Apple'dan söylentileri doğrulayan Çin kararı

Apple'dan söylentileri doğrulayan Çin kararı

Apple üretimi son yıllarda çoğunlukla Çin'e kayan Mac Pro'nun yeni neslini, eski üretim yeri olan Austin,Teksas'ta üreteceğini açıkladı. Bu açıklama ile birlikte Apple'ın kademeli olarak üretimi Çin'den Amerika'ya taşıyacağı söylentileri doğrulandı.

Apple, 6000 dolar fiyat etiketi ile tanıtılan Mac Pro'nun, tasarım, geliştirme ve üretiminin birden fazla Amerikan şirketi tarafından gerçekleştirileceğini belirtti. Apple CEO'su tim Cook yaptığı açıklamada "Mac Pro şimdiye kadar üretilen en güçlü Apple bilgisayarı ve üretimi Austin'de gerçekleştireceğimiz için gururluyuz. Yönetime bu fırsatı sağladıkları için teşekkür ediyoruz" dedi. 

ABD başkanı Trump 26 Haziran'da attığı bir tweet ile "Çin'de üretilen Mac Pro parçaları için Apple'a herhangi bir gümrük vergisi indirimi veya yardımı sağlanmayacak. Parçaları Amerika'da üretin, gümrük vergisi yok!" demişti.

Apple'dan söylentileri doğrulayan Çin kararı - Resim : 1

Apple'ın bu adımı 2023 yılına kadar Amerikan ekonomisine 350 milyar dolar yatırma sözünün bir parçası. Yalnızca geçen sene firma, 36 eyalette 9 binden fazla üreticiye 60 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Apple'ın inovasyon konusundaki yatırımları 50 eyalette 2.4 milyon iş olanağı yaratıyor.

Belirtilenlere göre Apple üçüncü parti üretimi Çin'den Hindistan ve Vietnam gibi ülkelere kaydırmayı planlıyor. Uzmanlar bu işin kolay olmayacağını ve Çin'deki üretimin sadece yüzde 20'sinin diğer ülkelere kaydırılmasının dahi en az üç yıl süreceğini belirtiyor.

apple Çin Austin Teksas Amerika