Sucuklu yumurta ile aranız nasıl?

Sucuklu yumurta ile aranız nasıl?

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2015 yılında sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerine karşı uyarısı Avrupa'da bu ürünlerin pazarının büyümesini durdurdu. Uzmanlar işlenmiş et tüketimine karşı uyarırken, tüketilecekse porsiyonların kontrol altında tutulmasını öneriyor.

Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinin sevenleri çok. Batı mutfağında ana yemek için kullanılan bu çeşitler, Türk mutfağında daha çok kahvaltılık olarak tüketiliyor. Dünya Sağlık Örgütü 2015 yılında yaptığı açıklamada işlenmiş et ürünlerini ‘kanserojen’ olarak tanımladı. Bu ürünlerin kansere yol açabileceğini söyledi.

Dünya Uluslararası Kanser Araştırmaları Fonu (WICIF) ise kırmızı etin haftada üç kez tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Sağlık uzmanları işlenmiş etlerin hangisinin diğerlerinden daha az sağlığa zararlı olduğu hakkında net bir açıklamada bulunmuyor.

Harvard Üniversitesi T.H. Clan Kamu Sağlığı Fakültesi’nin başkanı Doktor Frank Hu, bir tür işlenmiş eti seven insanların diğerlerini de sıklıkla tükettiğini bu sebepten hangisinin diğerine göre daha zararlı olduğunu ölçmenin zorluğundan bahsediyor.

Bir kırmızı et ürünü işlendiği zaman, tütsüleniyor, fermente oluyor ve içindeki tuz oranı yükseliyor. Batı akademisi işlenmiş et üzerine araştırmalarını sosis ve pastırma üzerine yoğunlaştırıyor. Doktor Hu’ya göre işlenmiş beyaz etin zararı, işlenmiş kırmızı ete göre daha az.

YÜKSEK SODYUM KAR ŞEKERİNİ YÜKSELTİYOR

Amerika Kanser Derneği’nde kıdemli bilimsel araştırma direktörü olarak görev yapan Doktor Marji McCullough, etleri işlerken kullanılan diğer maddelerin nitrat barındırdığını bunun da kanser riskini artırdığını söylüyor. Bu etler hazırlanırken yüksek ateşe maruz kalmaları da sağlık için daha zararlı hale gelebilmelerine neden oluyor. Yüksek ısı gıdaların sodyum oranını artırırken, yüksek dozda sodyum kan şekerini yükseltiyor.

İngiltere’de geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre; bir kişinin günlük beslenmesine 25 gram işlenmiş et eklendikten sonra demans riskinin yüzde 44, Alzheimer riskinin ise yüzde 52 arttığı gözlendi. Yine İngiltere’de yapılan başka bir araştırmaya göre; günde 20 gram işlenmiş et yiyen 200 bin kadının göğüs kanserine yakalanma riskinin yüzde 21 arttığı gözlendi. Günde 25 gram işlenmiş eti, bir sosisli sandviçin içindeki sosisin yarısı olarak düşünebilirsiniz.

Doktor Vijaya Surampudi, işlenmiş et tüketmenin deri altına kan hücum etmesine neden olduğunu bunun da gut hastalığını tetikleyebileceğini söyledi. İşlenmiş eti sadece kırmızı et ürünleri olarak düşünmemek gerekiyor, paketli olarak satılan somon fümeler de bu kategoride ve ciddi oranda tuz içeriyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü’nün işlenmiş etleri kanserojen ilan ettiği 2015 yılında Türkiye’de satışlarda bir değişiklik yaşanmamış, İngiltere’de ambalajlı sosis satışları 2014 yılına göre yüzde 15, ambalajlı pastırma satışları ise yüzde 17 gerilemişti. Dönemin Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Mustafa Bılıkçı, Avrupa ortalamasına göre Türkiye’de bu ürünler çok az tüketildiği için DSÖ raporunun tüketim üzerinde etkili olmadığını açıklamıştı.

'DOYMA HİSSİNİ AZALTIYOR'

Son yıllarda işlenmiş etteki başka bir tehlike ise ‘Çin tozu!’. Bu katkı maddesi birçok paketli gıdanın içinde yer alıyor. Pekmez, nişasta veya şeker kamışı gibi ürünlerin fermantasyonu ile elde edilen bu ürünün işlenmiş gıdalarda bağımlılık yarattığı belirtiliyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Bu katkı maddesi vücuda girdiğinde reseptörler yoluyla beyin ve santral sinir sistemiyle etkileşime geçiyor. Çin tuzunun bağımlılık yapma potansiyelinin olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, iştah merkezini uyararak doyma hissini de azaltıyor” diye konuştu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, bu doymama hissini şöyle anlatıyor: Monosodyum glutamat beşinci tat olarak ortaya çıkıyor. Yani lezzet veren tat olarak ortaya çıktı. Bir ürünü 10 gram yemek varken, 50 gram tüketiyoruz.

Yapılan bir sektör araştırmasına göre Avrupa’da 2014-2019 yılları arasında ‘sosis ve işlenmiş et pazarının’ üst üste beş yıl daraldığı ortaya çıkıtı. 2013’te 26.7 milyar dolar olan pazarın büyüklüğü 2019 yılında 22.5 milyar dolara kadar indi.

Kaynaklar: New York Times, AA, Index Box

Kaynak: Web Özel