Fintech100'de bir Türk şirketi

Fintech100'de bir Türk şirketi

KPMG ile H2 Ventures ortaklığında hazırlanan dünyanın en yenilikçi finansal teknoloji şirketlerinin sıralandığı listede tek Türk şirketi yer aldı

Uluslararası danışmanlık ve denetim kuruluşu KPMG ile H2 Ventures'ın birlikte hazırladığı 'Fintech100' listesinin 6'ıncısı yayınlandı. Dünyanın en yenilikçi finansal teknoloji kuruluşlarının yer aldığı listeye Türkiye'den tek giren finansal teknoloji kuruluşu Papara oldu. 

Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG ile uluslararası yatırım kuruluşu H2 Ventures'ın hazırladığı dünyanın en yenilikçi finansal teknoloji şirketlerini kapsayan "Fintech100" listesi açıklandı. Yerli finansal teknoloji girişimi Papara, güzel bir sürpriz yaparak listede yer alan tek yerli kuruluş oldu. Rapor, Hong Kong'ta yapılan Fintech Haftası'nda açıklandı. 

2019 Fintech100 listesine geçen yıl olduğu gibi Asyalı teknoloji girişimleri damgasını vurdu. İlk 100 fintech arasında Asya bölgesinden 34 girişim yer aldı. Fintech100 listesinde Orta Doğu, Avrupa ve Afrika Bölgesi'nden 25, Amerika'dan 22, İngiltere'den 11, Avustralya'dan 7 ve Yeni Zelenda'dan 1 fintech yer alıyor. 

Fintech100'de 2018'deki gibi ödeme ve elektronik para kuruluşları ön sıralarda yer aldı. İlk 100 fintech arasında 27 ödeme şirketi, 19 bireysel varlık yönetimi şirketi, 17 sigorta şirketi, 15 kredi şirketi, 9 neo/challenger bank ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren 13 şirket bulunuyor. 

Raporda yer alan girişimlere son 12 ay içinde toplam 18 milyar doların üzerinde yatırım yapıldı. Söz konusu girişimler 2019 yılında toplam 2.5 milyar kullanıcıya ulaşarak finansal hizmetlerin tabana yayılmasına büyük destek sağladılar. Yine raporda bu girişimlerin başarısı büyük ölçüde faaliyet gösterdikleri alanlardaki açık bankacılık düzenlemelerine bağlandı. 

Geçtiğimiz hafta da İstanbul'da gerçekleşen Sermaye Piyasaları Kongresi'nde dünyanın en hızlı büyüyen kripto-para borsası Binance, Papara ile işbirliğini duyurmuş ve Türk kullanıcıların bu işbirliği sayesinde yerli para birimlerini kullanarak işlem yapabileceğini açıklamıştı.