Fenerbahçe'de Jasikevicius devrimi

Basketbolda Avrupa'nın devleri arasında yer alan Fenerbahçe Beko, 2017'de kazandığı Euroleague'de yine en büyük favoriler arasında gösteriliyor. Fenerbahçe'nin çıkışında Jasikevicius etkisi net olarak görülüyor.
Aralık 2023'te Fenerbahçe Beko'da Jasikevicius göreve geldiğinde takım Euroleague'de 6 galibiyet 7 mağlubiyetle 12. sıradaydı. Dimitris Itoudis'in sonunu getiren ise Anadolu Efes mağlubiyeti olmuştu. Türkiye liginde ise 8 galibiyet 3 mağlubiyetle 4. sıradaydı.
Jasikevicius göreve gelmeden önce Barcelona'nın başında 3 sezon geçirmiş. 1 ACB Ligi ve 2 Kral Kupası şampiyonluğu kazanmıştı. Ayrıca 3 sezon boyunca da takımını Euroleague'de 4'lü finale taşımıştı.
Barcelona'da yaşanan mali krizin ardından takımdan ayrıldı ve Fenerbahçe'nin yolunu tuttu. Daha önce Barcelona'da birlikte çalıştığı Sertaç Şanlı, Nigel Hayes-Davis ve Nick Calathes gibi oyuncularla Fenerbahçe'de yeniden buluştu.
Fenerbahçe'nin ihtiyacını duyduğu radikal değişim Jaskievicius ile geldi ve etkisi anında sonuçlara yansıdı. Takımın imajı tamamen değişmişti. Litvanyalı teknik adam Fenerbahçe'nin başında Euroleague'de ilk 10 maçında 8 galibiyet aldı ve konumu güçlendi.
Yoğun oyun tarzı ve agresif savunmasıyla dikkat çeken takım geçen sene Euroleague'de final four'a yükseldi. Yarı finalde Ataman'ın Panathinaikos'una elendi. Ligde ise Efes'i yenerek şampiyon oldu.
İçinde bulunduğumuz sezona ise Fenerbahçe Wade Baldwin, Devon Hall, Bonzie Calson, Luka Samancic başta olmak üzere 7 transferle başladı. Calathes, Dorsey, Madar, Motley ve Papagiannis ise takımdan ayrıldı.
Bu sezon Euroleague'de 19 galibiyet 9 mağlubiyetle yoluna devam eden Fenerbahçe, lider Olympiakos'un 2 galibiyet gerisinde ikinci sırada. Türkiye'de ise 20 maçta 1 yenilgiyle lider.
Jasikevicius'un Fenerbahçe ile sözleşmesi 2026 yazında sona erecek. Henüz bir yenileme yapılacağına dair haber yok. Ancak bu projenin birkaç yıl daha devam etmesi bekleniyor.