Rus bilim insanları kalbi temassız izleyecek mini sensör geliştirdiler

Rus bilim insanları kalbi temassız izleyecek mini sensör geliştirdiler

Rus Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (NUST MISIS) bilim insanları, sadece 3 cm'lik bir alanda çalışabilen, tamamen temassız şekilde kalpteki ritm sorunlarını tespit edebilecek bir sensör geliştirdi

Rusya Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, kalpte yaşanabilecek sorunları temassız ölçümleyebilecek devrim niteliğinde bir cihaz geliştirdi. Manyetik teşhisle kalp, beyin ve sinir sistemi gibi çalışması sırasında düşük manyetik frekans yayan organların çalışma sistematiğinde yaşanabilecek sorunları anında tespit edecek bir cihaz üzerinde çalışan NUST MISIS'ten bilim insanları, dev boyuttaki manyetik ölçümleme sistemlerine alternatif süper kompakt boyutta bir cihaz geliştirdi. Konuya ilişkin makale Manyetizm ve Manyetik Materyaller Dergisi isimli bilimsel dergide yayımlandı.

Kalp, beyin ve sinir sistemi gibi manyetik alanlarda yaşanan değişikliklerin tespitinin ardından, koroner kalp hastalığı, multipl skleroz, Alzheimer gibi hastalıklar da dahil olmak üzere bir çok ölümcül hastalığını erken evrede teşhis edilebilmesine çalışılıyor.

Fakat bu hastalıkların temassız şekilde tespit edilebilmesi için bugüne kadar geliştirilen manyetokardiyografi cihazlarının hem yüzbinlerce dolarlık maliyeti nedeniyle kitlesel olarak kullanımının pek mümkün olamaması hem de helyum ile çalışan bu cihazların sürekli olarak soğutulması zorunluluğu tıp dünyası için ciddi bir sıkıntı olarak öne çıkıyordu. Buna karşılık Rus bilim insanları geliştirilen yeni cihazın oda sıcaklığında çalışabildiğini ve çalışabilmek için sadece 3 santimetre uzunluğunda bir yüzeye ihtiyaç duyduğunu duyurdu. 

Geliştiriciler, daha fazla hassasiyet elde etmek için sensörleri daha da geliştirmeyi ve ayrıca tamamlanan cihazlar için bir prototip oluşturmayı planlıyorlar.