Savaş mağduru iki kardeş: Biri Real Madrid'li biri Barcelona'lı

Savaşta yaşamak kolay değil ama savaşta çocuk olmak hiç kolay değil. Sizi Sudan'daki iç savaştan kaçıp Çad'a sığınan 12 ve 8 yaşlarındaki iki kardeşle tanıştıracağız. Biri Real Madrid taraftarı öteki ise Barcelona'lı.
15 Nisan 2023'te Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Güçleri arasında çatışmalar başladı. Aradan 2 yıl geçti. 12.7 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Sudanlıların bir kısmı aileleriyle birlikte Çad'a sığındı. Dünyanı en fakir ülkelerinden biri olan Çad'a gelen Sudanlı sayısı 700 bin civarı. Daha önceden kaçan 500 binle birlikte bölgede 1 milyon 200 bin Sudanlı mülteci konumunda.
Aşırı yoksulluk, yetersiz hijyen, yetersiz beslenme, hastalıklar ve şiddet koşullarının ortasında sıkışıp kaldılar.
Hepsinin tek umudu ülkelerindeki iç savaşın bitmesi ve evlerine dönebilmek.
SAVAŞTA ÇOCUK OLMAK
Aralarında çok sayıda çocuk var. Mazim ve Mouhaz kardeşler de bu acıyı birlikte çekiyor. Biri 12 diğeri 8 yaşında. Sınır kasabası Adre'ye 2 saat uzakta bir mülteci kampında hayat mücadelesi veriyorlar.
Sınır Tanımayan Doktorlar'ın bölgeye bir sağlık merkezi inşa etmesiyle en azından bazı sorunlarından kurtulmuşlar. Sıcaklığın 50 derecelere ulaştığı bögleede geceleri ise amansız bir soğuk ve kum fırtınaları var.
İki kardeş burada çocukluklarına geçiriyorlar. Toplam 6 kardeşler. 2 yıldır buradalar. Aynı yerde 8 kişi kalıyorlar.
📌 Dos años de la guerra civil en Sudán: el fútbol como salvación 🙏⚽️
— MARCA (@marca) April 15, 2025
👉 El conflicto ha dejado millones de desplazados y los campamentos son escenarios de hazañas, tragedias, historias de supervivencia y de esperanza
✍️ Un reportaje de @miguelangelara https://t.co/i5Sz0a8YMO
GÜNLERİ FUTBOLLA GEÇİYOR
Her şeye rağmen mutlular. Mazim, "Burada hayat güzel. Günüm futbol oynamak, anneme yardım etmek ve tekrar futbol oynamakla geçiyor" diyor.
Kendisini bir 'bek' olarak takılmıyor ve en sevdiği takım Real Madrid. Eşofmanındaki logoyu gösterirken gururlanıyor. Ev sevdiği futbolcu Cristiano Ronaldo.
Çorapları sararak yaptıkları topları dağılmış. Yine de oynamaya devam ediyorlar. Komşu bloktaki çocukların gerçeğine benzeyen bir topları olduğunu anlatıyor. Deriden yapılmış. Para biriktirerek almışlar, ancak top sönmüş. Yine de oynamaya devam ediyorlar.
Sudan'dayken Real Madrid maçlarını izlediğini söyleyen Mazim, "Burada televizyonumuz yok. Artık izleyemiyorum." diyor.
"BENİM HİÇ PARAM YOK"
Kampta televizyon izlenen büyük barınaklar var. Ancak içeri girebilmeniz için para ödemeniz gerekiyor. Mazim, "Benim hiç param yok" diye anlatıyor.
Onun Real Madrid'e olan sevgisi bir şekilde Madrid şehrine ulaşmış ve Sınır Tanımayan Doktorlar vasıtasıyla bölgeye 80 adet Real Madrid forması, top ve imzalı fotoğraflar gönderilmiş. Çocuklar kendilerine gelen bu hediyeler karşısında şaşkına dönmüş.
Mazim dünyada olup bitenlerden haberdar değil. Mbappe'nin transferini de aylar sonra öğrenmiş.
Son izlediği Real Madrid maçında, Eflatun-Beyazlılar, Barcelona'yı Camp Nou'da 4-0 mağlup etmiş.
ABİ KARDEŞİN EL CLASICO ÇEKİŞMESİ
Mazim'in bahsettiği maç 6 Nisan 2023'te Kral Kupası'nda oynanmıştı. Maçtan 9 gün sonra Sudan'da iç savaş resmen başladı.
Mazim'in kardeşi Mouhaz ise abisin aksine Barcelona taraftarı. Messi'yi oynarken hiç görmediği halde ona hayran.
Mouhaz'ın bir de sorunu var. Çünkü sırtında Cristiano Ronaldo'nun Al Nassr forması bulunuyor.
Mouhaz, "Annem pazardan bana aldı çünkü yenisine ihtiyacım vardı. Barcelona forması çok eskimişti. Yeni formamdan gerçekten nefret ediyorum. Birkaç gün öncesine kadar giymeyi reddediyordum" diye homurdanmaktan kendini alamıyor.
Abisi Mazim'in 4-0'lık Real Madrid galibiyetiyle övünmesine bozuluyor ve Real Madrid taktiğini analiz ediyor: "Barcelona daha iyi oynuyor, daha iyi taktikleri var. Real Madrid'in tek yapabildiği topun peşinden koşmak."