Çocuklarına akıllı telefon izni vermiyorlar!

Web Özel
Çocuklarına akıllı telefon izni vermiyorlar!

Bazı ebeveynler ergenlik çağındaki çocuklarının gelişimine zarar verdiği gerekçesiyle akıllı telefon kullanmalarına izin vermiyor. Çocukları 18 yaşına geldiğinde kararı onlara bırakacaklarını belirtiyorlar...

Z kuşağı için tablet veya akıllı telefon olmazsa olmazlardan biri. Artık çoğu çocuğa doğar doğmaz akıllı bir cihaz satın alınıyor. Çocuklar saatlerini bu cihazlar ile oyun oynayarak, müzik dinleyerek, YouTube'da videolar izleyerek, TikTok'ta, Instagram'da veya Snapchat'te hikayeler paylaşarak geçiriyor. Ya da sosyal medya üzerinden sürekli birbirleri ile yazışıyor.

Bazı uzmanlar aşırı akıllı telefon kullanımının çocuklarda bağımlılık yarattığını, kaygı bozukluğu, depresyon gibi hastalıklara neden olduğunu savunuyor. Bunlardan biri de lise ve üniversite öğrencileri ile çalışan bir psikiyatrist olan Adriana Stacey.

'DEPRESYON İLE BOĞUŞAN ÇOCUKLAR...'

Stacey, telefonların bağımlılık yapacak şekilde tasarlandığını söylüyor ve toplumun tüm bu telefonların ve uygulamaların yarattığı normlara, isteklere ve beklentilere büyük ölçüde teslim olduğunu ifade ediyor.

Kendisine danışan farklı psikolojik sorunlara sahip gençlerden günlük telefon ekran süresi bilgilerini kendisi ile paylaşmalarını isteyen Stacey "Dokuz saatten az olan birini nadiren bulurum" diyor ve ekliyor: "Yani, bu gençler telefonlarında uyuduklarından daha fazla zaman harcıyorlar."

Stacey, anksiyete, depresyon veya odaklanma eksikliği ile boğuşan hastalarına akıllı telefon kullanımlarını azaltmayı önerdiğini belirterek "Telefon kullanımınız azalana kadar tedavinizde daha fazla ilerleyemeyiz" dedim ve geri gelmiyorlar. Bu cihazlar için çekim bu kadar güçlü." diyor.

ABD'li medya kuruluşu Common Sense'in araştırmasına göre ülkede 16 yaşından küçük çocukların yüzde 89'unda bir tane akıllı telefon var. 

Akıllı telefonların çocukların gelişimi için zararlı olduğunu düşünen dört çocuk annesi Stacey, yetişkin bir birey olana kadar çocuklarına telefon kullanmayı yasakladığını söylüyor. Stacey "18 yaşına geldiklerinde istiyorlarsa ve bir işleri varsa ve paraları yetiyorsa, bu onların seçimi.” diyor.

'ARKADAŞLARIM DALGA GEÇİYOR' 

Stacey'in en büyük çocuğu 15 yaşındaki Annelise, ilk başta zorlandığını itiraf ediyor. "Sınıftaki tüm dedikodular telefon üzerinden yapılıyordu ve resmen her şeyden mahrum kalıyordum" diyen Annelise, daha sonra annesine hak vermeye başladığını hatta bu konuda onu takdir ettiğini söylüyor.

Ancak her çocuk Annelise gibi tepki vermiyor. 13 yaşındaki Vera, telefon kullanamamaktan çok şikayetçi. 47 yaşındaki metin yazarı Wendy Herlich'in kızı olan Vera bir akıllı telefona sahip olmamasının ailesinin ona güvenmediğinin bir göstergesi olduğunu düşünüyor.

Ailesinin kendisine verdiği sadece aramaya ve mesaj atmaya yarayan telefonu ile arkadaşlarının dalga geçtiğini söyleyen Vera, "Beni yargılayan bir sürü çocuk var" diyerek bunun kendisine kötü hissettirdiğini itiraf ediyor.

'MADDE BAĞIMLILIĞI GİBİ...'

ABD, Stanford'da ergenler için bir psikolojik terapi kliniği işleten Bradley Aaron Zicherman, akıllı telefon bağımlılığının beyindeki dopamin tepkilerini tetikleme biçiminde madde bağımlılığını taklit ettiğini söylüyor.

Zickerman ayrıca “Tedavisine başladığım vakaların çoğu, intihar edeceğini iddia eden bir noktaya geldiği için ebeveynlerin ekran süresini sınırlamaktan korktukları vakalar” diyor.

Kendisine başvuran bazı vakalar karşısında şok olduğunu söyleyen Zickerman "Bana başvuranların yarısı yardım isteyen ebeveynler" diyor ve ekliyor "Çünkü çocuklarının ekran başında geçirdikleri zamanın kontrolden çıktığını hissediyorlar ve bu noktada ne yapacaklarını bilmiyorlar" ifadelerini kullanıyor.

'AİLELER KURALLAR KOYMALI'

ABD'nin Seattle kentinde 12 yıl İngilizce öğretmenliği yapan Emily Cherkin ise teknoloji şirketlerini ve ebeveynleri suçluyor. Cherkin, kullanıcıların dikkatini en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış algoritmalara atıfta bulunarak, "Beni gerçekten rahatsız eden şey, çocuklara bağımlılık yapacak şekilde tasarlanmış cihazlar, ürünler ve uygulamalar vermemizdir" demekte.

Bradley Aaron Zicherman da, “Çocuğunuzun davranışının değişmesini istiyorsanız, kendi davranışınızı değiştirmelisiniz” ifadelerini kullanıyor. Bu nedenle, cihazlar bir sorun haline gelmeden önce ebeveynlerin tüm aile için akıllı telefon kuralları oluşturmasını istiyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Washington Post'ta Ellen McCarthy imzası ile yayımlanan 'Meet the parents who refuse to give their kids smartphones' isimli makaleden alınmıştır

Kaynak: Web Özel

Web Özel