Facebook'ta büyük skandal! Doç. Dr. Ali Murat Kırık uyardı

facebook
Facebook'ta büyük skandal! Doç. Dr. Ali Murat Kırık uyardı

Yine Facebook, yine veri skandalı. ABD merkezli bir web sitesi, 533 milyondan fazla Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerinin sızdırıldığını iddia etti. Haber Global'e konuşan Doç. Dr. Ali Murat Kırık da önemli uyarılarda bulundu. Kırık, bu saldırıdan Instagram'ın da etkilendiğini açıkladı.

Bir süredir skandallar ile gündeme gelen Facebook, bu kez de siber saldırı ile gündemde. ABD merkezli ‘’Business Insider’’ internet sitesi, Facebook üzerinden 533 milyon kullanıcının telefon numaraları ile birlikte kişisel verilerinin hackerlar tarafından çalındığını iddia etti.  

İddiaya göre, yayınlanan kişisel bilgilerin 32 milyondan fazlası ABD'den, 11 milyonu İngiltere'den ve 6 milyonu Hindistan'dan, 20 milyonu ise Türkiye'den.

Söz konusu bilgiler arasında telefon numaraları, konum bilgileri, doğum tarihleri ve e-posta bilgileri de mevcut. 

Peki siber korsanlar kişisel verileri hangi amaçlar için kullanacak? Haber Global'den Y. Gamze Gezer'e konuşan Dijital İletişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, önemli uyarılarda bulundu.

Facebook'ta büyük skandal! Doç. Dr. Ali Murat Kırık uyardı - Resim : 1

Facebook’un bu skandalının ilk olmadığını söyleyen Kırık, “E-posta adresleri ve telefon numaraları da dahil olmak üzere, Facebook’un sözcüsünün ifadesine göre 2019'da sızdırılan 500 milyondan fazla Facebook kullanıcısını etkileyen veriler, siber korsanlar tarafından bir forum sitesinde yayınlandı. Sızdırılan veriler arasında telefon numaraları, tam isimler, doğum tarihleri ve şifreler yer almaktadır. Hatırlanacağı üzere 2016 yılında, politik reklamları hedeflemek için milyonlarca Facebook kullanıcısının kişisel verilerini kullanan bir İngiliz danışmanlık firması olan Cambridge Analytica'nın etrafında başlayan büyük skandal, sosyal ağa ve özel bilgilerin işlenmesine gölge düşürmüştü. Bir siber suç istihbarat firması olan Hudson Rock'ın CTO'su Alon Gal, sızıntıyı ilk olarak duyuran isim oldu” dedi. 

“YÜZDE 100 GÜVEN SÖZ KONUSU DEĞİL”

Sanal ortamda yüzde 100 güvenin söz konusu olmadığını söyleyen Kırık, "Bir Facebook sözcüsü ise bu verilerin eskiye ait olduğunu ve güvenlik açığının o dönemde giderildiğini ifade etti. Ancak sitedeki veriler kontrol edildiğinde tümünün güncel olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye’de ise 37 milyon Facebook kullanıcısından 20 milyonunun kişisel verileri sızdırılmış oldu. Facebook’un ortak şirketleri de düşünüldüğünde bu siber saldırının büyük bir öneme sahip olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. 106 ülkeden 533 milyon kullanıcının telefon numaralarının bir hacker platformunda çevrimiçi olarak yayınlanması da artık sosyal medyada veri güvenliğinin kalmadığının açık bir göstergesidir. Zira sanal ortamda %100 güven asla söz konusu değildir” ifadesini kullandı. 

KIRIK: VAKİT KAYBETMEDEN ŞİFRELERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Tüm kullancıların hem Facebook, hem de Instagram şifrelerini değiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Kırık, erişilen cihazların tümünde çıkış yapılmasını gerektiğini belirtti. Sözlerine şunları ekledi:

“Acilen şifrelerin değiştirilmesi ve erişilen cihazların tümünden çıkış sağlanması son derece önemlidir. İki aşamalı güvenlik doğrulaması kullanmak da korunabilmek adına mühimdir. Büyük, küçük harf ve rakamlardan oluşan güçlü şifreler oluşturulması ve bu şifrelerin ayda bir güncellenmesi, oturum açma uyarılarını etkinleştirme ve hesabınızda kimlerin oturum açtığını görüp hareket dökümlerini kontrol etmek elzemdir. Diğer uygulamaların da Facebook hesabınıza erişimi olabilir. Ayarlar> Uygulamalar'a gidin ve şüpheli görünen veya artık kullanmadığınız her şeyi kaldırın. Uygulamalar, Web Siteleri ve Eklentileri kapatın. Bunu kapatmak, Facebook'un üçüncü taraf uygulamalar, web siteleri ve eklentilerle entegrasyonunu tamamen devre dışı bırakacaktır. Bu, web sitelerinden veya uygulamalardan, oyunlardan ve diğer şeylerden Facebook hesabınızla oturum açmak gibi şeyler yapamayacağınız anlamına gelir.”

Kaynak: Web Özel

gamze gezer ali murat kırık facebook