Facebook 'Hodri meydan' dedi: 'Gelin, bakın...'

facebook ABD
Facebook 'Hodri meydan' dedi: 'Gelin, bakın...'

Teknoloji devi Facebook, eski çalışanı Frances Haugen'in ABD Senatosu'nda yaptığı suçlamalar ile köşeye sıkışmış durumda. Facebook'un en yetkili isimlerinden Nick Clegg, "Algoritmamızı inceleyebilirsiniz" dedi. Peki Facebook, şirketin en gizli kapılarını açmaya nasıl razı oldu?

Facebook Küresel İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nick Clegg, teknoloji devi şirketin iş yapma pratiğini savundu ve tarihe geçecek o kapıyı açtı: Facebook, algoritmalarının incelenmesi için şirketi denetime açacaklarını ve bu sayede algoritmanın olması gerektiği gibi, kullanıcılara zarar vermeyecek biçimde, çalıştığını ortaya koyacaklarını söyledi.

Algoritmalar, teknoloji devi şirketlerin adeta sırrı konumunda. Kullanıcılara hangi içeriğin ve reklamın hangi koşullarda, ne şekilde gösterileceğine makine öğrenmesi ve yapay zeka yoluyla karar veren yapılar olan algoritmalar şirketten şirkete de farklılık göstermekte. Peki Facebook bu kararı neden aldı?

CİDDİ BASKI ALTINDA...

Hayatımıza 2000'li yılların ikinci yarısında giren ve o günden bu yana yaşamımızda ciddi bir yer tutan Facebook, son yıllarda ciddi bir baskı altında.

Facebook 'Hodri meydan' dedi: 'Gelin, bakın...' - Resim : 1

2016'da Donald Trump'ın zaferle çıktığı ABD seçimleri ve Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasıyla sonuçlanan Brexit referandumunun kampanya süreçlerinde halkı yönlendirecek manipülasyonlar yapıldığı iddiası şirketin üzerine kara bulut gibi çökerken, ortaya atılan son iddialar Facebook'u köşeye sıkıştırdı ve bu kararı aldırdı.

The Wall Street Journal'a konuşan ve Facebook Files adlı özel yazı dizisinin omurgasını oluşturan Frances Haugen, 5 Ekim'de ise ABD Senatosu önünde Facebook hakkında çarpıcı iddialar ortaya attı.

Facebook'un eski ürün müdürü Haugen, ihbarcı konumunda konuşurken özetle algoritmanın ikilikleri ve düzensizlikleri beslediğini, şirketin insanlara zarar verme potansiyeli olan eksikliklerini ve kusurlarını ele alışındaki isteksizliğini ifade ediyordu.

Federal ihbarcı koruması talep eden Haugen, şirketin büyümeyi ve kullanıcı etkileşimini artırmayı; platformun kullanıcılarına zarar veren kötü etkisine dair harekete geçmekten önde tuttuğunu öne sürüyordu.

CNN'e konuşan Nick Clegg bu suçlamaları kesinlikle kabul etmediklerini ve bu nedenle algoritmanın incelenmesine izin vereceklerini ifade ediyor:

“Algoritmalar, gerekirse düzenlemelere tabi tutulmalıdır. Böylece insanlar, sistemin vadettikleriyle gerçekte olanı eşleştirme şansı bulabilir.”

FACEBOOK'TAN HODRİ MEYDAN!

Markanın sarsılan itibarını toparlamak ve iddialara yanıt vermek için Clegg, CNN de dahil olmak üzere üç farklı haber kanalında röportaj verdi. Clegg burada algoritmanın kapılarını açarken eli de artırdı ve adeta “hodri meydan” dedi.

Facebook 'Hodri meydan' dedi: 'Gelin, bakın...' - Resim : 3
Facebook'un eski ürün müdürü Frances Haugen, ABD Kongresi'nde şirketi hedef alan açıklamalarda bulundu. Fotoğraf: Reuters

Clegg yine gerekirse, şirketleri kullanıcıların gönderilerinden sorumlu tutulmaktan koruyan 1996 tarihli yasanın değiştirilmesine de açık olduklarının altını çizdi ve “Facebook bu korumaları sınırlamaya açık” ifadelerini kullandı.

Nick Clegg bunu kendisi ortaya atıyor ancak Frances Haugen'in itirafları zaten bir düzenlemeyi zorunlu kılacak gibi. Devlet makamları son gelişmelerden sonra sosyal medya devini daha ağır bir şekilde düzenlemek için yasaları geçirme konusundaki çabalarına hız kazandırdı.

Yasa taslağını hazırlayanlar Facebook gibi şirketleri davalara karşı koruyan mevcut yasayı düzenleyecek ve kullanıcı gizliliği korumalarını artıracak tasarılar üzerinde düşünüyor.

'LOBİCİLİK HER YERDE'

Minnesota Senatör Amy Klobuchar ise Haugen'in iddialarından yola çıkarak tekelleşme karşıtı uygulamaların (antitröst politika) güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Demokrat Senatör Klobuchar, ABD Kongresi'nin eylemsizliğini ise teknoloji endüstrisinin lobicilik faaliyetleri ile bağdaştırmakta.

CNN'deki State of the Union adlı programda Clegg'in karşısında yer alan Senatör şu ifadeleri kullanıyordu:

“Gittiğiniz her köşede teknoloji endüstrisinin lobicileri var, öyle bir para saçıyorlar ki Kongre'dekiler gerçekleri dinlemek yerine onları dinliyor.”

 metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Bu haberdeki bilgilerin büyük kısmı Time'da yayınlanan "Facebook Is Willing to Open Algorithms to Regulators" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

 

 

Kaynak: Web Özel

facebook Frances Haugen Mark Zuckerberg ABD Kongresi