Tam bir şifa kaynağı! İşte çörekotu yağının faydaları

Tam bir şifa kaynağı! İşte çörekotu yağının faydaları

Yapılan araştırmalar bitkilerin faydalarına her geçen gün bir yenisini eklese de, vatandaşlar tarafından pek çoğunun önemi hala bilinmiyor. Bu bitkilerin başında gelen çörek otu ve yağının yararlarını Dyt. Vildan Çelik anlattı.

Türk mutfağında sık kullanılan çörek otu ve yağının vücuttaki pek çok sisteme önemli yararları bulunduğunu ifade eden Dyt. Vildan Çelik, bitkinin ve yağının alerjik hastalıklara karşı olumlu etkileri, doğru kullanımı hakkında bilgi verdi.

ÇÖREK OTU YAĞI PEK ÇOK HASTALIĞA KARŞI KULLANILIYOR

Çörek otu, Güneybatı Asya'ya özgü bir bitki olan Nigella sativa tohumlarından elde edilir. Çörek otundaki esas etkiyi "Timokinon" adı verilen kilit bir bileşik sağlamaktadır. Timokinon, Nigella sativa tohumunun uçucu yağından elde edilen aktif bileşik olup, yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Timokinon, düşük yan etkileri ile diğer yağlara göre çok daha rahatlıkla kullanılabilmektedir. Çörek otuna alerjisi olmayan kişiler doğru oranlarda olmak koşuluyla, çörek otunu her gün tüketebilirler. Çörek otu yağının da bilinçli bir şekilde ve doğru formda kullanılması önemlidir. 

Tam bir şifa kaynağı! İşte çörekotu yağının faydaları - Resim : 1

ÇÖREK OTU YAĞI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Son yapılan araştırmalar çörek otu yağının özellikle alerjik hastalıklar üzerindeki olumlu etkisini iyice kuvvetlendirmiştir. Soğuk sıkım çörek otu yağının vücuttaki iltihaplanmaya karşı koruyucu, alerji önleyici ve ağrıyı azaltıcı etkisi vardır. Amerika'da yayınlanan bir çalışmada, çörek otu yağının burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntı ve hapşırmayı azalttığı belirlenmiştir. Bağışıklık sistemi üzerine yapılan başka bir çalışmada da 4 hafta süresince her gün çörek otu tohumu tüketen kişilerin, vücudu hastalıklara karşı koruyan total akyuvar değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir artış olduğu görülmüştür. 

SOĞUK SIKIM TERCİH EDİLMELİ

Çörek otu, yağ şeklinde kullanılacaksa; formunun korunması için soğuk sıkım şeklinde tüketilmesi gerekmektedir. Günde 1 çay kaşığı, aç karnına tüketilebilir. Çörek otunun kokusundan rahatsız olanlar geceden veya tok karna tüketebilirler. Bu tarz tohum yağları güvenilir bir şekilde kullanılabilse de, bazı özel durumlarda hassas bir yaklaşım gerekmektedir. Böyle durumlarda tüketimi kesmekte fayda vardır. Hamileler için kullanımı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, doktora danışarak tüketilmesi önemlidir. Çörek otu yağı, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve kanama riskini artırabilir. Kanama bozukluğu veya kanın pıhtılaşmasını etkileyen bir ilaç kullanılıyorsa, yine mutlaka bir hekime danışılarak tüketilmelidir. Kistik yapısı fazla olanların da çörek otu yağını dikkatli kullanmaları gerekmektedir. 

çörek otu