Fransız futbolunda deprem: Fransa ile Katar arasında gerginlik büyüyor!

Fransa ile Katar arasındaki gerginlik son saatlerde iki cephede tırmandı: Birincisi, 5 Şubat'ta PSG Başkanı Nasser Al Khelaïfi hakkında 2018'deki "Lagardère Olayı" çerçevesinde güç kötüye kullanımına ortaklık suçundan iddianame düzenlenmesi ve ikincisi, bu hafta Fransa'yı sarsan televizyon yayın hakları krizini daha da kötüleştirebilecek bir sponsorluk sorunu nedeniyle Ligue 1 ile Katar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle.
Geçtiğimiz hafta Al Khelaïfi'nin suçlanması haberinin ardından RMC Sport, haberden şok olan Katar'ın hem Paris Saint-Germain hem de BeiN Sports aracılığıyla Fransa'ya yatırım yapmayı durdurma tehdidinde bulunduğunu bildirdi. Kendisine yöneltilen tüm suçlamalardan bıkan emirliğin, Fransız futbolunda deprem etki yapabilecek bir sel felaketine yol açacak bir ültimatom verdiği söyleniyor. Ancak PSG'ye yakın Le Parisien gazetesi bu bilgiyi yalanlayarak, "Katar'ın kulübe yatırım yapmaya devam edeceğini" belirtti.
Haber bir tehditten çok meydan okuma olarak yorumlansa da Katar'ın Ligue 1'e yatırım yapmayı bırakması durumunda sonuç yıkıcı olabilir. Sezon başına 100 milyon euro ödeyerek yayın haklarını elinde bulunduruyor. Katar yatırım yapmayı bırakırsa Fransız futbolu tüm kulüplerin kasasını boşaltacak bir çıkmaza doğru sürüklenecek.
DAZN bu hafta Fransız futbolunun yayınlanması için Şubat ayında yaptığı ödemelerin yarısını askıya aldığını duyurdu ve korsanlığa karşı harekete geçmeyen LFP'yi suçladı. Katar merkezli yayın kuruluşu BeIN, Ligue 1 kulüplerinin emirliğe sponsor olması karşılığında ödemeyi vadettiği için 20 milyon euro'luk bir ödemeyi dondurdu . Bu talep, Olympique de Marseille de dahil olmak üzere çok sayıda kulüp tarafından reddedilmişti.
Toplam 18 takımdan her biri 783 bin euro almaya hak kazanacaktı. Bu cüzi bir miktar olsa da bütçeyi bir miktar dengeleyecekti. L'Équipe'in haberine göre , Fransa Ligi'ni oluşturan 18 kulüpten sadece 8'i, reklam, sponsorluk ve çeşitli faaliyetler yoluyla ticari haklarını Katar'a devretme yönünde karar aldı. Buna karşı çıkanlar ise 20 milyon euro'luk tutarın televizyon hakları şeklinde ödenmesi gerektiğini , belirli reklam yasalarına tabi ticari amaçlar için kullanılmaması gerektiğini savundu.
Fransız futbolu zor bir dönemden geçiyor ve en iyimser olanlar bile, ekonomiyi etkileyen tüm sıkıntıların kısa vadede çözüleceği bir geleceği öngöremiyor.