2030 yılında her 12 işçiden biri robot olacak

işsizlik
2030 yılında her 12 işçiden biri robot olacak

Oxford Economics'in raporuna göre 2030 yılında global bazda 20 milyon işçinin yerini robot işçiler alacak. Bu da tüm dünyadaki işçilerin yüzde 8.5'inin (Yani her 12 işçiden biri) robotlardan oluşması anlamına geliyor

Oxford Economics'in "Robotlar Dünyayı Nasıl Değiştirecek" başlıklı raporunda otomasyonun iş gücü ve verimlilik açısından ne anlama geldiği mercek altına alındı.
Raporda dünyanın dört bir yanında fabrikalarda çalışan 20 milyon işçinin yerini 2030 yılına kadar robotların alacağı öngörüldü. Global bazda fabrikalarda çalışan işçilerin yüzde 8.5'ine denk düşen bu rakamın yanında, robotların üretimde baş rolü oynadığı bir üretim dünyasında büyümenin hızlanacağı tahmininde de bulundu. Üretimde yüzde 30 oranından bir robotik dönüşüm yaşanmasının global Gayrisafi Yurt içi Hasıla'da 5 trilyon dolarlık bir ilave artış yaratacağı tahminlerine de raporda yer verildi.

2000 yılından bu yana toplam 1.7 milyon işçinin robotlar nedeniyle işsiz kaldığına dikkat çekilen raporda, bu rakamın 400 bininin Avrupa'da, 260 bininin ABD'de ve 550 bininin de Çin'de gerçekleştiği vurgulandı.

EN ÇOK DÜŞÜK VASIFLI İŞÇİLERİ VURACAK
fabrikalarda işlerini kaybedenlerin yönelebilecekleri servis sektörünün otomasyon nedeniyle 'sıkışmış' durumda olduğuna dikkat çeken Oxford Economics analistleri, oluşabilecek işsizlik ve gelir eşitsizliği konusunda uyarıda bulundu.
Sanayi için üretilen her yeni robotun 1.6 kişilik fabrika istihdamını ortadan kaldırdığını belirten analistler şu değerlendirmeyi yaptı: "En çok etkilenen grup vasıfları en düşük işçi grubu olacak. Ağırlıklı olarak bu işçi grubunun yaşadığı, ekonomisi daha zayıf bölgelerde işsizlik oranı zaten yüksek. Robotların sanayide kullanılması nedeniyle durum daha da vahim hale gelebilir." 

işsizlik otomasyon