Jack Dorsey'nin aklı nerede? Twitter'dan ayrılan Jack'in yeni planı...

Twitter bitcoin
Jack Dorsey'nin aklı nerede? Twitter'dan ayrılan Jack'in yeni planı...
Jack Dorsey, pandemi sürecinde katıldığı online toplantılarda uzattığı sakalla ve arkada görünen "Block-clock" (Blok saati) adlı saatiyle dikkat çekmişti. Fotoğraf: Reuters

Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey, şirketteki görevlerinden ayrıldı. Beklenen bu karar yine de büyük yankı uyandırırken asıl soru "Jack Dorsey şimdi ne yapacak?" oldu. Peki kriptoya olan tutkusu bilinen Jack'in planı ne?

Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey, şirketteki görevlerinden ayrıldığını açıkladı. Bu karar her ne kadar bir devrin kapanması anlamını taşıyorsa da aslında beklenmedik bir gelişme değildi. Wall Street yatırımcıları uzunca bir süredir Dorsey'yi ya da Twitter kullanıcılarının daha aşina olduğu ifadeyle Jack'i “Aklı başka yerlerde” şeklinde eleştirmekteydi.

Peki kastedilen ne? Jack Dorsey'nin aklı nerede? Jack bundan sonra ne yapacak?

Wall Street yatırımcılarını haklı çıkaran şekilde Jack Dorsey bir süredir dünyayı geziyor ve bunun yanında yeni ve bir sürü insanın hayatında oldukça önemli bir yer tutmaya namzet bir teknoloji şirketini yönetiyordu. İsmi daha önce “Square” olan şirket artık yoluna “Block” olarak devam edecek.

Jack Dorsey'nin aklı nerede? Twitter'dan ayrılan Jack'in yeni planı... - Resim : 1
Jack Dorsey'nin kurduğu dijital ödeme şirketi Square, adını Block olarak değiştirdi. Fotoğraf: Block

Dorsey, Twitter'dan ayrıldı ve şirket de isim değiştirdi. Peki ne yapar bu Block? İnternetin blok zinciri ile desantralizasyonuna (merkezi olma durumundan çıkma) yönelik geleceğe dair projeleri takip ediyor.

Dorsey, Twitter'da da bu fikir üzerine çalışmaktaydı. Hatta kendisinin yerine, CEO koltuğuna oturan Parag Agrawal tam da bu konuda çalışmaktaydı.

DORSEY'NİN VİZYONUNU YÜRÜTÜYORDU

Şirkette 10 yıldır görev yapan ve çalışanlar arasında güvenilir bir lider olarak kabul edilen eski CTO Parag Agrawal, Dorsey'nin, kullanıcılara kendi algoritmalarını belirleme izni veren, blok zincir teknolojisi üzerine kurulu ve merkezi olmayan bir sosyal medya platformu oluşturma vizyonunu yürütmekten sorumluydu.

Twitter'ın bu yolda ne kadar devam edeceğini tahmin etmek hiç kolay değil ancak Twitter'ı duruşu ve vizyonuyla şu an bildiğimiz platform haline getiren Jack Dorsey'nin ne yapacağı belli.

Block internetin desantralizasyonu hedefinin yanında bir dijital ödeme sistemi. Bir süredir Jack Dorsey'yi takip edenler 45 yaşındaki yazılım mimarının kripto varlıklara ve kripto varlıkların geleceğine çok olumlu baktığını biliyor.

Hem Twitter hem de Square, Bitcoin entegrasyonunu sağlamıştı. Dorsey yaptığı açıklamada “Block yeni bir isim ancak ekonomik güçlendirme amacımız aynı şekilde duruyor. Nasıl büyüdüğümüz veya değiştiğimiz önemli değil, tasarrufa erişimi artırmaya yardımcı olacak araçlar oluşturmaya devam edeceğiz” diyordu.

ALPHABET VE META GİBİ...

Square ya da yeni adıyla Block, Google'ın Alphabet ve Facebook'un Meta ile yaptığı şeye benzer bir pozisyon almanın peşinde. Dorsey, Block ile kripto harikalar diyarı yaratmaya çalışıyor ve görünüşe göre Bitcoin ve kripto dünyasının en önde gelen isimlerinden biri olmak istiyor.

Bir holding olarak Block; ikisi de kripto para entegrasyonuna sahip Square ve Cash App ile birlikte daha önce Square Crypto olarak bilinen Spiral adlı Bitcoin'e özgü varlığa sahip. Spiral'ın mottosu şu şekilde:

“Bitcoin en iyi paradır. Bu şekilde kullanılmalıdır. Bitcoin'i gezegenin tercih edilen para birimi haline getirmeyi amaçlayan ücretsiz, açık kaynaklı projeler oluşturuyor ve finanse ediyoruz.”

Jack Dorsey'nin aklı nerede? Twitter'dan ayrılan Jack'in yeni planı... - Resim : 2
Jack Dorsey'nin kurucusu olduğu Twitter, 2013'te New York Borsası'nda işlem görmeye başlamıştı. Fotoğraf: Reuters

Spiral, Çarşamba günü bir blog yazısında Bitcoin merkezli projeleri finanse edeceğini, Bitcoin protokolleri üzerinde çalışacağını ve Bitcoin mühendislerini işe alacağını duyurdu.

'BITCOIN'İN İDEOLOJİSİNİ DE KAVRADI...'

Jack Dorsey uzattığı sakalı, batik tişörtü ve Bitcoin'in dünyaya barış getireceğini öne sürecek kadar ileri gitmiş olmasıyla kripto varlıklara inananlar için çok özel bir noktada. Dorsey, “Bitcoin'in ideolojik misyonunu da kavramayı başarabilmiş ender teknoloji insanlarından biri” olarak görülüyor.

Bu ne kadar gerçeği yansıtıyor şu an söylemek güç ancak Dorsey; servetini ve statüsünü, şu an baktığımızda geri kalanımızı Bitcoin almaya ikna etmek için kullanarak kendini kripto varlıklara daha da fazla adamış gibi görünüyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Recode (Twitter is again losing Jack Dorsey, its multitasking, wizard-bearded visionary), Vice (FYI: ‘Square’ Is Now ‘Block,’ Jack Dorsey Is Now Fully a Crypto Laser Eyes Guy), BBC (Jack Dorsey’s Square changes its name to Block)

Kaynak: Web Özel

Jack Dorsey twitter kripto twitter blockchain