Rakibini öldürdüğünü ve baba olacağını aynı gün öğrendi...

ABD
Rakibini öldürdüğünü ve baba olacağını aynı gün öğrendi...

Chris Conwell ile Patrick Day, 12 Ekim 2019'da karşılaştı. Maçın son raundunda nakavtla kazanan Conwell, galibiyetini kutlarken Day ise ringde yaşam savaşı vermeye başlamıştı bile... Conwell için kabus gibi günler böyle başladı. Hayatının en mutlu gününde hayatının en acı haberini de alacaktı...

Karşılaşmanın onuncu ve son raundu... Patrick Day için işler iyi gitmiyor. Yumrukları maçın başındaki gücünde ve çabukluğunda değil. Olağanüstü bir şey yapmadıkça maçı kaybedeceği kesin. Dördüncü ve sekizinci rauntta düştü. Puan olarak çok geride... Antrenörü “Başka şansın yok” diyor. Üç dakika içinde ya rakibini nakavt edecek ya da kaybedecek.

Karşısındaki 21 yaşındaki rakibi Charles Conwell kusursuz savunmasıyla Day'in saldırılarını boşa çıkarıyor. Conwell rahatlıkla raundu bitirerek hakem kararıyla kazanabilir ancak izleyicilerin nakavt izlemeye geldiklerini biliyor. Boşluğu bulduğunda peş peşe kombinasyonlarla Day'i üçüncü ve son kez yıkıyor...

BİR SÜRE SONRA...

Hakem saymadı bile zira Day, hareket dahi etmiyordu. Conwell galibiyetini kutlarken bir süre sonra bir şeylerin doğru gitmediğini fark edecekti. Ringe doktorlar girmişti. Day'i sedyeye alıp götürdüler...

Rakibini öldürdüğünü ve baba olacağını aynı gün öğrendi... - Resim : 1

Patrick Day, başını ringin zeminine vurduğunda beyinle kafatası arasındaki koruyucu katmanda bir damarı patlamıştı. Beyin kanaması geçiriyordu. Oksijen akışı yavaşlamıştı. Oksijensiz beş dakika bile beyinde kalıcı hasar yaratırken Day entübe edildiğinde 1 saat geride kalmıştı.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Boxings Best Kept Secret 🤫 (@charlesconwell)'in paylaştığı bir gönderi

Conwell, Day'in beyin kanaması geçirdiğini öğrendiğinde gözyaşlarına boğuldu. Chicago'dan, Cleveland'daki evine döndüğünde telefonunu sessize aldı... Evden çıkamadı, uyuyamıyordu. Televizyonda bir boks maçı izlemeye çalıştı, beceremedi. Kapattı, kız arkadaşına döndü ve “Benden bu kadar” dedi. Artık boksu sevmiyordu.

'NEREYE GİTSEM...'

Maçtan iki gün sonra Patrick Day'e bir mektup yazdı. Day'in ailesine nasıl ulaşacağını bilemediği için Instagram'da mektubu paylaştı. Yazarken ağlamıştı: “Nereye gitsem seni görüyorum, hakkında harika şeyler duyuyorum. Bırakmayı düşündüm ama sen böyle yapmamı istemezdin...”

Day için savaşmaya kemerler kazanmaya karar vermişti. Maçtan beri ilk kez mutlu hissettiği haberi müsabakadan dört gün sonra almıştı. Kız arkadaşı hamileydi. Mutlu haberi aldığı günün akşamında telefonu çaldı, Day hayatını kaybetmişti.

Patrick'in babası doktor, annesi birkaç dil birden konuşabilen bir Birleşmiş Milletler çalışanıydı. Yaşamı standart bir boksör hikayesinden uzaktı... 14 yaşında boksa başladı. Annesi maçlarını izleyemiyordu. Patrick, kariyerinin başından beri rakiplerine karşı saygıyla yaklaşan iyi bir sporcu ve iyi bir insan olarak tanınıyordu. Herkes bunun bir poz olmadığının farkındaydı.

'GERÇEKTEN BEN Mİ SEBEP OLDUM'

Bu Conwell'i daha da derinden yaralamıştı. Hayatının en güzel ve en kötü haberini birkaç saat arayla alan boksörle konuşan arkadaşları “Senin suçun yok. Maç yapıyordunuz” diyordu. Conwell sadece işini yapıyordu ancak tüm gün kendisine “Buna gerçekten ben mi sebep oldum” diye sordu.

Daha sonra hiç yapmaması gereken bir şey yaptı... Instagram'da Patrick Day'e ithafen yazdığı mektuba gelen yorumlara baktı:

“Daha fazla insan öldürmeden emekli ol.”

“Cinayetten hapis yatmak gerekirdi!”

“Umarım hapse girersin ve birini öldürdüğün için tecavüze uğrarsın.”

“Patrick'i öldürdün.”

“Katilsin.”

Destek mesajları da vardı elbette pek çok haber kanalı da o mektuba değinmişti. Conwell artık kimseye boksör olduğunu söylemiyordu. “Sen o değil misin” sorularına “Değilim...” cevabını veriyordu...

Ancak ölüm boks ile maalesef zaman zaman birlikte anılan bir kavram. Bugüne kadar 2 bini aşkın boksör ringde hayatını kaybetti. Yıllar içinde kural değişiklikleri sporu daha güvenli bir hale getirmeyi planlıyor.

Lakin pek çok profesyonel boksör beyin hasarları yaşıyor ve hala her yıl ortalama 9-10 boksör yaşamını yitiriyor.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Boxings Best Kept Secret 🤫 (@charlesconwell)'in paylaştığı bir gönderi

HEP BIRAKMAK İSTEMİŞTİ...

Tüm bunlara rağmen ABD'nin boksa olan tutkusu tarihi bir olgu. Charles Conwell'in babası da boks tutkunuydu. Tek bir maça bile çıkmamıştı ancak dört çocuğu da boksta şansını denemişti. Charles 11 yaşında boksa başlarken ailenin açık ara en başarılısı olmuştu. Defalarca bırakmak istemiş ancak babası her seferinde engel olmuştu.

O maçtan sonra da bunlar aklına geldi. Bıraksa böyle bir şey yaşanmamış olurdu... O günden sonra daha çok dua etmeye başladı. Onu öldürmek istememişti. Sadece işini yapıyordu.

Yoğun dualarla ve geçen dönemin ardından 3 ay sonra yeniden ringe çıktı. Acı olaydan sonraki ilk maçta güçsüz rakibini zihnen olmasa da “rahat” yendi. Sonraki dört maçında da galip gelmesini bildi. 16 maç 16 galibiyet. 24 yaşındaki Conwell, büyük manevi mücadelelerle döndüğü ringde Patrick Day için bir dünya şampiyonluğu kazanma hayaline devam ediyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberde yer alan bilgilerin tamamı The Atlantic'te Jacob Stern'ün kaleme aldığı “Can a boxer return to the ring after killing?” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Boks Patrick Day ABD