40 yaşındaki İbrahimoviç'in daha ne kadar yolu var?

40 yaşındaki İbrahimoviç'in daha ne kadar yolu var?

40 yaşını geçen futbolcular genellikle hamle oyuncusu olarak kullanılır. Son 10 dakikada maçı kurtarmaları veya takıma ağabeylik yapmaları beklenir. Zlatan İbrahimovic'ten ise başka bir şey isteniyor...

Zlatan İbrahimoviç geçen pazar günü 40 yaşını bitirdi! Yetenekleri buz dolabına konan ve günler geçmesine rağmen bozulmadığına şaşırdığımız bir yemek kadar taze. Vücudunun ona koyduğu sınırları kabul etmiyor. Hala üst seviye Avrupa futbolunda. Katar’ın yolunu çoktan tutmuş olması gereken yaşta fakat üst seviye futbol oynamaya devam ediyor.

Lukaku ve Ronaldo’nun Serie A’dan ayrılmasından sonra ligin en tehlikeli forveti. İbrahimoviç’in futbol kariyeri şu prensip üzerine kurulu: Bir takıma transfer ol, atak varyasyonlarını domine et ve gol at.

Zlatan İbrahimoviç, Nemanja Vidic, Joe Cole ve Michael Essien’den yaşlı. Arsenal’in hocası Mikel Arteta’dan büyük. Eski takım arkadaşı olan ve şu an Derby County’yi çalıştıran Wayne Rooney’den daha yaşlı.

40'INDAN SONRA OYNAYAN OLDU AMA... 

Şu an futbol oynadığı AC Milan'ın mücadele ettiği İtalya liginde 40 yaşını aşkın bir oyuncunun sahada olması çok da alışılmadık bir durum değil. İtalya’da bugüne kadar 40 yaşın üzerinde 21 oyuncu futbol oynadı. Bunların 13’ü kaleciydi, diğer ikisi de 40’lı ve 50’li yıllarda oynadılar.

Francesco Totti, 2016 yılında 40 yaşını aştı. 40’ından sonra Roma’da lig maçlarında hiç direkt ilk 11’de oynamadı. Avrupa Ligi ve İtalya Kupası maçlarında direkt sahaya çıktığı oldu. 17 maça ise sonradan yedek olarak girdi.

Ryan Giggs, Kasım 2013’te Manchester United’tayken 40 yaşını aştı. 40’ından sonra sadece dört Premier Lig maçına ilk 11’de başladı. Inter forması giyen Javier Zanetti de 40’ından sonra sadece dört resmi maçta oynadı.

Paolo Maldini ayrı bir yerde. Milan’ın efsane kaptanı 40’ından sonra 30 maça ilk 11’de direkt olarak başladı. Yukarıda sayılan isimler çok uzun süre kulüplerine ait olan, adeta bayrak adam diye nitelendirilebilecek oyuncular. Gençlere örnek oldular, yaşadıkları kentteki bakkalların adlarını bile ezbere sayıyorlar.

40 yaşındaki İbrahimoviç'in daha ne kadar yolu var? - Resim : 1

BAYRAK ADAM DEĞİL

İbrahimoviç bu isimlere benzemiyor. Bir kulübe aidiyetini olduğunu söylemek zor. İbrahimoviç, Aralık 2019’da Serie A’ya geldiğinde takımın B planı olarak alınmıştı. Fakat o kulübün oynadığı oyunu değiştirdi.

İbrahimoviç, Milan’a katıldığından bu yana 38 lig maçı oynadı ve 26 gol attı. (Sadece 5’i penaltıdan) Yani 38 ve 39’uncu yaşlarını böyle inanılmaz bir performans ile noktaladı. İbra ile birlikte Milan uzun yıllar sonra şampiyonluk yarışına dahil oldu.

İtalya’da yılın oyuncusu seçildi, daha önce İtalya’da şampiyonluk yaşadığı sezondan daha fazla gol attı. İbrahimoviç öncesi Milan, üçüncülük, sekizincilik, onunculuk ve altıncılık gibi dereceler elde ediyordu.

38 yaşında İbra takıma katıldığında tabelada 11. sıradalardı. O takıma geldikten sonra Serie A’da en çok puan toplayan ekip oldular ve ligi 6’ıncı sırada tamamlayabildiler. Yarattığı etki, Bruno Fernandes’in Manchester United’da yaptığına benzetilebilir. (Fernandes 13 yaş daha genç)

40 yaşındaki İbrahimoviç'in daha ne kadar yolu var? - Resim : 2
Bruno Fernandes bir orkestra şefi gibi United'ın hücumlarını yönetiyor. Fotoğraf: Reuters

Soyunma odasında yarattığı etki muazzam. Takımdaki diğer kariyerli oyuncular o varken baskı hissetmediklerini bütün baskının onun omuzlarında olduğunu söylüyor.

HİÇ İSVEÇLİYE BENZEMİYOR

İbrahimoviç, İsveç’te bir müzeye kaldırılacak kadar ünlü olmasına rağmen inanılmaz derecede gözlerden uzak bir özel hayat yaşıyor. Çocuklarıyla bir Instagram fotoğrafı bile yok ama geçen yıl çocukları milli takıma geri dönmesini istediklerinde ağladığı da biliniyor.

Alçakgönüllü olmasıyla bilinen İsveçlilere benzemiyor. Zaten etnik köken olarak İsveçli değil. Hırvat bir anne ve Boşnak bir babanın oğlu. 90’lı Malmö'deki göçmen mahallesi Rosengard’da büyüdü.

Anne babası boşandıktan sonra bir süre annesi bir süre de alkol problemleri olan babası ile yaşadı. Yani Messi gibi orta sınıf bir aileden gelmedi. Barcelona’nın efsane hocası Johan Cruyff, Michael Laudrup’un dünyanın en büyük futbolcusu olamamasının sebebini zengin bir ülkeden gelmesiyle açıklamıştı.

40 yaşındaki İbrahimoviç'in daha ne kadar yolu var? - Resim : 3
Malmö'nün toplu konut mahallesi Rosengard/Fotoğraf: Shutterstock

Malmö’de yıldızı parlayan İbra bu takımı pek sevmiyor. Öyle ki rakibi Hammarby’nin yüzde 23.5’lik hissesini satın aldı. Bu yüzden Malmö stadının dışındaki heykeli saldırıya uğradı.

Barcelona deneyimi hiç de başarısız geçmedi. Guardiola, Messi’yi farklı şekilde değerlendirmek isteyince gölgede kaldı. Barcelona’da 25 maçta 16 gol kaydetmesini bildi.

30’unda sonra transfer olduğu takımların hepsine gitmeden önce başarısız olabileceği ima edildi. Hepsinde inanılmaz başarılı oldu. 

Futbola başladığım ilk yıllarda kupa kazanmak çok önemli değildi. İyi oynamak yeterliydi. Yaşlanıp, olgunlaştıkça, kupanın önemini anladım. Nereye gidersem gideyim bu yüzden başarılı olmak için gidiyorum.

İbrahimoviç'in sözleşmesi bu yılın sonunda sona eriyor. Bir yıl daha uzatılır mı? Milan bunu ister, İbrahimoviç'in ise ne yapacağı belli olmaz.

-Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Athletic'te Michael Cox ve Mark Carey imzasıyla yayımlanan 'Ibrahimovic at 40: Fuelled by self-belief and more ruthless than ever before' isimli makaleden alınmıştır.