Facebook içerik yöneticilerine 52 milyon dolar tazminat ödeyecek

Facebook içerik yöneticilerine 52 milyon dolar tazminat ödeyecek

Rahatsız edici paylaşımları kontrol ettikleri süre zarfında çeşitli psikolojik rahatsızlıklar yaşayan içerik yöneticilerinin açtığı davada Facebook'un 52 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Sosyal medya devi Facebook, rahatsız edici içerikleri kontrol eden içerik yöneticilerine 52 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Mateo Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada anlaşma yoluna giden Facebook, sayıları 11 bin 250'yi bulan eski ve mevcut çalışanlarının her birine 1000 dolar ödeme konusunda uzlaştı.

TEDAVİ MALİYETLERİNİ DE KARŞILAYACAK

Bunun yanı sıra, travma sonrası stres bozukluğu ve benzeri rahatsızlıklar yaşadığı belirlenen çalışanlara, tedavi maliyetlerini karşılamak için 1500 ile 6000 dolar arasında ek tazminat verilmesi kararlaştırıldı.

Şirkette çalıştığı süre zarfında psikolojik hasar yaşadığını kanıtlanan içerik yöneticilerinin de 50 bin dolara kadar tazminat alabileceği belirtildi. Anlaşmanın bir parçası olarak Facebook, içerik yöneticilerine ruh sağlığı konusunda daha fazla destek vermeyi taahhüt etti. 

Business Insider'a açıklama yapan Facebook temsilcisi, "Facebook'u herkes için güvenli bir ortam haline getirmek için bu önemli işi yapan insanlara minnettarız. Bu çözüm yoluyla ve gelecekte onlara ek destek sağlamayı taahhüt ediyoruz" dedi. 

ZUCKERBERG'E GÖRE BİRAZ FAZLA DRAMATİK 

Eylül 2018'de eski Facebook içerik yöneticisi Selena Scola, maruz kaldığı içerik nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu yaşadığı gerekçesiyle şirkete dava açmıştı. Dava, şikayetçilerin artması üzerine kısa sürede toplu davaya dönüşmüştü.

Çalışanların bahsettiği içerikler arasında cinsel istismar, şiddet, cinayet, intihar, terör, nefret söylemleri ve hayvanlara işkence gibi paylaşımlar bulunuyordu. Saate 15 dolar gibi bir ücret karşılığında bu paylaşımları filtreleyen içerik yöneticileri psikolojik olarak yıprandıklarını savunuyordu. 

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bir açıklamasında bu şikayetleri 'biraz fazla dramatik' diye nitelemişti.

facebook tazminat