Forma değiştirmenin yazılmamış kuralları!

futbol
Forma değiştirmenin yazılmamış kuralları!

Futbolun geleneklerinden ve güzelliklerinden biri de maçtan sonra oyuncuların forma değiştirmeleri. Ancak neredeyse 100 yıldır var olan bu ritüelin de kendine göre kuralları var... Forma değiştirmeyi sevmeyenler veya bunun zamanlamasını ayarlayamayanlar da cabası...

İngiliz oyuncular Wembley'in tünelinde yorgun bir şekilde yürürken sahada mağlup ettikleri bazı rakipleri ellerinde formalarıyla tünelde sabırla bekliyorlar. Kieran Trippier'nin yanına giden bir Andorralı oyuncu ise yıldız savunmacıyı şaşırtan bir teklifte bulunuyor ve iki oyuncu şortlarını takas ediyorlar... Tüneldeki kameralara takılan bu garip değiş tokuş forma değiştirme kültürünün ve geleneğinin artık sadece formalarla sınırlı olmadığını da gösteriyor.

Maçtan sonra forma değiştirmek yeni bir fenomen değil. Kaydedilen ilk forma değişimi 1931'de Fransa ve İngiltere'nin bir araya geldiği bir maçtan sonra yaşanmış. Fransa'nın İngiltere'yi tarihlerinde ilk kez mağlup etmeyi başardığı o karşılaşmanın anısına Fransızlar forma değiştirme talebinde bulunmuş.

SAYGI, DAYANIŞMA VE KARDEŞLİĞİN SEMBOLÜ

Bundan sonra aslında uzun yıllar boyunca forma değiştirme anları çok özel maçlarda ve ağırlıklı olarak milli takım karşılaşmalarında gerçekleşecekti. Hatta Meksika'da gerçekleşen 1970 Dünya Kupası'nda Pele ve Bobby Moore'un formalarını değiştirdikleri o unutulmaz sahne, ikonik bir futbol anı olarak tarihteki yerini alacaktı. Forma değiştirme saygı, dayanışma ve kardeşliğin sembolü olarak futbol geleneğindeki yerini koruyor.

Ancak formayı, renkleri ve armayı kutsal görüp bunun önüne geçenler de var. 1966 Dünya Kupası'nda İngiltere'nin menajerliğini yapan Sir Alf Ramsay, çeyrek final maçı sonrası George Cohen'in Arjantinli Alberto Gonzalez'le forma değiştirmesini engellemişti. Sir Alex Ferguson'ın da oyuncularını “kutsal” gördüğü Manchester United formasını rakipleriyle değiştirmemeleri konusunda oyuncularını uyardığı biliniyor.

Ünlü menajer Martin O'Neill da bu alışkanlığının pek taraftarı değilmiş. 1996'da O'Neill, Leicester City'yi çalıştırırken göreve getirdiği malzemeci Paul McAndrew şöyle anlatıyor:

“Martin'in döneminde hatırladığım ilk örnek 97 veya 98 senesindeydi. Arsenal maçıydı, Steve Walsh, Dennis Bergkamp'ın formasını almıştı. Maçta da yenilmiştik. Steve formayı bana attı ve 'Aman hoca görmesin' dedi ama hoca formayı attığı sırada görmüş. Martin oyuncularla konuşmadan önce benimle konuşmaya geldi ve formanın kime ait olduğunu sordu. 'Bergkamp forması' dedim. Oyunculara döndüğünde Steve'i sözleriyle lime lime etti. 'Bergkamp'ın formasına maç boyu en yaklaştığın an olmuş' demişti.”

WHATSAPP ORGANİZASYONU...

Şimdilerde ise neredeyse her maçta oyuncular forma değiştiriyor. Arkadaşlarıyla, hemşehrileriyle, idolleriyle... Hatta maç öncesi toplantılarında yöneticilerin bile forma değiştirdiklerini görüyoruz. Premier League'de malzemecilerin oluşturduğu bir WhatsApp grubu üzerinden maçlardan önce değişim talepleri bile ayarlanıyor.

Fakat bazı oyuncular forma değiştirmekle pek ilgili değil. Bunların başında Lionel Messi geliyor. Kariyerinde yalnızca Zinedine Zidane'dan forma istediğini ifade eden Messi, isteksizliğine rağmen kendisine yapılan teklifleri kabul ettiğini de söylüyor.

Cristiano Ronaldo ise enteresan bir olayla bu konuda öne çıkıyor. Portekizli Juventus'ta oynarken bir Atalanta maçı sonrasında rakip takımdan Robin Gosens forma değiştirmek istemiş ancak yıldız isim oralı bile olmamış. Gosens otobiyografisinde şöyle yazıyordu:

“Son düdükten sonra ona gittim… ama Ronaldo kabul etmedi. 'Cristiano, formanı alabilir miyim?' diye sordum. Bana bakmadı bile, sadece 'Hayır!' dedi. Çok utandım kendimi küçük hissettim...”

Gosens'in takım arkadaşı Hans Hateboer, satın aldığı Ronaldo formasıyla Alman savunmacıya komik bir sürpriz yapacaktı.

HER ŞEYİN BİR ZAMANI VAR!

Değişimin zamanlaması da önemli. 2001'de İngiltere'nin Almanya'yı 5-1 mağlup ettiği tarihi maçta üç gol atan Michael Owen, maç bitince sıcağı sıcağına Jorge Bohme ile forma değiştirmiş ancak soyunma odasına gidince formanın tarihsel önemini fark edip Almanya soyunma odasına giderek Bohme'den giydiği formayı alıp yedek formayı vermiş.

Kasım 2012'de Arsenal'ın Manchester United'a 2-1 yenildiği bir dev maç sonrası bir dönem Fenerbahçe'de oynayan iki ismin diyaloğu gündeme gelmişti. Andre Santos, daha birkaç ay önce Arsenal'dan taraftarları hayal kırıklığına uğratır biçimde United'a giden Robin van Persie'nin formasını alarak büyük tepki çekmişti.

Maradona'nın 1986 Dünya Kupası'nda İngiltere'ye Tanrı'nın Eli gölünü attığı formayı maçtan sonra alan Steve Hodge, 1982'de İngiltere ve Arjantin arasında yaşanan Falkland Savaşı ve maçın sonucu bağlamında büyük eleştiri toplamıştı. Forma nisan ayında açık artırmayla 7 milyon Pound'a satıldı.

Covid-19 nedeniyle en azından ekranlar önünde forma değişimine izin verilmezken geleneğin var gücüyle geri döndüğü neredeyse her maç sonrası gözler önüne seriliyor.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Athletic'te “The unwritten rules of shirt swapping” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

futbol