Milli takıma gitmiyorlar: Dinlenmek de çalışmanın bir parçası

Milli takıma gitmiyorlar: Dinlenmek de çalışmanın bir parçası
Mason Greenwood (20), Cristiano Ronaldo (36) ile idman sırasında... Fotoğraf: Reuters

İngiltere milli takımı bu maç takviminde iki genç süper yeteneğini takıma çağırmadı. Teknik direktöre göre; sebep performans değil, şu an bu gençlerin dinlenmeye ihtiyacı olması.

Dinlenmek de çalışmanın bir parçası. 21. yüzyılda kariyer hırsı ile çalışan plaza personeline bunu anlatmak kolay değil. Herkes bir yarış içinde. Durup dinlendiği zaman arkasındakinin ne yaptığını merak ediyor. Ama gerçekten dinlenmek kişinin üretkenliği için de çok önemli. Bunu her meslek grubuna uyarlayabilirsiniz. Futbol da öyle.

Manchester United’in 20 yaşındaki yıldızı Mason Greenwood’un İngiltere Milli Takımı kadrosunda yer almıyor olması sürpriz değildi. Şüphesiz teknik adam Gareth Southgate onu takıma almak isterdi fakat Milli Takım arasında Greenwood’un biraz dinlenmeye ihtiyacı vardı.

18 YAŞINDA 53 MAÇ

Çok benzeri Jude Bellingham için de geçerli. Şapkadan tavşan çıkarmaya alışkın olan Dortmund’un geleceğini bağladığı isimlerden biri olan Bellingham, 18 yaşında ve bu takım için şimdiden 53 maça çıktı.

Greenwood bu yıl takımının Young Boys’a 2-1 yenildiği maç dışında sürekli sahadaydı. Bu sezon takımı için 634 dakika oynadı, ilk üç maçında gol attı. Bellingham Euro 2020 için İngiltere kadrosundaydı, açıkçası burada az süre aldığı için de birazcık canı sıkkındı.

Geçen ay Andorra maçında 62 dakika sahada kaldı, ancak Macaristan ve Polonya’ya karşı oynanan Dünya Kupası elemelerinde kulübeden çıkamadı.

Milli takıma gitmiyorlar: Dinlenmek de çalışmanın bir parçası - Resim : 1
Jude Bellingham, Dortmund forması ile yoğun bir maç temposundan geçiyor. Fotoğraf: Reuters

34 YAŞINDA GOL KRALI

Leicester City’nin bayrak adamı Jamie Vardy 2018 Dünya Kupası’ndan sonra 31 yaşındayken ailesi ile daha fazla zaman geçirebilmek ve kulüp takımındaki performansını koruyabilmek için milli takımdan emekli olduğunu açıklamıştı. 34 yaşında bu kararının meyvesini toplayarak yine bir gol makinasına dönüştü. 

2019 yılında Michael Owen’ın çıkardığı otobiyografi kitabının önsözünü yazan Sir Alex Ferguson, bir forvet oyuncusunun dinlenmemesinin kariyerini olumsuz etkileyeceğini söylüyor.

Ferguson, 1997 yılındaki U20 FIFA Dünya Kupası’nın ardından genç oyuncularına bir ay izin verdiğini ama Owen’ın turnuvadan sonra kulüp takımı için oynamaya gittiğini söylüyor. Ferguson’a göre bu biraz da Owen’ın düzenli olarak yaşadığı kalça sakatlıklarının sebebi.

Milli takıma gitmiyorlar: Dinlenmek de çalışmanın bir parçası - Resim : 2
Liverpool, Real Madrid ve Manchester United kariyeri olan Michael Owen kariyeri boyunca sakatlıklardan çok çekti. Fotoğraf: Shutterstock

OWEN KRONİK SAKAT OLDU

Michael Owen 20 yaşını geçmeden İngiltere milli takımı için 18 maç oynadı ve beş gol attı, bu yaşta Wayne Rooney 28 maça çıkmış ve 11 gol atmıştı. Marcus Rashford ise 15 maça çıkarak ağları iki kez havalandırmıştı.

Greenwood’un milli takım arasında (10 gün boyunca) kafasını dinleme vakti de olacak. Greenwood, Eylül 2020’de takım arkadaşı Phil Foden ile kamptaki otel odalarına kız arkadaşlarını davet ettikleri gerekçesi ile kadro dışı bırakılmışlardı.

İngiltere teknik takımının patronu Gareth Southgate, Bellingham ve Greenwood’un bu yaşta nasıl bir yükün altında olduğunun farkında. Onlar için şu sözleri söylüyor: Jude, Şampiyonlar Ligi’nde oynuyor, geçen sene tam bir sezon futbol oynadı, ardından Avrupa Kupası’na geldi, hiç ara vermedi.

Bu çocukların hala fiziksel olarak da geliştiklerini aklımızda tutmamız gerekiyor. Onların kulüpleri ile konuştuk milli takımda yer almama kararları kulüpleriyle ilgili değil onların kendi gelişimleri ile ilgili. Eğer uzun vadeli planlarımız olmasaydı onları şu an kadroya çağırırdık.

Manchester United’ın koltuğu sallanan teknik direktörü Ole Gunnar Solskjaer de Greenwood ve ailesi ile görüşüldüğünü genç oyuncunun biraz tatile ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü The Athletic'te Laurie Whitwell imzası ile yer alan 'Greenwood and Bellingham? Give them a break' isimli makaleden alınmıştır.