Yaban mersininin faydaları nelerdir? Yaban mersini neye iyi gelir?

Yaban mersininin faydaları nelerdir? Yaban mersini neye iyi gelir?

Mavi ve mor renkleri ile dikkat çeken son zamanların gözde meyvesi yaban mersini o minik görüntüsünün ardında sağlığımız için büyük mucizeler barındırıyor.

Yaban mersini C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, folik asit, potasyum, bakır, manganez ve lif bakımından zengin bir kaynaktır. Karbonhidrat ve sodyum bakımından düşük olan yaban mersini yüksek su içeriğine sahiptir. Peki, yaban mersininin faydaları nelerdir? Yaban mersini neye iyi gelir? Uzm. Dyt. Sedef Olcay, şifa deposu meyvenin faydalarını anlattı.

1- Antioksidan deposu

Antioksidanlar vücudumuzu, hücrelere zarar verebilecek, yaşlanma ve kanser gibi hastalıklara neden olabilecek kararsız moleküller olan serbest radikallerden korumaktadır. Yaban mersini de içerisinde yer alan flavonoidler sayesinde bu etkiyi göstermekte ve tüm meyve sebze ailesinin en yüksek antioksidan içeriğine sahip besinleri arasında yer alıyor. 

2- Yaşlanma ve kansere karşı korumaya yardımcı olabilecek DNA hasarını azaltır

Birçok çalışma, yaban mersini ve yaban mersini suyunun yaşlanma ve kanserin önde gelen itici gücü olan DNA hasarını azalttığını gösteriyor.

3- Kötü kolesterol (LDL) değerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltır

Yaban mersini içerisindeki antioksidanlar, “kötü” LDL kolesterolün oksidatif hasarını önleyerek kalp hastalığı için baskın bir risk faktörü olma etkisini azaltıyor. 

Yaban mersininin faydaları nelerdir? Yaban mersini neye iyi gelir? - Resim : 1

4- Kan basıncını düşürür

Düzenli yaban mersini tüketimi, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyon üzerine olumlu etkiler gösteriyor. 

5- Beyin fonksiyonlarını korur ve hafıza kuvvetlendirir

İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde beyin işlevine yardımcı olmakta ve zihinsel düşüşü geciktiriyor. 

6- Anti - diyabet etki gösterir

Yaban mersini ile ilgili yapılan çalışmalar anti-diyabet etkilerine sahip olduğunu, insülin duyarlılığını artırdığını ve kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü gösteriyor.

7- İdrar yolu enfeksiyonlarında iyileştirici etki gösterir 

Kızılcık suyu bu tür enfeksiyonların iyileştirilmesinde etkilidir. Yaban mersini de kızılcık ile yakından ilişkili bir besin olarak aynı etkiyi göstermekte ve bazı bakterilerin mesane duvarımıza yapışmasını engelleyerek idrar yolları enfeksiyonunda olumlu etki yapıyor.

Kaynak: Haber Global TV

yaban mersini