'ye taşındı. Bu gelişmeyle birlikte ev tip teypler ve kaydediciler ilk kez ABD'de ortaya çıktı. Daha sonra kasetler otomobillere girdi. Peşinden Sony'nin ünlü Walkman efsanesi geldi. 

1970'li yıllardan itibaren kasetler piyasaya hakim oldu, 80'li yıllarda da devam eden bu hakimiyetle önceden kaydedilmiş müzikler için en çok kullanılan format kaset haline geldi. Dünya çapına 100 milyardan fazla kaset satıldı. 

Ottens'in kaset icadı popüler kültürü değiştirdi, onunla ilgili kitaplar yazıldı, filmler çekildi. 

Sevgililer birbirlerine karışık kasetler doldurdu, radyoda çalınan şarkıları kaydetti. 

Ottens mesleği 1986'da bırakarak emekli olmuştu. NRC'ye verdiği bir röportajda kendisine sorulan "İcatlarınızla gurur duyuyor musunuz?" sorusuna "Hayır, gurur duymuyorum" yanıtı vermişti. 

Kaynak: Haber Global TV

icatlar mucitler vefat 2021'de hayatını kaybeden ünlüler