İngiltere koronavirüs takibinde Apple-Google uygulamasını kullanacak

İngiltere koronavirüs takibinde Apple-Google uygulamasını kullanacak

Apple ve Google'in Nisan ayında duyruduğu temas izleme uygulaması İngiltere'nin koronavirüs takibi için kullanacağı uygulama haline geliyor. İngiltere hükümetinin oluşturduğu takip sistemi yerine Apple-Google uygulaması kullanılacak

Apple ve Google'in Nisan ayında duyurduğu temas izleme uygulaması İngiltere'nin koronavirüs takibi için kullanacağı uygulama haline geliyor. İngiltere hükümetinin oluşturduğu takip sistemi yerine Apple-Google uygulaması kullanılacak.

Apple ve Google sözkonusu uygulama için İngiltere ile görüşüyor. Bazı ingiliz yetkililer söz konusu uygulamanın koronavirüse dair daha fazla bilgi verebileceğini fakat bunun gizliliği yok edeceğini belirtti.

Sözkonusu uygulama İngiltere'nin güney kıyılarında, Wight Adası'nda test ediliyor. 

APPLE VE GOOGLE'İN KURDUĞU UYGULAMA NASIL ÇALIŞIYOR?

Apple ile Google'ın üzerinde çalıştığı teknoloji, Covid-19 hastalarının izini sürerek söz konusu hastalara yakın mesafede olan kullanıcıları Bluetooth bağlantısını kullanarak bilgilendirecek.

Covid-19 test sonucu pozitif çıkan bir kullanıcı sisteme bu durumu bildiriyor. Bu bilgi ise merkezi veri tabanına gidiyor ve bir tarama yapılıyor. Tarama sonrası test sonucu pozitif olan hasta ile temas haline geçen kişilere bildiri gönderiliyor. Bu kişilerin de kendilerini karantinaya alması gerekiyor.

Teknolojinin kullanıcıların konumunu ve kimliğine ilişkin bilgileri izlemeyeceğini açıklayan Apple ve Google, uyarı sisteminin herhangi bir kullanıcının Covid-19 hastasına yakınlığı durumunda devreye gireceğini bildirdi. Sistemin elde ettiği verilerin de şirkete ait sunucularda değil kullanıcıların telefonlarında şifreleneceği ifade edildi.

Apple ve Google koronavirüs salgınında kullanılacak her türlü uygulamada insanların detaylı konum bilgilerinin deşifre olmasının engelleneceğini vurguladı.

Enfekte olmuş kişilerin kimlerle temas ettiğini anlamak için geliştirilen yeni uygulamaların kişisel verileri ve hakları ihlal etmemesi için gerekli kısıtlamaların olacağı ifade edilmişti.

Bu tür uygulamalar kişisel verileri ifşa etmeden başarılı olduğu takdirde bazı ulaşım kısıtlamaları ve seyahat engellemeleri kalkabilir.

apple Google